Gárday Balázs: A Kiserdőt meg kell védeni!

Csepel.info

Az idén áprilisban lezajlott időközi önkormányzati választás egyik fő témája volt az állami tulajdonban álló Akácfa utcai Kiserdő jövője. Lapunk úgy tudja, hogy minden szép ígéret ellenére a területre lakóparkot álmodnak egyes szocialista politikusok és hozzájuk közeli vállalkozók, ezért már meg is kezdődött a fák kivágása, az építkezés előkészülete.

Erről a kérdésről beszélgettünk a terület egyéni önkormányzati képviselőjével, Gárday Balázzsal.

Mióta ön a képviselő, a Kiserdő kérdése az önkormányzat ülésein is gyakran napirendre kerül. A kérdést kevésbé ismerőknek mit kell tudniuk erről a területről?

A „Kiserdő” elnevezéssel illetett terület a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében áll, azaz állami tulajdon. Mivel én is a Kiserdő mellett nőttem fel, meglepődtem és felháborodtam, amikor a terület beépítésének tervéről értesültem. Az áprilisi kampányom egyik legfontosabb pontja volt, hogy a Kiserdőt csak a környéken élők érdekeinek figyelembe vételével lehessen hasznosítani.

A kerületi Fidesznek milyen javaslatai vannak erre?

A leghatározottabban ellenezzük a Kiserdő beépítését. Mi erdei tornapályaként, a közösség minden tagja által használható területként szeretnénk hasznosítani. Tudjuk, hogy a terület jelenleg nagyon elhanyagolt. Emiatt Németh Szilárd, a Fidesz csepeli országgyűlési képviselője költségvetés-módosító csomagjában kezdeményezte, hogy a területet az állam tegye rendbe, legyen az minden csepeli számára használható. De önerőből is próbáltunk javítani a kialakult helyzeten. Tavasszal közös szemétgyűjtésre hívtuk a kerület politikusait azzal a céllal, hogy szabadidőnket feláldozva próbáljunk – a lehetőségeinkhez mérten – rendet rakni ezen a jelenleg koszos és elhanyagolt, de mégis rendkívül értékes területen. Úgy gondoltuk, hogy az ígéretek helyett inkább a tetteké legyen a szó.

Az utóbbi hetekben, napokban azonban minden ígérettel ellentétes fakivágás indult meg…

A szeptemberi képviselő-testületi ülésen az önkormányzat szocialista többsége elfogadott egy olyan javaslatot, melyben az önkormányzat hozzájárulását adta egy fakivágáshoz. Én a javaslatot átgondolatlannak és pontatlannak ítéltem meg, mely véleményemnek hangot is adtam az ülés folyamán. Többek között az sem volt világos, hogy hol, és hány fa kerülne kivágásra.

Milyen magyarázatokat kapott?

A helyi szocialista frakció vezetője megnyugtatott, hogy senki nem akarja bántani a Kiserdőt. Mivel azonban továbbra sem tudták megmondani, hol lesznek a fakivágások, arra kértem őket, hogy halasszák el a döntést. Ezt elutasították.

Ezek után hétfőn munkagépek jelentek meg, és nekiálltak kivágni a fákat. Kollégáimmal azonnal a helyszínre siettem, hogy tájékozódjak. Mivel megnyugtató válaszokat nem kaptam, ezért kénytelen voltam ismeretlen tettes ellen feljelentést tenni illegális fakivágás tárgyában.

Törvénytelennek ítélte meg a munkálatokat?

Egyértelműen, mivel a korábbi határozatot megfellebbeztem, így az nem lehet érvényes. Korábban is többször próbáltam felvetni a kérdést az üléseken, de ezt az MSZP mindannyiszor megakadályozta. Ezt a halogatásra épülő politikát elítélem, itt lenne az ideje, hogy az illetékesek végre színt valljanak abban a kérdésben, hogy mi a tervük a terület jövőjével kapcsolatban. Mi legalábbis – mint ahogy azt már a fentiekben ismertettem – megtettük az egyértelmű javaslatainkat.

Mit gondol, mi lesz ennek a vége?

Az Akácfa utcai Kiserdő kerületünk egyik értékes zöldterülete. Ha sikerülne megfelelő állapotba hozni, igazi zöld sziget lehetne, mely a környéken élő csepeliek örömére szolgálna. Azt várom a kerület vezetőitől, hogy tartsák be az ígéreteiket, és ne adjanak utat a vállalkozói érdekeknek. Ha erre bizonyos okokból képtelenek, akkor számítsanak rá, hogy jómagam és a körzetemben élő polgárok mindent meg fogunk tenni azért, hogy a területet megvédjük.

csepel.info

27 hozzászólás “Gárday Balázs: A Kiserdőt meg kell védeni!” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Kiváncsi vagyok, hogy a szocialisták mennyire mernek hozzányúlni az erdőhöz. Én közel lakok hozzá, szomorú lenne, ha lenyúlnák.

  2. infósferi szerint:

    A kis-duna és a Csepel SC körüli projektet sikerült leleplezni és befékezni, várja minden lokálpatrióta az újabb lenyúlási kísérlet leállítását!
    Hajrá!

  3. Kovács Ernő szerint:

    Halász Gábor “drámai” beszéde a fideszes önkormányzatok tüntetésén. k.hu

  4. spam szerint:

    Ez az Ernő tényleg hülye?

  5. Öreg halász szerint:

    Azért kell a kiserdő, hogy a sok benzingőz és kipufogógáz miatt kevesebb olyan ember legyen, aki úgy megbolydul, mint Ernő.

  6. LB szerint:

    Gordon!

    Rajtrad is múlik, hogy ne tehessék meg!

  7. csepeliiszap szerint:

    “A „Kiserdő” elnevezéssel illetett terület a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében áll, azaz állami tulajdon.”

    Kedves Balázs!
    Valamit nem értek. Ha a fenti állítás igaz, akkor hogyan jön képbe az önkormányzat?

  8. Gárday Balázs szerint:

    Kedves Csepeliiszap!

    A kérdés jogos és tisztázatlan.
    Az érintett területen tudomásom szerint hivatalos földkimérés nem történt. A helyszínen a méréskor használt jellegzetes karók sem láthatóak.

    Testületi ülésen pontosan ez volt az ellenvetésem, hogy jelenleg nem állapítható meg a Kiserdő és a közterület határa. Ezért a tulajdonosi hozzájárulás megadását nem támogattam.

  9. lajcsi8 szerint:

    Egy korábbi cikk szerint a lakóparkot Szigetszentmiklós területére tervezik (tehát nem a Kiserdő területére), és a Kiserdőn csak az oda vezető út menne át.

    Amúgy meg az, hogy az erdő tele van szeméttel, kutyaszarral és hajléktalantanyákkal, az nem véletlen. A lakosok ennyire becsülik meg az erdőt. Azt kapják, amit megérdemelnek. Szemetet, kutyaszart, hajléktalantanyákat. Ha ők ezt érzik testhezállónak, akkor hiábavaló erőfeszítés ezen megpróbálni változtatni.

  10. spam szerint:

    lajcsi8 még hülyébb!

  11. Vica szerint:

    lajcsi8! Te nem vagy lakos? Úgy írsz itt a felsőbbrendű tudatodtól eldurranvan, mint az atya úr Isten. Ha találkozik veled valaki, annak féltérdre kell ereszkednie előtted, vagy elég, ha kezet csókol?

  12. - szerint:

    lajcsi, te szerencsétlen, ezt hol olvastad? Az építkezés Csepel területét érinti, aki arra lakik, az tudja jól. Meg más is. De aki nem ér rá tájékozódni, mert azon töri a fejét, hogyan húzza le valamelyik csepeli kisnyugdíjast, az persze ezt nem tudhatja.

  13. lajcsi8 szerint:

    Vica! Lehet, hogy inkább te nem vagy lakos. Mert ha lakos vagy, akkor bizonyára látod te is, hogy embertársaid mennyire becsülik meg a Kiserdőt. Semennyire! Igénytelen trógerek élnek köztünk. A szemetet, limlomot, sittet az erdőbe hordják, a kutyájukat az ösvény közepére szaratják, és mindebben úgy látszik, jól érzik magukat! Erdei tornapálya ezeknek? Kár beléjük! Tudod, mi történne az erdei tornapályával? Nagy felbuzdulás keretében megépítenék, majd pár hét múlva már csak a romjai maradnának, mert a vandálok egyből lepusztítanák, aztán a következő tíz évben a romokat kerülgethetnénk, mert rá se nézne többet soha, senki. Így megy ez! Szép az elképzelés, csak a lakosság nincs azon a szinten, hogy megbecsülje. Nézd csak meg, a Szent Imre térre is őrt kellett állítani, mert ha nem áll ott az őr, öt percen belül tönkreteszik, szétlopják a szökőkutat.

  14. lajcsi8 szerint:

    -: itt olvastam, a csepel.infón, egy korábbi cikkben. Keresd meg!

  15. Földhözragadva szerint:

    Amikor takarítani kell, nincs gazdája a kiserdőnek, amikor el kell adni, akkor hamar lesz….:(

  16. Demeter J szerint:

    A kiserdőn az oda vezető út menne át. Ez igaz lehet.
    Emlékezzünk csak, a Tihanyi úti lakópark esetére. A kerület felé bekötő útak készültek.
    Hála a kerületi vezetőinknek, az összes bekötő út jobbkezes lett.
    A kerületünkbe beérkezőnek 50 méterenként obbkezet kell adnunk!!
    Kiért, miért? Ki intézte ezt el nekünk Csepelieknek?
    Ki vállalja fel ezt a döntést???
    Várható, hogy az Akácfa utcai bekötő utak is jobbkezesek lesznek?

  17. Kovács Ernő szerint:

    vermes, ne szenvedjél már annyit! Menjél inkább csápolni holnap a Fidesz nyugdíjas rendezvényére!

  18. ... szerint:

    lajcsi8:
    2009. október 22. 10:19-kor

    “Szent Imre térre is őrt kellett állítani, mert ha nem áll ott az őr, öt percen belül tönkreteszik, szétlopják a szökőkutat.”

    Volt Királyerdő közepén egy játszótér. Őrizve volt. Mégis tönkretették, majd ellpoták ami maradt belőle. Nem abból kell kiindulni, hogy amit őriznek, az ott is marad.

    Mellesleg a kiserdő megtartása ha jól emlékszem minden 3-as körzetbeli időközi választáson induló jelölt programjának egyik kiemelt eleme volt. Csak miután Mészáros bukta a választás már nem is lett olyan fontos a szociknak. Sőt.

  19. lolka szerint:

    A “kiserdő” azért a Pilisi Parkerdő Zrt.-é, mert kb. 30éve elvetett pár sor fenyőmagot . Az a vetés már vagy husszor leégett egyáltalán mit csinált a park erdő a vadonnőt fákkal, mert a veteményből nem lett semmi. Mit gondozott azon a területen? Ezt a jogviszonyt kéne elösszőr tiztázni, ha ez a kérdés tiztázott és jogtiszta akkor lehet lehet variálni. Van ott három vagy négy meggyfa is amik valamikor egy ott levő tanyához tartoztak, azok is az enyészeté lettek, talán már nem is teremnek….

  20. Mózsi szerint:

    Ernő szókincsénél már csak az esze nagyobb! Bocs Ernő, de savas beírásaid oly mélységbe huzzák az infot, amely vetekszik a kabuli szénégetők moráljával.

  21. spam szerint:

    lajcsi8 nem a gulyás?

  22. bogyó szerint:

    lajcsi8!

    Szigetszentmiklós területére. Ja. Mindent élvezni akarnak, amit Csepel biztosít, de közben meg lezárják Csepel elől az utat. Lásd Tihanyi lakópark. Röhej. Lezárták sorompóval a …rózsa utcákat, de amikor kijönnek az utcából, Te adj Nekik elsőbbséget, mert jobbkezesek.
    Ide akarnak óvodába-iskolába-orvoshoz járni, de Te, csepeli, ne zavard őket, ha esetleg arra sétálnál, bicikliznél.

    És már megint plusz autósforgalom fog az amúgy is túlterhelt környékre ömleni.

    Talán gondolkodni kéne. Oda inkább P+R parkolót kéne építeni közvetlen buszjárattal a HÉV-ig.

  23. bimm-bamm szerint:

    Ezt írta Lajcsi8:

    “# lajcsi8:
    2009. október 23. 15:50-kor

    Papi!

    Nagyon mocskos a szád, mosd ki szappannal, mielőtt újra hozzászólsz!”

    Nem lehet, hogy Lajcsi8 néven dr. Polgár György is megérkezett a fórumra? Tóth Mihály jobb(bal?)keze.

    Emlékeztek? Itt az infón is volt róla szó pár hónapja.
    Amikor Ábel Attila felolvasta egy képviselő testületi ülésen a kirúgott újságíró, Udvarhelyi András levelét, amiben az állt, hogy addig nem jelenhet meg a Csepel Újság, amíg Polgár György nem cenzúrázta, olyan dühös lett, hogy nagyjából ezt (amit most Papinak írt), mondta a ÁA-nak.

    Kísérteties a hasonlóság…

  24. médi szerint:

    Igen, a Kiserdőt meg kell védeni! Kiderül lakosság vagyunk-e vagy nép. Mesebeszéd a borzalmas mennyiségű szemét, vagy inkább célzatos hazugság. Aki nem hiszi, járjon arra!
    Ha valaki meg el kezdi mondani, hogy a fejekben kell először rendet tenni, óvakodjatok tőle, mert az meg valszeg az Orosz.
    A fa az egyetlen élő szervezet, mely oxigént termel.Ellentétben a lakóparkkal,mely csak szemetet, amit nagy kukásautók visznek valahová. Ha a szemetet nem látjuk, az még nem szűnt meg létezni.

  25. Demeter J. szerint:

    A tihanyi lakóparki úriemberek esténként áthordják a szemetüket a Cirmos és a Puli sétány szemetes edényei mellé, meg ahová lehet. Letesznek zsákot, autógumit.
    Megérdemeljük sorsunkat, mi választottuk vezetőinket.
    Jobb kéz szabályt adhatunk a felsőbbrendűeknek.

Itt lehet hozzászólni !