Közel 10 ezer fa: ennyivel bővült a faállomány Csepelen

Csepel.hu

A csepeli önkormányzat számára kiemelten fontos a zöldterületek karbantartása és bővítése. Ennek jele, hogy közel 10 ezer fával gyarapodott a faállomány a kerületben 2011 óta. Egy nagyszabású projekt, a Csepel „Zöld Sziget” program keretében ugyanakkor 2020-ig kétezer új fát terveznek ültetni – a legtöbbet a fővárosi kerületek közül.

A csepeli önkormányzat fásítási programja immáron nyolcadik éve az egyik legnagyobb projekt a kerület életében. És korántsem eredménytelenül: az indulás óta összesen 9177 darab fát ültettek el, ami a tervek szerint további kétezerrel gyarapszik 2020-ig. Mint kiderült, egyik fővárosi kerület sem ültet annyi fát, mint idén Csepel.

Mindez annak köszönhető, hogy az önkormányzat beruházásai során évek óta kiemelt figyelmet szentel a fásításra, a megfelelő zöldfelületek kialakítására. Elég ha csak a hatalmas zöldfelülettel rendelkező megújult Akácfa utcai Kiserdőre, a Tamariska dombra, a Daru-dombra, vagy éppen az újjávarázsolt Kis-Duna-partra gondolunk, amelyek mára a csepeli családok legkedveltebb kikapcsolódási helyszíneivé váltak. Ugyanakkor frissen ültetett fákkal a kerületben mindenhol lehet találkozni, úgy, mint a bölcsődék, óvodák udvarán, de jellemzően a főútvonalak mentén, például a Hollandi út, a Csepeli út és a Görgey tér környékén. A Zöld Sziget Program részeként továbbá nagy siker lett a kerület gyümölcsfa programja, ami a kertészkedés népszerűsítése és a környezettudatos gondolkodás érdekében született meg.

A nagyszabású faültetési programot idén is folytatja az önkormányzat. Az ennek keretében felújításra kerülő közterületek páratlan zöldfelületet kapnak. Megújul a Brenner János park teljes növényzete, a Radnóti Miklós Művelődési Ház melletti parkot ugyanakkor vadonatúj növénytakaróval látják el. Itt árnyas pihenőhelyek is lesznek. Nem mellékes az sem, hogy az intézmények mögötti zöldterületen egy játszóhely és fitneszpark is helyet kap, de a korszerű köztéri bútorok telepítése mellett kiépítik a köz- és díszvilágítási hálózat is.

Az önkormányzat faültetési programja információink szerint legközelebb a Vércse és a Duna utcánál folytatódik.

Csepel.hu

 

9 hozzászólás “Közel 10 ezer fa: ennyivel bővült a faállomány Csepelen” bejegyzésre

  1. 0koska szerint:

    Az előző cikkben összesen 700 elültetett fáról van szó, most meg már összesen 9177 elültetett fáról van szó ???

    Előző cikkből idézet:
    “A munkálatokat végző Csepeli Városgazda Nonprofit Zrt.-től megtudtuk, hogy az eddig elültetett 700 darab facsemete támrudat kapott, ahol szükséges volt talajt is cseréltek, egységes szalaggal és „Csepel természetesen, 2000 új fát ültetünk” felirattal látták el őket.”

  2. admin szerint:

    700 csak idén. Fél év és nyolc év között van különbség.

  3. telepi szerint:

    A Zöld Sziget Program hatalmas siker, ehhez csak gratulálni lehet.
    Nagyon kíváncsian várjuk a Radnóti és a Spar körüli park megújítását.
    Javaslom a csillagtelepi névtelen terek, parkok elnevezését, lakcím-változtatási kényszer nélkül: pl. Csillagpark, Konkoly-Thege Miklós tér, Kulin György tér (ő ráadásul a testvértelepülés Nagyszalonta híres csillagász szülötte), Szaturnusz/Neptunusz park, Űrállomás tér (a busz végállomásnál), ilyesmi.

  4. Tóth Ervin szerint:

    Nagyon jó dolog a faültetés. Hasznunkra lesznek. Azért a kisördög ott bujkál bennem. Ha minden elültetett fához 3 fa támrudat raknak, akkor ennyi támrúdhoz mennyi fát kell kivágni?

  5. kerdezo szerint:

    A Szentmiklosi úton kábelek alá ültettek az összes új fát…

  6. Strici3 szerint:

    A szent imre teren kivagtak egy egezseges fat hogy elhelyezzenek egy hirdeto tablat.

  7. pl szerint:

    Tóth Ervin: Mit nem értesz? Mr. 20%… Garancsi… Nemzet Mészárosa… stb., stb. 4 fából egy a mienk. 🙁

  8. Dagobert bácsi szerint:

    Azzal is kellene törődni, az elültetett fákból hány marad meg néhány év múlva! Vannak akik direkt hagyják kiszáradni a fákat a kertes házuk előtt, hogy a kapubeállón kívül oda is parkolhassanak! Talán egyeztetni kellene az ott lakókkal a fa ültetése előtt, van-e kifogásuk, s nyilatkozzanak írásban, vegetációs időszakban hajlandók-e egy-egy vödör tiszta vizet vinni a fák tövéhez! A Városgazda munkatársai legfeljebb egy évig locsolják lajtoskocsiról, utána következő években a kevés csapadékból kellene megélniük, ami a járda és úttest közötti burkolatlan földfelületre esik! A környékemen levő telkek előtt is locsoltam vödörből a frissen ültetett fákat, persze este, nehogy megszóljanak az ott lakók! Sajnos három év után nincs meg mindegyik, mert az ott lakók nem törődtek vele! Pedig egy-egy kiültetett fa vagy húszezer közös forintunkba kerül!

Itt lehet hozzászólni !