270 komposztládát osztottak ki a csepeli lakosoknak

Csepel.hu

A csepeli Zöld Sziget Program keretében idén 270 darab komposztládát osztottak szét a jelentkező lakosoknak a Királyerdei Művelődési Ház udvarán március 29-én. A színházteremben Rákosi Viktória kertészmérnök tartott tájékoztató előadást, előtte Borbély Lénárd polgármester köszöntötte az érdeklődőket.

Megköszönte a csepelieknek, hogy egyre inkább fontosnak tartják a környezettudatos szemlélet terjedését. Ismertette: a program keretében évente négy akciót támogat az önkormányzat a Csepeli Városgazda munkatársainak hathatós közreműködésével. Gyümölcsfából 800 darabot osztottak szét, a cserjékből 2000 darabot, az egynyári palántákból 45000 darabot s a mostani 13000 forint értékű komposztláda igénylésére pedig háromszoros volt a túljelentkezés. A polgármester megemlítette még, hogy a fővárosban Csepelen ültetik a legtöbb fát. 2020-ig 2000 új fa telepítését kezdték meg a közterületeken – tette hozzá.

Az önkormányzat a komposztálási programot 2011- ben indította el, évenként nagyságrendileg 100 komposztládát adnak azoknak a jelentkezőknek, akik még nem vettek részt a programban.

A kertészmérnök a tájékoztatáson elmondta az érdeklődőknek, hogy a kertben célszerű árnyékosabb helyre tenni a ládát. Ami a legfontosabb: oxigén szükséges a komposztáláshoz – hangsúlyozta.

A szakember kitért arra, hogy mi kerülhet a komposztba. Tehetünk bele zöldség- és gyümölcsmaradékot, ételmaradékot, olajos magvakat, lehullott leveleket, aprított nyesedéket, hervadt, elszáradt virágokat, lehullott gyümölcsöket, füvet vagy virágföldet is. Megemlítette: a gyorsabb lebomlás érdekében ajánlatos öt centiméternél kisebb darabokra aprítani a komposztálóba kerülő anyagokat. A keverést pedig 6-8 hetente ismételjük meg.

Az előadó szerint azért jó, ha komposztálásba kezdünk, mert többek között csökkentjük a kertben és a háztartásban keletkezett hulladék mennyiségét, javítjuk a talaj szerkezetét, növeljük a növények ellenálló képességét a korokozókkal és kártevőkkel szemben.

AZS

Csepel.hu

 

 

Egy hozzászólás “270 komposztládát osztottak ki a csepeli lakosoknak” bejegyzésre

  1. kilgore trout szerint:

    Az avarhulladék égetésének és az engedéllyel nem rendelkező kémények vagy akként funkcionáló csövek szankcionálását mikor tervezi az önkori?

Itt lehet hozzászólni !