Szemtanú van rá, hogy az Iszlám Állam Pesten elkapott tagja embereket ölt

888

Hamarosan kihallgathatják a hatóságok azt a tanút, aki állítólag a saját szemével látta, hogy a Ferihegyen elfogott Hassan F. embereket ölt meg a dzsihád nevében.

Egyre több minden derül ki F. Hassanról, a Ferihegyen elfogott iszlamistáról. A belga hatóságok a hírek szerint napokon belül kihallgatják majd az egyik szemtanút, aki bizonyítani tudja az Iszlám Államhoz tartozó terrorista bűnösségét.

A férfi azt állítja, jelen volt, amikor F. Hassan elkövette a tömeggyilkosságot Szíriában.

PS szerint az újabb tanú annak a külföldi személynek az ismerőse, aki korábban elsőként azonosította a Budapesten elfogott szír állampolgárt. Ennek ellenére Hassan F. még mindig tagadja, hogy bármi köze lenne a terrorállamhoz, véleménye szerint őt csak összekeverik valakivel. Egy másik alkalommal pedig azt mondta, hogy ő a görög titkosszolgálat egyik ügynöke.

A szemtanúval a hatóságok már fel is vették a kapcsolatot, a belga igazságügyi szervek jelezték magyar kollégáiknak, hogy jogsegély keretében a védett tanú mellett hozzá is intézhetnek kérdéseket.

F. Hassant a TEK feljelentése alapján minősített emberöléssel elkövetett terrorcselekmény és terrorcselekmény előkészületével gyanúsítja a Fővárosi Nyomozó Ügyészség. A gyanú szerint az Iszlám Állam feltételezett emírje három éve a nyugat-szíriai Homszban kivégezte annak a helyi lakosnak a családját, aki korábban megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez. F. Hassan terhére azt róják, hogy mint az ISIS egyik magas rangú vezetője, a lefejezéssel végrehajtott húsz emberölésből tízben részt vett.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Hassan F. alig pár hónappal azután, hogy otthagyta Szíriát és Európába indult, Görögországtól menedékjogot kapott. Ahhoz, hogy útját folytatni tudja Nyugat-Európa felé, anonim migránskártyát is biztosítottak számára, mellyel pénzt tudott felvenni az automatákból. Az összeget az ENSZ és az Európai Unió biztosította a terroristának. Úgy tudni, hogy havonta 500 eurót, vagyis több mint 150 ezer forintot utaltak a kártyára.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint elképzelhető, hogy a görög hatóságok pénzt ígértek a Magyarországon elfogott szír férfinek, ha információkat ad nekik például az embercsempészekről.

A férfi a bíróságon ezt állíthatta be úgy, mintha görög titkosszolgálati ügynök lenne. A tárgyaláson több történettel próbálkozott, például, hogy analfabéta és ötgyermekes családapa. Az Iszlám Állam kiképzésében valószínűleg variációkat tanítanak nekik arról, mit mondjanak, ha elfogják őket”

– mondta a szakértő, aki kitért arra is: 2015 óta ezrével érkezhettek Európában olyanok, akik terrorakciókra vannak kiképezve. Ők jelentik a legnagyobb veszélyt, ezért minél előbb fel kell deríteni őket – tette hozzá.

Forrás: 888

Itt lehet hozzászólni !