Posztumusz Csepel díszpolgára címet kapott Mansfeld Péter halálának 60. évfordulóján

csepel.hu

Március 21-én délelőtt koszorúzást tartottak Mansfeld Péter emlékére a köztemetőben, majd a fiatal mártír halálának 60. évfordulójára emlékeztek a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma dísztermében.

Ez alkalomból Csepel önkormányzata képviselőtestülete posztumusz Csepel díszpolgára kitüntetést adományozott az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlás legfiatalabb áldozatának. Az elismerést Borbély Lénárd polgármester nyújtotta át a család képviseletében átvevő Wittner Máriának.

A megemlékezésen a vendégek között köszöntötték Németh Szilárdot, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárát, Borbély Lénárd polgármestert, Morovik Attila és Ábel Attila alpolgármestereket, dr. Szeles Gábor jegyzőt, Tóth János tankerületi igazgatót, Tóth Endrét, a Dél-Pesti Tankerületi Központ igazgató-helyettesét, Bánátfy Andreát, a BKSZC főigazgató-helyettesét, valamint Szilágyi Lászlónét, a BKSZC gazdasági igazgató-helyettesét.

Wittner Mária megemlékező beszédében felelevenítette a Budán tiszteletére emelt szobrot, amely 2004-ben közadakozásból, többek között a Demokrata olvasóinak köszönhetően készülhetett el. Ráutalt az alkotás meztelen mivoltára, mely abban az időben a megaláztatás jele volt, akárcsak Mindszenty bíboros esetében – hangsúlyozta.

A politikus mélységes fájdalmát fejezte ki a jelenlévőknek, hogy Mansfeld Péter öccse, László már nem lehetett jelen a mostani megemlékezésen. Halála óta mindennap gyertyát gyújt érte és azokért, akik az igazságtalanság áldozatai lettek.

A diákok filmvetítéssel egybekötött műsorral emlékeztek az iskola egykori tanulójára, akit1959-ben nagykorúságának betöltésekor kivégeztek.

2002-ben az intézményben a Fidesz és a Fidelitas emléktáblát avatott tiszteletére, azóta Mansfeld Péter nevét viseli a díszterem. 2011-ben pedig Németh Szilárd akkori polgármester kezdeményezésére utcát neveztek el róla Csepelen.

A megemlékező műsor után a Mansfeld emléktáblánál Németh Szilárd államtitkár, Borbély Lénárd polgármester, Török László Nagyszalonta polgármestere, a helyi Fidesz-KDNP képviselői, Bánátfy Andrea, valamint Kollár József címzetes igazgató helyezték el a megemlékezés koszorúját.

A. Zs.

csepel.hu

4 hozzászólás “Posztumusz Csepel díszpolgára címet kapott Mansfeld Péter halálának 60. évfordulóján” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    És mit kezdtek a köztörvényes bűncselekményeivel?

  2. bagoly szerint:

    Megint átestünk ló túloldalára !
    A tisztánlátás nem szégyen !

  3. Johnny szerint:

    Horváth János! Törölték, mint a Tóth Ilonáét! 😉

  4. Dagobert bácsi szerint:

    Nem említeném vele egy lapon a szintén posztumusz Csepel díszpolgára Kőrösi Sándor főhadnagyot, Andi József főhadnagyot, Somogyi Tibor tizedest és Major Ernő nemzetőr parancsnokot! Ők 56-ban fegyverrel védték Csepelt a támadó oroszoktól!

Itt lehet hozzászólni !