Fáklyás felvonulás Mansfeld Péter emlékére

csepel.hu

Mansfeld Péter halálának 60. évfordulóján megkoszorúzták a róla elnevezett emléktáblát a Mansfeld Péter utcában, majd az emlékezők fáklyás felvonuláson a csepeli temetőbe tartottak, ahol kegyelettel adóztak a mártír fiatalembernek az 56-os kopjafánál március 21-én.

Az emléktáblánál koszorút helyezett el Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára, Bánátfy Andrea, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSZC) szakmai főigazgató-helyettese, a csepeli önkormányzat nevében Morovik Attila alpolgármester, a Fidesz részéről Czibulyáné Szonday Szilvia és Noé László képviselők.

Mansfeld Péter a csepeli szakmunkásképző iskola esztergályos ipari tanulója volt. Jó eredményekkel végezte a tanulmányait. Családjának több férfi tagját a szovjet hadsereg kényszermunkára hurcolta a Szovjetunióba a II. világháború után. Az 1956-os forradalom idején csatlakozott a Széna téren harcoló felkelőkhöz. A forradalom leverése után felelősségre vonták, börtönbe zárták, majd halálra ítélték. 1959 március 21-én végezték ki pár nappal azt követően, hogy betöltötte a 18. évét.

A fáklyás felvonuláson részt vettek a BKSZC Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma diákjai is.

cs. a.

 

 

csepel.hu

20 hozzászólás “Fáklyás felvonulás Mansfeld Péter emlékére” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Most már csak azt kellene tisztázni, hogy a hős, vagy a köztörvényes bűnöző elött
    tisztelegtetek!

  2. királyerdei szerint:

    Azt kellene tisztázni,hogy az Admin. miért tűri el néhány kádárista bolsevik trágyadomb
    aljas,kegyeletsértő okádmányát!!??

  3. Horváth János szerint:

    Van valami problémád?

  4. Nagyapó szerint:

    Nem tudom, mekkora probléma, de királyerdeinek igaza van!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Horváth János szerint:

    Nagyapó! Miben? Nézze meg a Mansfeld filmet, egyértelmű, hogy az 56-os tevékenysége
    mellett köztörvényes bűncselekményeket követett el. Ő a fideszes példakép?

  6. királyerdei szerint:

    Semm!Csak az,hogy a kurva anyád a köztörvényes!

  7. csak úgy ... szerint:

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Mansfeld_P%C3%A9ter

    “A börtönig

    1957-ben a MOM gyárba helyezték. A későbbi perirat szerint:

    A következő két évben az illegalitás világában élt, kisebb bűncselekmények sorozatát hajtva végre. A MOM-ból és előző munkahelyéről szerszámokat, egyéb tárgyakat tulajdonított el. Később Zachorecz József nevű barátjával folytatták a lopásokat. Egy autó ellopását követően október 4-én elfogták, de megszökött a rendőrségről. Újabb lopások, majd három és fél hónapos vizsgálati fogság következett. Valószínűleg a börtönélmények hatására lett a kommunista rendszer elszánt ellensége. 1958. január 29-én egy év börtönre ítélték, de a büntetést három évre felfüggesztették.

    Február 15-én három évvel idősebb barátjával, Blaski Józseffel elhatározták, hogy együtt kezdenek akciókba. Lopott autókkal végrehajtott, fegyveres rablótámadásokkal akartak pénzt szerezni. Később csatlakozott hozzájuk Mansfeld másik barátja, Bóna Rezső segédmunkás, az ő barátja, Furka László ipari tanuló és a Mansfeldnél két évvel fiatalabb tanuló, Egei Attila. A vezéregyéniségek Blaski és Mansfeld voltak.”

  8. Dagobert bácsi szerint:

    A honvédelmi államtitkár a szokásos sötét zakóban, farmernadrágban vonul! Ettől már csak az lenne jobb, ha a világosbarna bőrzakóban lenne!

  9. Horváth János szerint:

    Admin! Emelkedett az ingerküszöb?

  10. Horváth János szerint:

    királyerdei!
    Te, aki 56-ban leléptél, na nem a büntetés elől, csak büdös volt a meló meg a szegénység,
    megszabadultál a magyar állampolgárságodtól csakhogy még jobban élj, majd hazatántorog-
    tál, mert itt mégiscsak többet ér a nyugdíjad és eszedbe jutott, hogy magyar vagy és
    Némethnél kalapoltál az állampolgárságért, szóval te szarabb vagy bármely fekete képű
    migránsnál!

  11. Jobban szerint:

    Ne mentegessük már az ’56-os halálbüntetéseket…ne süllyedjünk ilyen mélyre,
    manapság többszörös gyilkosok panaszát mérlegelik fogvatartásuk körülményei miatt.

    A folyamatos személyeskedésben megnyilvánuló “személyiségszerkezetek” hű képet tükröznek a kommentelőről. “A stílus maga az ember.”

  12. Jobban szerint:

    “A kulturált vita nem személyeskedésről szól
    …amikor elfogynak az érvek, szóba kerülnek egymás felmenői. Személyeskedésbe fullad a vélemények ütköztetése…
    Az álláspontot támadó félnek azt az álláspontot kell támadnia, amelyet a másik fél valóban képvisel, és a védő fél csak olyan érvekkel védekezhet, amelyek valóban kapcsolódnak álláspontjához – személyeskedés kizárva.”
    “…a szocialista rendszer generációkon át gyűrűző öröksége is lehet a jelenség: egy igazság létezik, mindenek felett.”
    https://www.delmagyar.hu/vilagvevo/a_kulturalt_vita_nem_szemelyeskedesrol_szol/2312640/

  13. Jobban szerint:

    „Bizony, ő is csak ember. Õ is csak sérült gyermek.” „A másik egészen pontosan tudta, mit is cselekszik, amikor megsértett, vagy bűntudatot keltett bennem…” Igen, azt talán tudta, ő mit is tesz… Ő maga ugyanis a saját lelki alkata, félelmei, kétségei foglyaként nem tehetett másként. Kicsivé kellett téged tennie, meg kellett aláznia, hogy hihessen a saját nagyságában, mert nem talált más kiutat. Akinek kisebbségi érzése van, annak a másikat még annál is kisebbé kell tennie, mint amekkorának önmagát érzi. – Ha így át mered gondolni a történteket, a másik embernek nem lesz hatalma fölötted.” Anselm Grün

    “Akinek kisebbségi érzése van, annak a másikat még annál is kisebbé kell tennie, mint amekkorának önmagát érzi…”

  14. Nagyapó szerint:

    Néhány vélemény Mansfeld Péter mártíromságához:
    – Bolgár György interjúja Eörsi Lászlóval: Hogy a dolgok közepébe vágjak, az én véleményem az, hogy Mansfeld mártíromsága inkább a kádárista megtorlás embertelenségének, kegyetlenségének a legfőbb szimbóluma, és mint ilyen, méltó az emlékezetünkre.

    – Dr. Jobbágyi Gábor: Szovjet–magyar háborús és emberiség elleni bűncselekmények és jog-tiprások az 1956-os forradalomban és a megtorlás során
    Teljesen egyedülálló Mansfeld Péter viselkedése az eljárás alatt. Ő kitűnő éleslátással
    felismerte, hogy semmi esélye az életben maradásra; ekkor magára vállalta a vádlott-
    társára, Blaski Józsefre emelt vádat. Páratlan cselekedetével megmentette vádlott-társát.
    A bírósági eljárások első megdöbbentő vonása, hogy az eljáró tanácsok elnökei az elsőfokú eljárásban többször nem jogászok. (Gyepes István bíró – Földes Gábor ügy, Ledényi Ferenc bíró a Legfelsőbb Bíróságon, mint elsőfokú bíróságon! – Dudás–Szabó ügy, Guidi Béla bíró – Mansfeld Péter ügy)
    .
    A bíróságon tíz percig nézhettem az iratokat, s ezt is megbilincselt kézzel. A nyomozati anyagot elolvasás nélkül kellett aláírni. Hét nap sötétzárkát kaptam, mert nem akartam elvállalni a dolgot a rendőrségen. A halálbüntetéstől féltem, ezért akartam megszökni. Ha kikerülök a börtönből, szakmámban szeretnék dolgozni.” (Mansfeld P)
    .
    Idézet az első fokú ítéletből: „Ennél a kérdésnél a bíróság abból indult ki, hogy a csoport célkitűzései közé tartozott rendőrök, munkásőrök és más hatósági közegek megtámadása, ellen-forradalmi propaganda kifejtése röpcédulák szórásán keresztül, továbbá az állampolgárok nyugtalanságban tartásával is előidézni azt, hogy még más megbúvó ellenforradalmárok kövessék példájukat.”

    – Dr. Balsai István: Az ügyész vádbeszédéből: „Kiemelni kívánom, hogy politikai síkon nincs fiatal vagy idősebb korú vádlott. Vagyis nem lehet enyhébben ítélkezni fiatalkorúakkal szemben, mert fiatalok. Velük szemben a legdrákóibb szigorral kell eljárni.”

    És még az úgynevezett orvos szakértői véleményből: „Az egész vizsgálat alatt fölényesen és cinikusan, mereven beszél ellenforradalmi felfogásáról, és cselekménye helytelenségét nem hajlandó – még igen kis mértékben sem – belátni. Az egész jelen ügy azért történt, mert, „egy kis balhét akart csinálni, a rendőr menjen oda dolgozni, ahová való a gyárba”. Tovább kérdezve a legcinikusabb hangon adja elő, hogy ha a „balhé” sikerült, nem bánta volna, ha emberek elpusztulnak, mert „úgyis mindennap felakasztanak egy-egy embert”.

    – ”Nyugodj békében, Mansfeld Péter!
    Életed és halálod emberségednek
    és a kor embertelenségének példája.”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. Horváth János szerint:

    Ez nem teszi meg nem történtté a többi ügyét.

  16. Jobban szerint:

    “5 milliót kap fia lincselője
    az olaszliszkai lincselés egyik elítéltje, H.Dezső a nem megfelelő „tartási körülmények” miatt pert indított, majd pedig nyert az állammal szemben, amiért öt millió forintos kártérítést kapott…
    míg a fiát meglincselő H.Dezső megkapta a kártérítést, addig ő és a családja semmit sem látott még a szintén megítélt 42 millió forintból, ami nem is neki, sokkal inkább unokáinak jönne jól.”
    http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/szogi-lajos-olaszliszkai-lincseles-5-millio-elitelt-csalodott-borton/h9w2ztq

  17. Hozzászóló szerint:

    Horváth János: valamelyik rokonod vérbíró volt talán? A legnagyobb szarháziak azok, akik az 1956-ban elítélt gyerekeket bűnözőzik le, miközben egy idegen nagyhatalom hadserege szállta meg Magyarországot és ölte honvédő polgárait. És gyerekeit is. Itt nincs de. Meg okoskodás, vagy okoskodó jogászkodás.

  18. Horváth János szerint:

    Nos, úgy látom kellemetlen az igazság, de a bűn az bűn, ha tetszik, ha nem!

  19. királyerdei szerint:

    A szemét komcsi pofádat meg befogod!Kit ólt meg ez a 18 eves gyerek,amiért fel kellett akasztanotok?Amit itt te ugatsz,egy statárium alapján már rég lógnod kellene.Ha let volna igazi “rendszerváltás”!

  20. Horváth János szerint:

    Van egy óriási szerencséd. elbújhatsz a nickneved mögé.

Itt lehet hozzászólni !