Csepelen több mint 7 kilométer földutat aszfaltoznak le

MTI, Magyar Nemzet, Csepel.info

Korábbi fotó egy polgármesteri bejárásról

Csepelen több mint 3 milliárd forintból összesen 7,3 kilométer földutat aszfaltoznak le a fővárosi útépítési program keretében 2019-ben, az érintett utcákban kiépítik a járdákat, a kocsibeállókat és a vízelvezetést is megoldják – jelentette be Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) XXI. kerületi polgármester keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.
A polgármester a kerület leghosszabb, 2,5 kilométeres aszfaltozásra váró utcájában, a Királyerdő utcában tartott eseményen elmondta: 2010-ben még több mint 50 kilométer földút volt a kerületben, azóta az önkormányzat saját erejéből és támogatásokból leaszfaltozott több utat is, így ma 34 kilométer földút van Csepelen. Mint mondta, a Királyerdő utca Csepel és Dél-Pest legutolsó utcája, de nemcsak a kerület, hanem a főváros és a kormány is figyelmet fordít rá, hiszen ezt is leaszfaltozzák.

A Kriván utca eleje 2015-ben épült meg (fotó: Bercsik Károly)
Tarlós István főpolgármester február végén jelentette be, hogy szilárd útburkolattal látják el a budapesti földutakat egy négyéves útépítési program keretében. A belterületi útépítési programot a fővárosi fideszes polgármesterek kezdeményezték, a program első ütemében 13 kerületben 181 földutat aszfaltoznak le 41 kilométer hosszúságban, 8,3 milliárd forint kormányzati támogatással, amelyet a kerületi önkormányzatok saját forrással egészítenek ki. A főpolgármester a bejelentéskor elmondta azt is, Budapesten jelenleg 225 kilométer földút van.
A Dinnyés utca egy szakasza, és a Jegenye utca 2016-ban épült meg (fotó: Bercsik Károly)

Borbély Lénárd keddi sajtótájékoztatóján kiemelte: a pályázaton Csepel nyerte a legnagyobb támogatást, közel 1,5 milliárd forintot. Az önkormányzat 2016 végén egyedi kormánydöntéssel 800 millió forintot kapott aszfaltozásra, a város pedig több mint egymilliárd forinttal járul hozzá ehhez, így összesen több mint 3,3 milliárd forintos útépítési program valósul meg a XXI. kerületben.

Fotók az Evezős és Szigony utcákból – 2017-ben készültek el (kép: Csepeli Hírmondó)

A polgármester felsorolta az aszfaltburkolatot kapó utcákat, ezek: a Badacsonyi utca, Csáklya utca, Erdész köz, Fenyves utca, Gyöngyvirágos utca, Királyerdő utca, Lankás utca, Méter utca, Matróz utca, Medve utca, Pikkely utca, Repkény utca, Szúnyog utca, Tiborc utca, Vadgalamb utca, Vasas utca és Vesszősfia utca.

A Repkény utca egy szakaszán 2018-ban volt útépítés 

Borbély Lénárd kiemelte: mindez nem azért történik, mert választási év van, az önkormányzat az elmúlt években is hasonló mértékben épített utakat a kerületben.

 magyarnemzet.hu

27 hozzászólás “Csepelen több mint 7 kilométer földutat aszfaltoznak le” bejegyzésre

 1. Horváth János szerint:

  Azt mondja: az önkormányzat hasonló mértékben épített utakat. Akkor számtan alsó-
  tagozat, ha 8 év alatt épült 16 kilométer most meg 1 év alatt 7,3 kilométer, akkor mekkora
  hazugság az előző mondat?
  Azon is el lehetne gondolkodni, hogy a Farkas László, Garay László és Sáfár Péter utcák föld-
  utak, melyek a Tiborc utca felé lejtenek, s nagy eső esetén rengeteg sár és egyéb hordalék
  landol majd a Tiborcon. Az se zavarjon senkit, hogy nagy eső alkalmával a Farkas László,
  Tiborc és Túróci Balázs utcák csomópontjánál telkeket önt el a víz, ezt már többször jelezték
  az önkorinak.
  Szakmailag teljesen érthetetlen a Vesszősfia megépítése, amíg a Tiborc másik oldala nincs
  megoldva. Persze nyomós érv, hogy ott lakik Zupkő képviselő!

 2. Qqriq szerint:

  Ez nem ennyire egyszerű, mivel nem kőbe vésett számokról van szó. Vannak fővárosi önkormányzat és vannak a kerületi önkormányzat által fenntartott utak, közterületek, közlekedési műtárgyak. Folyamatosak az építkezések, terjeszkedik a város, ezáltal új utcák jönnek létre, amik többnyire földutak. Egyes külterületi, korábban művelés alatt álló, földutakkal rendelkező területeket belterületté nyilvánítanak.
  Esőzések alkalmával azért önt el mindent a sár, mert a lakók nem tartják tisztán ill. karban az ingatlanjaik előtt lévő vízelvezető árkokat, esetleg teljesen betemetik azokat vagy nem áthidalással létesítenek kocsibeállót, hanem egy ~3 méteres szakaszon betemetik az árkot. Márpedig a csapadékvíznek muszáj elfolynia valahova.

 3. Hrvth szerint:

  Az önkormányzathoz és a kozuthoz is fordultam már levelemmel, melyben jeleztem , hogy a Révész úton elhaladó forgalom veszélyezteti a családom és a kutyusaink életet. Nyáron, száraz időben nem lehet megmaradni a portol. Mindenki felénk kerül.a szomszéd utcák ugyan aszfaltozottak, de a forgalomlassitok és az úton álló autók miatt mindenki felénk kerül. A por borzasztó, elviselhetetlen . Kertem h helyezzenek ki forgalom lassíttokat nálunk illetve , h szabályozzák az utat. Válaszként azt kaptam h a forgalom lassitok ki helyezésére csak aszfaltozott utakon van lehetőség, de a föld út önmagában is forgalom lassító tényező. Sem sebesség csökkentő táblát, sem mást nem kaptunk, csupán ígéretet. Én egy vidéki városból költöztem fel Budapestre. Ott minden utca csatornázva és aszfaltozva lett részben elotakararekossagbol, részben lakói hozzájárulások, részben más forrásokból:( uniós pályázat, önkormányzati pénz). Jó szervezéssel egész Csepel területen megoldható lenne , hogy az autós forgalom mellett is élhető legyen a környezet. Az autók száma nem fog csökkenni. Meg kellene oldani. Az onkormayzatban dolgoznak olyanok akik hónapokig nem járnak be, nem lehet őket sosem megtalálni. Ilyen pl a birtokvedelmi munkatárs. Felháborítónak tartom, hogy pingpongoznak a levelemmel és semmitmondó válaszokat kapok jogosan felmerülő problaemamra.

 4. Horváth János szerint:

  Qqriq! Azokból az adatokból dolgozom, amit Borbély mond, amennyiben nem valós, akkor
  nála reklamálj! Csepelen hol nyilvánítottak belterületté korábbi külterületet?
  Az árkokat hiába takarítod ki, ha az úttestről nem folyik bele a víz, mert a kialakítása nem
  “bogárhátú” /Farkas László utca/, vagy magasabb az árok pereme /Völgy utca egyes részei/.
  A lejtős utcákban nem átfolyó kell építeni, azzal csak a lejtő aljába vezeted az összes vizet/.
  És még egy nagyon fontos kérdés. Királyerdő szennyvízhálózatát nem egyesített rendszerűre
  tervezték, most viszont orrba-szájba kötik rá a csapadék vizet, s ott ahol a Tiborc utcai és a
  királyerdei vezeték találkozik, visszaduzzasztás jön létre egészen a Szent Istvánig.

 5. Gabi szerint:

  Üdvözletem!
  Azt gondolom Csepelen több olyan utca, földút van ami magasabban fekszik a környező, csatlakozó utcáktól. Hosszú évek óta probléma az Áfonyás utca aszfalt hiánya. Ráadásul egy rövid, talán mind a két oldalt összevetve 11-12 családiházból áll, tehát nem hosszú. Viszont meredek mind a két oldalon. Esőzések alkalmával zudul a sár az Erkély és a Kórus utcába. A forgalom megnőtt az Erkély utcában, ami szintén földes, a sár, homok , az “utca földje az Áfonyás-Erkély-Égerfás csomópontban halmozódik fel. A kereszteződés , szűk keresztmetszete miatt feülvizsgálatra is szorul közlekedés szempontjából, mert a teherautók kerítéseket, közvilágíást biztosító oszlopot veszélyeztetnek. Tehát az Áfonyás u. és az Erkély utca szintkülönbségéből adódó sárlavinák miatt itt évek óta várjuk az aszfaltozást.

 6. Qqriq szerint:

  János, Háros korábban Szigetszentmiklóshoz tartozott, 2013 óta a Csepel-Háros nevet viseli. Azelőtt senki nem foglalkozott ezzel a területtel. Sok a rendezetlen bejegyzésű, keszekusza tulajdonviszonyú ingatlan, az utcák egy része magánterületen van és hivatalosan nem létezik. Számos ház engedély nélkül épült. Sok lakónak nem érdeke a tulajdonjogi helyzet rendezése, mivel az engedély nélkül épített házak egy részét el kellene bontani. Ennek ellenére a fideszes városvezetésnek hála sikerült elindulni a rend irányába. Régebben a víz elmosta az egész települést, tehát az ott élők kénytelenek számolni a víz okozta kellemetlenségekkel és veszélyekkel. Ahol a víz az úr, ott sajnos nem lehet mit csinálni. Csodát senki nem tud tenni.

 7. Horváth János szerint:

  Na most ezt mire írtad? Háros a Wiki szerint 1954. július 31-ig tartozott Szentmiklóshoz.

 8. Qqriq szerint:

  Olyan területen is folyik munka, ami nem belterület, szóval a “megszűrt” számok alapján való ítélkezést nem tartom igazságosnak. A valóság az, hogy közműépítők Csepel közigazgatási területén belül folyamatosan végzik a munkálatokat.
  Éppen hogy az egyesített csatornarendszer egyik hátránya, hogy “az elvezetendő nagy vízmennyiségek miatt a rendszerben visszaduzzasztás gyakran előállhat (sík terep, nem megfelelő lejtés)”
  https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0019_Kozmurendszerek/ch03.html

 9. Horváth János szerint:

  Látom nem érted! A királyerdei és a Tiborc utcai szennyvízvezeték valahol az Erdősor utca
  után van összekötve. A Tiborc utcai vezetékbe gyakorlatilag nincs csapadékvíz bekötve, a
  másik ágba viszont folyamatosan kötnek be. A csatlakozás utáni vezeték szakasz nem erre
  a vízterhelésre lett méretezve, ezért visszaduzzaszt a Tiborc felé, pedig egy kb. 2 m átmérőjű
  cső.

 10. fcsm szerint:

  Az a kérdés, hogy az FCSM engedélyezi-e a csapadékvíz bekötését a szennyvízhálózatba, vagy sem.
  Az, hogy most legálisan(?) egyesített a rendszer az nem biztos, hogy szabályos is.

 11. Nagyapó szerint:

  Gratulálok a Csepel.info hírblog szerkesztőségének, a kitüntető Csengery Antal-díjhoz!!

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 12. Johnny szerint:

  A Popileszkut is megcsináljátok már végre? A Kossuthra ugye van még gari?

 13. kilgore trout szerint:

  Én is pont akartam kérdezni, amit Johnny most megtett. Tavaly azt írták, hogy elhalasztják a nulláson épített körforgalom miatt. A körforgalom kész.

 14. kukac szerint:

  Május 2-án rakta ki fb ra a Borbély hogy hamarosan megkezdődhet a Popieluszko. Lassan ez 1 éve lesz. Meg kamuzott most hogy az M0 miatt elhalasztották, aha az augusztus végén bukott ki mindenkiaggódott mi lesz iskolakezdéskor ami ugyebár szeptember. Május és Augusztus vége között van pár hónap szerintem. Az összes főbb út katasztrófa, Gubacsi híd életveszély vmi történjen már könyörgöm

 15. Johnny szerint:

  kukac!
  Azt nem értettem, hogy az M0 körforgója és a Popileszku (vagy ki) hol függött össze?
  A hídról ne is beszéljünk, csak alá kell menni és ránézni a betonpályára, bár látszik az fentről is! 🙁
  Nem mentegetem a Polgit, de ez nem kerületi történet, hanem Pistáéké. 😉

 16. admin szerint:

  Egész Dél-Pesten dugót okozott az M0 körforgójának építése, nem csak Csepelen.

 17. Lacus szerint:

  Elérhető valahol az érintett utcaneveket is tartalmazó ütemterv?

 18. Tündér Ilona szerint:

  El sem akartam hinni, hogy az utcánk is felkerült a listára, tényleg nagy öröm.

  Admin!

  Azért pár képet vagy cikket fel lehetne tenni a Napközis tábor helyén épülő pályákról, a környékbeliek közül sokan abban a hitben vannak, hogy a Napközis tábor épül ilyen nagy elánnal és nem a focipálya.

 19. Johnny szerint:

  admin!
  A kérdés még mindig adott, amire nem jött válasz:
  – a Popileszku fel lesz újítva, vagy marad úgy?

 20. Nagyapó szerint:

  Johnny! Ki, vagy mi az a Popileszku, akit, vagy amit fel kell újítani? Vagy ez csak egy eetás trollkodása?

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 21. Johnny szerint:

  Öreg komcsi, ha nem tudtatok egy csepeliről elnevezni egy kurva utcát, akkor én meg egy leíthatatlan nevű lengyel nevét nem vagyok hajlandó bemagolni. Érted? A lényeg, hogy mi lesz az utcával? Ti találtátok ki. Esetleg hazudtatok? 😉

 22. királyerdei szerint:

  Azt a kimondhatatlan nevü lengyel papot a lengyel ÁVH-s (Zomo) elvtársaid gyilkolták meg.

 23. Johnny szerint:

  királyerdei, Te összekeversz magaddal, vagy a szüleiddel?
  Tehát nevezett személynek semmi köze Csepelhez?
  Én csak ennyit akartam, nem többet, nem kevesebbet.

 24. Dagobert bácsi szerint:

  Kíváncsi lennék, az ott lakók le tudják-e írni a lakhelyük nevét a hivatalos iratokban helyesen! Az utca elnevezésért cserében a lengyelek átvehetnék Némethet és Borbélyt! 😉

 25. Jobban szerint:

  Ha az Eu. ütemterve szerint alakulnának hazánk ügyei, hamarosan az arab betűkkel, szavakkal is meg kellene barátkoznunk, és még csak az írásról, olvasásról beszélünk, a többit ne is említsük ebben a kommentben…ami sokkal bonyolultabb a lengyel névnél, Jerzy Popiełuszko –
  amely ilyen súlyos nehézséget okoz egyeseknek…

 26. Dagobert bácsi szerint:

  Majd rohanunk ilyen l betűt előbányászni a karakterkészletből, ha lengyelesen akarjuk leírni! Egyszerűbb magyarosítani, mint Jozef Bemet Bem apóra! Legyen az utca neve Popi Gyuri! A piacon úgyis cseriznek, ubiznak, mogyiznak, pariznak! 😛

Itt lehet hozzászólni !