Egykor és most: Csillagtelep, Merkúr utca

Csepel.info, Hungaricana, Wikipedia

Az archív kép készítésének időpontja sajnos nem derül ki a Hungaricana archívumából. Vélhetően a Merkúr utcai épületek felépítése után nem sokkal készíthették: az eredeti fotón látható, hogy még a Merkúr és a Tejút utcákban sem volt névvel, csak számmal ellátott utcanévtábla. A Google alább látható utcaképe már 2011-ben készült, ugyanott.

A Wikipedia szerint Csillagtelep benépesítése 1911-ben kezdődött el. Névadója dr. Csillag Sándor ügyvéd volt, aki a felparcellázást lebonyolította. Egészen a 30-as évekig nem kapcsolódott közvetlenül a település központjához, míg Csepel-Erdőalja beépítési folyamata ki nem pótolta a hézagot. A városrész előbb a Völgy utca és Erdősor utca közti részen, illetve a II. Rákóczi Ferenc utat határoló területeken vált beépítetté kertes, családi házakkal.

Később ezen házak egy részének a helyén épült fel a már panelépületekből álló ÁMK-lakótelep 1983 és 1988 között: előbb a 3-4, néhány év múltán a 10 emeletesek a Zrínyi utcában és a Kossuth Lajos utca Völgy utca és Erdősor utca közti részén (volt Cservenka utca), illetve a Nap utca 10 emeletes paneljei is ekkorra készültek el.

Az Akácfa utcától délre fekvő területeken, ahol a túlnyomórészt űrkutatással kapcsolatos nevekkel ellátott utcák találhatóak, a telepszerű beépítés 1968-ra készült el – az itteni kertvárosi rész építése párhuzamosan zajlott a lakótelep építésével -, utána a házgyári, paneles lakótelep (Rakéta utca, Krizantém utca) 1986-1988között épült fel.

Merkúr utcai társasházak 01

A Merkúr utca másik oldalán társasházak készültek. Egy korábbi írásunk szerint a fenti kép a hatvanas évek végén – hetvenes évek elején készülhetett. Ugyaninnen egy 2011-es Google fotó:

Merkúr utcai társasházak 02

A sok fától már nem látszik minden épület

Csepel.info, Hungaricana, Wikipedia

4 hozzászólás “Egykor és most: Csillagtelep, Merkúr utca” bejegyzésre

  1. pl szerint:

    Szerelemcsütörtök (színes magyar filmvígjáték, 77perc, 1959)
    Ha valaki unatkozik keresse meg, akár videa-n. Az utolsó egy perc Csillagtelep, Vénusz utca. A 6 db földszintes kereskedelmi épület, és közöttük a házak állnak, velük szemben még semmi nincs. Pl a Horizont nevű műintézmény sincs, aminek gödrében 65-ben játszottam a haverokkal.
    Kár, hogy a screenshot-ot nem tudom ide tenni, de ti azzal is kiegészíthetnétek az összeállítást.

  2. földhözragadva szerint:

    A Tamariska-dombon lévő gázcsere telepen építkezés folyik…valakinek van infója róla, mi a terv?

  3. Dagobert bácsi szerint:

    Az Orbánjugendnek építenek telepet.

  4. Burián Mária szerint:

    Földhözragadva : Az átépítés, ill. helyreállítás után a cserkészek kapnak helyet ebben az épületben!
    Tamariska- gázcsere telep.

Itt lehet hozzászólni !