Csepeli disznótor: hagyományok, ízek, családi programok

Csepel.hu

Idén új helyszínen, a Királyerdei Művelődési Ház kertjében rendezték meg a hagyományos csepeli disznótort. A kulináris élmények mellett színes színpadi programok, mese előadások, népi játszóház, Fekete László és fiai erőbemutatója, valamint Völgyi Zsuzsi koncertje szórakoztatta a közönséget. 

A disznóvágás a vidéki élet fontos tradíciói közé tartozik, igazi közösségi élmény, mely manapság népszerű turisztikai és hagyományőrző programmá vált. Nem véletlen, hogy a csepeli disznótor is évről-évre egyre több látogatót vonz.

A disznó feldolgozását, pörzsölését és bontását Török János mesterszakács végezte, aki a disznóvágáshoz kapcsolódó hagyományokkal, népszokásokkal is megismertette az érdeklődőket. Sokan kóstolták meg a frissen készült ételeket, a hagymás vérnek, a hurkának, a kolbásznak és a toroskáposztának is nagy keletje volt. A kézműves kiállítók standjainál házi sajtokat, teákat, mézeket, és kézműves csokoládét kínáltak.

Játszóház, állatsimogató, kiállítás

A rendezvényen a legkisebbekre is gondoltak népi játszóház, nagyméretű fajátékok, tanyasi állatsimogató várta a gyerekeket, de a lepénykészítés is izgalmas programnak ígérkezett. A bátrabbak kipróbálhatták a rodeó malacot és a kecskelökdösőt Népszerű volt a Dezső kalandos élete című kiállítás is, ahol a látogatók a disznó háziasításával, tartásával, valamint a disznóölés hagyományaival is megismerkedhettek. A fesztivál szervezői játékra invitálták a gyerekeket és a felnőtteket, a Dezső-kvíz kitöltésével a résztvevők ajándékcsomagot nyerhettek. A program ideje alatt a tájház és a Helytörténeti Gyűjtemény is látogatható volt. A művelődési ház aulájában pedig sokak örömére vicces villámportrék, karikatúrák készültek.

Színpadi programok

A gasztronómai élmények mellett a zene és a tánc sem hiányozhatott a programok sorából. A délelőtti műsort a Batyu színház interaktív gyermekprogramja nyitotta, majd sváb táncház és a Bab Társulat óriásbábos zenés produkciója szórakoztatta a közönséget. Sokan voltak kíváncsiak Fekete László és fiai erőbemutatójára is. A nap sztár fellépője Völgyi Zsuzsi volt.

Az eseményen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Németh Szilárd a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármester is.

A sokszínű szórakoztató programoknak köszönhetően a rendezvény jó hangulatban zárult, melyet ezúttal is a Csepeli Városkép Kft. szervezett az önkormányzat támogatásával.

Az eseményről készült fotók itt.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !