Nemzetközi elismerés a Meghalni Ukrajnáért című filmnek

Csarnai Attila, Mr.Gabee, Csepel.info

A legjobb külföldi, történelmi témájú dokumentumfilmek közé választották a Meghalni Ukrajnáért című dokumentumfilmet, amely a fődíjért versenyezhet az Ogeechee Nemzetközi Történelmi Film Fesztiválon. A fesztivált az egyesült államokbeli Georgia államban, Statesboro egyetemi városban rendezik meg február 21-24-én.

A versenyre több mint száz filmet neveztek be a világ minden tájáról. Az előzsűrizés után válogatták ki a legjobbakat, amelyeket a fesztivál döntőjében mutatnak be az amerikai közönségnek. A fesztiválra meghívták Csarnai Attila csepeli újságírót, a film rendezőjét is.

A dokumentumfilmet először 2017 áprilisában vetítették le az Uránia Filmszínházban, ahol jó néhány csepeli is megtekintette az alkotást. Később a televízióban is többször műsorra tűzték, majd egy Las Vegas-i fesztiválon is bemutatták. Tavaly szeptemberben a Hét Domb Filmfesztiválon ötven dokumentumfilm között harmadik díjat nyert. Az alkotás a kelet-ukrajnai háborúról és a harcokban elesett kárpátaljai magyar katonákról szól.
A dokumentumfilm a Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült, producere Skrabski Fruzsina.

2 hozzászólás “Nemzetközi elismerés a Meghalni Ukrajnáért című filmnek” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    Kárpátalja vonatkozásában a magyar lakosság megóvása és a gazdasági fejlődés érdekében Ukrajna területi egysége helyett a ruszinok autonómiatörekvését kéne támogatni.

  2. Qqriq szerint:

    A film borítóján egyébként egy megható tiszteletadási formát láthatunk. Amikor a halottaskocsi hazahozza a falu fiát, aki a kelet-ukrajnai fronton esett el, a helyiek térden állva fogadják. És Bagóné ezekre az emberekre mondott felelősen NEM-et, amihez ráadásul a saját gyerekeit is felhasználta, akiknek az életkoruk miatt még semmilyen véleményük nem lehetett a témáról. Na persze úgy volt ez felelős döntés, hogy a miértre már nem óhajtott választ adni, inkább elbujdokolt az újságírók elől. https://i0.wp.com/nemzeti.net//contents/imagestore/3/3a8/3a80f8f23f89b1439082a1f1c656ff8c57f96945.jpg?w=690

Itt lehet hozzászólni !