Rongálások a kerületben

csepel.hu

Újabb rongálás történt január közepén a csepeli Kis- Duna-parton, ahol eddig ismeretlen személyek kidöntötték és összefirkálták a tájékoztató táblákat. Sem itt, sem Csepel más közterületén nem ez az első eset, hogy vandálok tönkreteszik a közös értékeket. A károk esetenként akár több száz ezer forintra is rúgnak. A rendőrség minden esetben nyomozást rendel el, egyben várják a lakók bejelentéseit is. A kerület lakóinak közös érdeke, hogy a vandalizmust visszaszorítsák. A Csepeli Városgazda Zrt. munkatársai a károkat felmérik, és visszaállítják az eredeti állapotot.

Kálvária, táblák, gyújtogatás

Az utóbbi idők egyik legsúlyosabb esete tavaly áprilisban történt, amikor a tamariska-dombi kálváriát rongálták meg. Borbély Lénárd polgármester és Németh Szilárd országgyűlési képviselő akkor közös közleményükben adtak hangot felháborodásuknak: „Mivel mindezt pünkösd vasárnapján követték el, feltételezhetjük, hogy a tett mozgatórugója aljas provokáció és/vagy a kereszténység elleni vak gyűlölet lehetett”. Emlékezetes az az eset is, amikor vandálok próbáltak kárt okozni a csepeli Tamariska- dombon, de a bűncselekményt elkövető két fiatalt egy őr megzavarta. Végül nem tudtak olyan pusztítást végezni, mint korábban történt ugyanezen a helyen. A domb tetején álló tájékoztató táblák némelyikét szétverték, megrugdosták. A rongálások jellemző esete volt, amikor a Kossuth Lajos utcai kukatárolót felgyújtották. A tűzoltók és a rendőrök percekkel később a helyszínen voltak, személyi sérülés nem történt, de három ablakot cserélni kellett, valamint újrafestésre szorult a kukatároló is. A közkedvelt kalózhajós játszótér közelében is történtek már rongálások. Egy alkalommal az automatikus, akadálymentesített illemhely pénzbedobó nyílását és a monitor védőüvegét tették tönkre. Az intelligens berendezés az illetéktelen behatoláskor azonnal vészjelzést küldött a városgazda munkatársainak, akik így hamar fedezték fel a kárt.

 

Öncélú pusztítás

Trefán László, a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a közterületen történt rongálások sajnos mindennaposak. A kerület egész területén nincs olyan utcabútor, eszköz, amely ne lenne veszélyben a vandáloktól, illetve nincs olyan felület, amelyet ne firkálnának össze. A közterületi pihenőpadok rongálása, graffitizése folyamatosan gondot okoz. Szintén jellemző, hogy a szemetesedényeket, kosarakat, ivókutakat, kutyapiszokgyűjtő-ládákat tönkreteszik. Összegraffitizik a buszmegállókat, épületeket, utcabútorokat. Gördeszkások nem egyszer megrongálták már a Görgey Artúr téren, a SPAR áruházzal szemben lévő park kőfalát, a K arácsony S ándor utcában a díszlépcsőt, annak mészkő burkolatát és peremét. Gyakran tesznek kárt az Akácfa utcai kiserdőben a tájékoztató táblákban, a fából készült szemeteseket szétszedik és eltüzelik a közeli tűzrakó helyen. A Kis-Duna-parton lévő tájékoztató táblákat is sűrűn kidöntik, összefirkálják, a fahidat megbontják. A játszótereken a napvitorlákat nyugágyként használják, leszaggatják. A pingpongasztalokat összefirkálják, a hálókat folyamatosan letörik. Előfordult, hogy a Tamariska- dombon a fából készült műalkotásokat tették tönkre, a biztonsági kamera rögzítésére szolgáló faoszlopot pedig kidöntötték.

Cs. A.

csepel.hu

6 hozzászólás “Rongálások a kerületben” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    Szél nem dönthette ki a táblát?

  2. Qqriq szerint:

    Úgy értem a Szél Detti. Ő az új Linda. 😉 Vagy a Kunfalvi, aki már fejlődik, mert most több sikert ért el, mint amikor ajtóstul rontott a háznak! 😀

  3. Józan szerint:

    Kunfalvi? Ilyen sötét van fideszéknél?

  4. Qqriq szerint:

    Igen, mert a Kunságból származik és amikor nem figyel oda, tájszólásban beszél. Meg egyébként is olyan falusias viselkedésű lány.

  5. 1Olvasó szerint:

    Nem támogatom az ilyen cselekvést.
    DE! Aki ezt a táblát tervezte, nem gondolt hosszútávra, mert kis méretű falábai vannak, és földbe ásva nem bír sokáig. Miért nem fémoszlopok legyenek, és még tovább tartana, nehezebben eldönteni (de nem lehetetlen)…

  6. Qqriq szerint:

    Ezek a rongálások eltörpülnek amellett, amit az ellenzéki politikusok a köztévénél műveltek. Ezért nem szabad rájuk bízni a kerület vezetését, mert biztos, hogy egy-két mezei vandálnál jóval több kárt okoznának, ahogy azt a hatalmuk idején is tették (galvániszap szennyezés, “őrzött” játszótér széthordása, stb.).
    https://azonnali.hu/gallery/2019%20februar/pappdaniel%20level.jpg

Itt lehet hozzászólni !