De jó, hogy itt van repülős iskola

Lokál.hu

A Csepelen található Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma az egyetlen közlekedési-műszaki területre képző intézmény a fővárosban. Az iskola székhelye a Kossuth Lajos, a repülőbázis tanhangár a Weiss Manfréd utcában van.

Az iskola honlapjának a tájékoztatása szerint a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziumában évtizedek óta zajlik a légijármű-karbantartó képzés, mely során repülőgép-szerelőket és avionikusokat képeznek.  A gyakorlati képzés duális formában történik, a szakmai alapozó képzés az iskola tanműhelyeiben és tanhangárában folyik, már ilyenkor is motiválva a tanulókat a repülői területre és látásmódra. A 14. évfolyamon mindenki tanulószerződéssel nemzetközileg minősített karbantartó szervezeteknél tölti gyakorlatát és készül fel a szakmai vizsgákra.

A műszaki szakgimnázium hivatalos oldalán azt is megtaláljuk, hogy a nemzetközileg minősített (Part-145) karbantartó cégek közül a Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium hosszú évekre visszamenőleg együttműködésben áll Magyarország két legjelentősebb légijármű karbantartó cégével, az Aeroplex Közép-európai Légijármű Műszaki Központi Kft.-vel és a Lufthansa Technik Budapesttel. Az iskola tanulói a megfelelő szinten letett szakmai vizsga után nemzetközileg elfogadott képzettséget kapnak. Az intézmény 17 éve vesz részt a nemzetközi Erasmus-programban, melynek keretén belül tanulóiknak lehetőségük nyílik Finnországban, Törökországban, Olaszországban, Írországban vagy Ausztriában akár többhetes külföldi szakmai gyakorlatra.

A Weisz Manfréd utcai repülőbázison a közelmúltban egy Airbus A320 szimulátort is átadtak. A Duna túlpartján, Dél-Budán élő Mayer Gergely kiskora óta pilótának készül, és élete nagy élménye, hogy ő már járhatott igaziból ilyen pilótafülkében.

– Egyik utunkkor volt a légitársaságnak egy akciója, hogy aki többször repült velük, az bizonyos számú utazás után bemehetett megnézni a pilótafülkét. Nekem sikerült! Nagyon örültem ennek a lehetőségnek, és azóta még jobban érdekel a repülés, a pilótahivatás – mondta a Lokál Extrának a 14 éves Gergő, aki nagyon  boldog, hogy létezik Budapesten egy ilyen iskola, mert a vezetésen kívül az is mindig érdekelte, hogyan működik, és hogy lehet egy gépet irányítani.

Információk az iskoláról a honlapon (https://www.kossuth-csepel.hu) találhatók.

lokal.hu, Fodor Erika, 2019. 01. 17. 00:01

4 hozzászólás “De jó, hogy itt van repülős iskola” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    Nem ez az egyetlen közlekedésgépészeti szakmunkásképző intézet, tudtommal Pesten van még legalább három, ahol autószerelőket, kötöttpályás járműszerelőket képeznek.

  2. Babika szerint:

    Ez igaz, de ez az egyetlen olyan intézmény az országban, ahol repülős szakemberek képzése folyik évtizedek óta! Sőt kéttannyelvű képzés is 1998 óta!

  3. Kérdés szerint:

    A képzettség teljesítéséhez azonban a szükséges modul(vizsgákat) itt nem tehetik le…

  4. Qqriq szerint:

    Hát igen! Sajnos a kommunisták tönkretették ezt a szakmát is…

Itt lehet hozzászólni !