Agenor – elkötelezett munka az állatokért

Csepel.hu

Működik Csepelen egy lelkes állatvédő csapat, akik időt, pénzt, energiát nem kímélve segítenek a bajba jutott, jobb sorsa érdemes állatokon.

Idei mérlegük is tiszteletre méltó: több száz elkóborolt állat jutott haza, 60-70 pedig a segítségükkel talált szerető gazdára. Az Agenor Civil Állatvédő Egyesület tevékenysége nemcsak a kerületben, de egyre szélesebb körben ismert és elismert.

Az egyesületet idén februárban jegyezték be, de tevékenysége jóval korábbra nyúlik vissza. Másfél-két évvel ezelőtt indult útjára a Szurkolók az állatokért nevű kezdeményezés. A példaértékű összefogást egymással szemben álló szurkolói csapatok hozták létre, hogy felhívják a figyelmet az elesett, megkínzott, rossz körülmények között tartott állatokra. A mozgalom futótűzként terjedt, sokan csatlakoztak hozzá, megalakultak az első kerületi csoportok.

„Úgy gondoltam, Csepelen is nagy szükség lenne egy ilyen szervezetre. Világéletemben szerettem az állatokat, nehezen viselem az igazságtalanságot, ha kiszolgáltatott lényeket bántanak. Határozott elképzelésem volt az egyesületről, de ez több ponton is eltért az eredeti mozgalomtól. Így nem véletlen, hogy viszonylag rövid időn belül elszakadtunk az eredeti kezdeményezéstől. Fontos számomra, hogy komplex módon a kezdetektől végig kísérjük az állatok sorsát, tudjuk, hogyan alakul az életük” – mondja Porkoláb Tamás, az Agenor Civil Állatvédő Egyesület vezetője.

Segítség munka mellett

Az egyesületnek jelenleg öt aktív tagja van, és ugyanennyi önkéntes segíti a munkát. Naponta átlagosan 10-20 bejelentést kapnak, ilyenkor dönteni kell, melyik állat igényel azonnali segítséget, melyikhez tudnak rögtön indulni. „Sokan neheztelnek ránk, ha nem tudunk azonnal a helyszínre menni, azt gondolják, hogy ez kötelességünk lenne, pedig mindannyian a munkánk mellett, szabadidőnkben segítünk. Mivel az egyesület sem telephellyel, sem menhellyel nem rendelkezik, a mentett állatokat panzióban vagy ideiglenes befogadóknál helyezzük el.” Az örökbefogadásról kérdezve Tamás kiemelte, minden állatot csipelve, oltva, ivartalanítva, kölykök esetén ivartalanítási kötelezettséggel, szerződéssel, utókontrollal adnak örökbe. Mindezért nem kérnek határozott összeget, csupán annyit, hogy mindenki anyagi lehetőségeihez mérten támogassa a szervezet munkáját. Az egyesület egyetlen forintot se költ fizetésekre, járulékos költségekre, minden bevételét az állatokra fordítja. Ám így is nehéz előteremteni a zavartalan működéshez szükséges havi négy-ötszázezer forintot.

Adományozás és örökbefogadás

Az egyesület kéthavonta koncerttel egybekötött adománygyűjtő napot tart a Rizmajer Kézműves Sörházban. Ide elsősorban a legszükségesebb állatfelszereléseket, eledeleket várják. Ezekből az adományokból látják el az ideiglenes befogadókat, a panziókat, illetve más szervezeteknek segítenek. Tavasztól késő őszig a program örökbefogadó nappal is kiegészül, ahol az érdeklődők a gazdira váró kutyákkal és cicákkal is megismerkedhetnek.

„Az első pillanattól nagyon eredményes a program, mindig sokan jönnek, ha valaki ad, az már önmagában becsülendő” – emeli ki Tamás.

Sikerek és kudarcok

Az állatvédők munkája meglehetősen nagy lelki megterheléssel jár. Sikerélményekről és a kudarcokról beszélgetve Tamás elmondta, nagyon nehéz feldolgozni mindazokat a szörnyűségeket, amiket naponta lát, de ha elfordítaná a fejét, akkor nem lenne, aki segít.

„Ha gazdára talál egy állat, az mindig óriási erőt ad, a sikerek sokkal többet nyomnak a latban, mint a kudarcok. Azért csináljuk, hogy az állatoknak jobb sora legyen, ez mindent felülír.”

Az Agenor Civil Állatvédő Egyesület egész évben lelkiismeretesen segíti a bajba jutott állatokat. Most segítsen ön is, járuljon hozzá a szervezet működéséhez!

Számlaszám: 16200120-18547443 MagNet Bank

Csepel.hu

4 hozzászólás “Agenor – elkötelezett munka az állatokért” bejegyzésre

 1. Qqriq szerint:

  Lehetővé kell tenni az állatvédők számára is, hogy még többet csinálhassák azt, amit szeretnek, vagyis még többet túlórázhassanak! Nem értem, mi azzal a baj, ha valaki szereti a munkáját és dolgozni akar?

 2. Johnny szerint:

  Barom!
  Az állatvédők eleget dolgoznak, amíg te a szádat téped!
  Alapítvány, te baromarc… Szerinted?

  Ezek a manusok baszdmeg?!

 3. Jobban szerint:

  A stílus maga az ember….

 4. Johnny szerint:

  Jobban!
  Egy ilyen fasz, csak ezt érti meg, de mégis faszságokat írkál.
  Tehát egy barom. 🙂

Itt lehet hozzászólni !