A belvárosi forgalom 40%-a csak parkolóhelyet keres

Infostart, Csepel.info

Sokan követelik a Budapestre és annak belvárosába vezető új utak építését, miközben valójában a parkolóhelyek hiánya okozza a dugók jelentős részét. Épülhet bármennyi út, amíg a belvárosi és külső kerületi parkolóhiány nem szűnik, garantáltan marad a dugó. Ezért néz ki egyre inkább Csepel központja is P+R parkolónak a munkanapokon.

Az Infostart szerint problémát okoz a zöld rendszámos autók évente duplázódó száma is, sokak szerint nem vált be ez a fajta parkolási kedvezményrendszer. Az alábbiakban az ő cikküket olvashatják.

Ugrásszerűen emelkedik a zöld rendszámos autók száma, a Belügyminisztérium november végi adatai szerint 8490 darab fut az utakon. Évről évre több mint duplázódik a számuk:

2016-ban 1010 darabot állítottak forgalomba,

2017-ben újabb 2611 autót,

2018-ban november végéig újabb 5769 darabot.

Szimpatikus gondolat állt a kedvezményrendszer 2015-ös megalkotása mögött: csökkenteni akarta vele a jogalkotó a közlekedésből származó levegőszennyezést. A szabály szerint tisztán elektromos meghajtású autók, plug-in hibridek (min. 25 km-es elektromos hatótávval), és hatótávnövelő belső égésű motorral felszerelt autók (min. 50 km-es elektromos hatótávval) kaphatnak zöld rendszámot – írja a vezess.hu.

A parkolási szakember szerint keresztbe tesznek a kedvezményezettek a többségben lévő autósoknak, ő például elvenné mindenkitől a zöld rendszámot. A kritikusok szerint ma már látszik, hogy ebben a formában megbukott a rendszer.

Nem csak azért, mert a zöld rendszámot kapott autók nagyobb részében benzinnel vagy gázolajjal működő motor is működik, sőt, a megtett kilométereik többségét ezek elégetésével teszik meg, hanem az ingyenes parkolásuk miatt. Ami egyes vélemények szerint szintén környezetszennyező, mindjárt kiderül, hogy miért.

A zöld rendszámosok közel 60 százaléka nem elektromos autó.

Ha onnan indulunk ki, hogy Budapesten immár 206 ezer fizetős parkolóhelyet alakítottak ki az önkormányzatok és a parkolós cégek (ami erősen elgondolkodtató adat, de ez más téma), és az egész országban ehhez képest csak kb. 8500 autón van ma zöld rendszám, úgy tűnik, nem sok helyet foglalhatnak. Csakhogy a hibridek és főleg az elektromos autók többsége a fővárosban fut, amit megerősít a Magyar Parkolási Szövetség felmérése is.

„Parkolásvizsgálat során szoktuk újabban nézni, hogy mennyi helyet foglalnak el a zöld rendszámos autók. Ezek a vizsgálatok többnyire mintavételes eljárással történnek, a férőhelyek 10-20 százalékát vesszük fel. Ebből eredően a Belvárosban illetve a Vízivárosban 5-10 százalék között van a számuk” – mondja a Vezessnek Sipos László, a szövetség felügyelő-bizottságának elnöke.

A 30 éve parkolással foglalkozó civil szervezetet vezető Sipos szerint az is probléma, hogy a zöld rendszámos autók miatt sima parkolóhelyeket vettek el a nagy többséget alkotó, benzines vagy gázolajos autóval közlekedőktől, Budapest belső területein eddig olyan 200-at, és még egyszer ennyit terveznek a közeljövőben. „Megjegyzem, ma divat a töltőket is az elektromos járművek parkolására használni.”

Elvileg tilos ezt tenni, kizárólag annyi ideig állhat a zöldre festett aszfalton a zöld rendszámos autó, amíg áramot vesz fel a töltőből a járműve. A Vezess egyik újságíróját pár éve 10 ezerre forintra bírságolta a FÖRI ellenőre, mert – helytelenül – csak parkolt az elektromos tesztautóval. Sajnos a szabályt rendkívül egyszerű kijátszani: elég bedugni a töltőtől leemelt csatlakozót a kocsiba, és 5-10-15 órákat parkolhat feltöltött állapotban a jármű bármely fizetős kerületben.

„A belvárosi mellékutcákban a forgalom 40 százaléka parkolóhelyet keres”

Miközben Budapest külső területein is egyre több utcában teszik fizetőssé a parkolást az önkormányzatok, a belsőbb részeken az esetleg ingyenes (pl. 56-osok tere), de a pénzért használható közterületi helyek száma is jelentősen csökken.

A főváros belső területeinek nagy részén a nappali kihasználtság a Magyar Parkolási Szövetség szerint 100 százalék, vagy felette van, de például Újpesten van olyan terület, ahol szerintük az éjszakai kihasználtság 115 százalék. A lakótelepeken általában két lakáshoz épült egy parkoló, korábban volt szabad hely, de azóta a parkolók száma csökkent, a motorizáció növekedett.

„A belvárosi mellékutcákban a forgalom 40 százaléka parkolóhelyet keres” – mond egy brutális számot Sipos. Mi a megoldás? „Korszerű parkolásirányítási rendszerrel, illetve a közterületen kívüli parkolóhelyek számának (parkológarázsok, parkolóházak) növelésével lenne csökkenthető. Sajnos ma a ’közcélú’ parkológarázsok férőhelyeinek többségét bérlet formájában értékesítik, azaz a napi forgalom számára nem hozzáférhető.”

Forrás: Infostart

9 hozzászólás “A belvárosi forgalom 40%-a csak parkolóhelyet keres” bejegyzésre

  1. Csepeli lokál szerint:

    A Szent Imre téren időkorlátos parkolás (max 60 perc) kellene, így talán annak is lenne hely aki pl. a postán szeretné ügyeit intézni.

  2. bhu szerint:

    Megkérdeztem az Önkormányzatot és az alábbi választ kaptam:

    Tisztelettel tájékoztatom, hogy önkormányzatunk, nem tervezi a kerületben a parkolási díj bevezetését, sokkal inkább a P+R parkolók építésében látnánk a megoldást.

    Munkatársaimmal azon dolgozunk, hogy a H7-es Hév mentén újabb területet tudjunk ebben a formában megnyitni a lakosok és az agglomerációból érkezők számára, ezzel könnyítve a parkolást, ami sajnos egész Budapest területén nagy gondot okoz.

  3. Nagyapó szerint:

    Valamit nem értek:
    “Budapesten immár 206 ezer fizetős parkolóhelyet alakítottak ki az önkormányzatok és a parkolós cégek”.
    “Belügyminisztérium november végi adatai szerint 8490 darab fut az utakon”.
    „Parkolásvizsgálat során szoktuk újabban nézni, hogy mennyi helyet foglalnak el a zöld rendszámos autók. …… Ebből eredően a Belvárosban illetve a Vízivárosban 5-10 százalék között van a számuk”
    Hogy van ez?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. mind_the_gap szerint:

    Dugódíj a városhatártól, mondjuk havonta egy BKV bérlet ára.

  5. Ittlakó szerint:

    Az a legjobb,hogy hazajövünk (Szent Imre tér,Posta oldal,lakótömb) és nem lehet leparkolni a házunk mellett,mert boldog-boldogtalan ott parkol. Postára járók,belvárosba tömegközlekedők stb… Így lehet menni 70 kört a tér körül,hogy végre letudjuk támasztani az autót és feltudjunk menni a lakásunkba.Szombaton napközben meg úgy kell kirobbantani az autót vagy daruval kiemelni,mert beszorítják. Jobbik esetben…van akinek lovat sem adnék,nemhogy autót,mert koppanásig áll mint a vasutas. Töri,húzza az autókat parkolás közben.

  6. Csepeli lokál szerint:

    Nem parkolási díj kell, hanem parkolási időkorlát. Igaza van Ittlakónak, az áldatlan állapotot kezelni kell(ene).

  7. Vendetta szerint:

    Óóó csak most láttam eme cikket. Ez úton ragadnám meg az alkalmat hogy rákérdezzek…
    Nem tudja véletlen valaki, hogy mi a ******** ért parkol legalább 15 autó a Mcdonald’s- al szembeni parkolóban??? De folyamatosan mert nem mozdítja el őket onnan senki.. A kocsikon rajta az eladó papírlap, telefonszámmal stb, és rohadt mód dühítő hogy már ott sem lehet parkolni…Mert valaki autó piacnak nézni azt a részt…

  8. worm szerint:

    A HÉV-et meg kellene hosszabbítani Halásztelekig és az M0 mellett egy nagy P+R parkolót létesíteni. Meg persze a másik végét is elvinni legalább egy metrómegállóig. Biztos, hogy többen mennének tömegközlekedéssel, mint autóval.

  9. worm szerint:

    Elnézést, az előző hozzászólásomban véletlenül benne maradt egy link, ami egy másik témához kapcsolódott korábban.

Itt lehet hozzászólni !