Tervek Észak-Csepelen, módosítják Csepel építési szabályzatát

Csepel.hu

Budapest ma egy folyamatosan épülő város, amely legsikeresebb korszakának küszöbén áll. Óriási lehetőségek vannak a város előtt, amihez minden gazdasági-politikai feltétel adott. Egy új millennium következhet be, a XIX. század végénél is sikeresebb időszak.

Budapest gyarapodó, erősödő, a világ nagyvárosai között egyre rangosabb, és kulturális, gazdasági értelemben mind vonzóbb várossá válhat a következő években.

A Déli Városkapu Fejlesztési Program régi adósságot törleszt, hiánypótló fejlesztéseket indít el Dél-Pesten és Észak-Csepelen. A Fejlesztési Program egységes szemléletben valósít meg városfejlesztést, rendet teremt és formát ad Észak-Csepel és Dél-Pest soroksári Duna-ág mentén elhelyezkedő területeinek.

A beruházás megvalósításához a fővárosi és a kerületi szintű településrendezési terveket is módosítani szükséges. Budapest Főváros általános és a Duna-partra vonatkozó részletes szabályozásnak módosítása jelenleg is folyamatban van, ehhez kapcsolódik a Budapest XXI. kerület Csepel Építési Szabályzatáról (CSÉSZ) szóló önkormányzati rendeletet módosítása is.

A CSÉSZ módosításának elkészült tervezetének egyeztetésére a csepeli önkormányzat főépítészi irodája november 14-én szakmai lakossági fórumot rendezett a polgármesteri hivatal épületében a korábban elindított partnerségi egyeztetés keretein belül. A témával kapcsolatos kérdéseket, véleményeket november 22-ig küldhetik el az érdeklődők a csepeli önkormányzat főépítészi irodájának címére (Kossuth Lajos utca 65.) vagy a partnerseg@budapest21.hu email címre.

Berényi Mária településtervező röviden vázolta a Csepel északi területein várható beruházásokat. A program lényegi eleme az atlétikai központ, amely az edzőpályák mellett a csepeliek által is használható, több hektáros szabadidő parkot is magában foglalja, közvetlen kapcsolatot teremtve a Dunával. Az atlétikai központ észak-csepeli területéhez kapcsolódik a több mint harminchektáros, közel fél városligetnyi zöldterület, az Xtrém Szabadidő Park. Ebben lesz majd a kajakszlalom-pálya is, a város legjobb BMX-pályája, amelyet a versenyzők mellett bárki használhat.

Gyalogos- és kerékpárhidat építenek a Kvassay-zsilip térségében, amely átszeli a soroksári Duna-ágat. A Gubacsi híd és a Francia-öböl által határolt területen evezős központot készítenek, amely lelátóval egészül ki. Az öböl mellett hajótárolók számára lenne hely. A soroksári Duna-ág mentén, a projektterületeket érintően végig gyalogos- és kerékpárutat készítenek, amely átível a Francia-öböl felett.

A terület zöldterületi jellege megmarad, és a megépülő rekreációs funkciók javítják kerületünk sportéletét és a szabadidő eltöltésére további lehetőséget adnak kerületünk lakóinak.

Csepel.hu

6 hozzászólás “Tervek Észak-Csepelen, módosítják Csepel építési szabályzatát” bejegyzésre

  1. Dagobert bácsi szerint:

    Marhaság! Nincs semmi gazdasági alapja! Egyébként is az ingatlanlufi lassan kipukkad! Legalább a saját Origótokat olvashatnátok ingatlanügyben! Tanulhatnátok az athéni olimpiai létesítmények utóéletéből, a gaz veri fel azokat! Nem használják a létesítményeket, s pénz sincs a karbantartásukra! Tanuljatok már a budapesti úszó VB létesítményeinek sorsából, a szombathelyi stadion sorsából! Még csak üzemeltető sincs, mert gazdaságilag nem megalapozott létesítményekről van szó!

    Ugyanez lesz a csepeli kézilabdacsarnok, Hollandi úti futballpálya és a birkózó centrum sorsa is hatalomváltás esetén! Az új vezetés sehol egy fillért nem fog adni az orbáni korszak giga-sportlétesítményeinek működtetésére! A 9-nm-en negyedmagával élő csepeli potentát ne emlékezne arra, addig nyújtózz, ameddig a takaród ér?

  2. jónapot szerint:

    Nem ilyen szharságok kellenek oda, hanem lakások, irodaházak, közlekedés.
    A belvárosias beépítés 20-25ezer fő/km2. Az a terület ott 2km2. +40-50ezer lakos. Legyen csak 40e.

    Dűlőknél van durván 3km2, ami kertvárosi beépítéssel számolva 15-20e fő. (arról nem is beszélve, ha módosítanánk BP és Csepel határát az m0-hoz, akkor +7km2 5efő/km2-s beépítésel, az kb 35e fő, legyen csak 25 e)

    Rákóczi út melletti chigánytanyák felszámolásával 0,4km2-hez jutunk, az rendes társasházi beépítéssel számolva 5-10e fő. legyen 5e, mert amúgy is él ott valamilyen létforma jelenleg.

    Ez összesen +60e (+25e) fő új lakos.

    Legyen csak 50e, és nincs közig.határmódosítás, akkor 125e lenne csepel lakossága.

    Aki azzal jön, hogy ez lehetetlen, ez 5000fő/km2. újpest, erzsébet, újbuda ennyi.
    Kispest már 6000 felett.

    Ha közig.határt is módosítanánk, akkor 150e fő lakosság, 32km2 terület. népsűrűség – 4600fő/km2

    ja, a HÉV-et ki kell vinni az Auchan-ig, villamosokat áthozni budáról, erzsébetről.

  3. Nagyapó szerint:

    jónapot értjük! Lesz hely 50-60 ezer embernek, így jöhet 60 000 migráns. Azután lesz család-egyesítés, oszt “jónapot”!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. Nagyapó szerint:

    Dagobert bácsi ne aggódjon! A kormány 2030-ig tervez, addig várjon türelmesen!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Dagobert bácsi szerint:

    A kormány tervez, Mészáros Lőrinc épít, csak éppen használó és üzemeltető nem lesz a giga-sportlétesítményekre! Oszt jónapot, az Unió arra nem ad pénzt, hogy hasznot is hozzanak ezek a létesítmények! Az ifjúság kiment külföldre dolgozni, aki ott boldogul, az sohasem jön vissza! Aki meg visszajön, az magát sem tudja eltartani, nem hogy a fideszes földesurakat!

  6. Johnny szerint:

    Dagobert bácsi!
    Azt is tegyük hozzá, hogy a lrg vadkapitalistább Kínában, a pekingi helyszínek is 2 éve lettek rendbe téve, de csak a látogathatóság miatt, de így sem kíváncsi rá senki. Igaz 10 év alatt, állami pénzen, de elég jó állapotban van minden, majd ez lesz itt is.
    Az igaz, hogy az ott Kína, ahol van rá pénz! 🙂

Itt lehet hozzászólni !