Magyarország a keresztények védelmében

Csepel.hu

Nemcsak az ókorban, hanem napjainkban is folyik keresztényüldözés a világ számos pontján.

Ennek mértéke jóval nagyobb, mint vélhetnénk: a világon öt atrocitást elszenvedett emberből legalább négyen a keresztény hitük miatt válnak áldozattá – mondta Kiss Bertalan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár-helyettes a Szent Imre Ház Kolping Otthonában megrendezett előadásán november 14-én. Az eseményt a Csepeli Kolping Család szervezte.

Kiss Bertalan utalt rá, hogy a magyar kormány fontosnak tartja az üldözött keresztények megsegítését szerte a világon, ennek jegyében jött létre az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárság. Célja az, hogy Magyarország kiálljon a keresztények védelmében nemcsak szóban, hanem cselekedeteivel is.

Napjainkban elsősorban a világ három régiójában figyelhető meg súlyos keresztényüldözés. A Távol-Keleten Észak-Koreában a kommunista rezsim miatt, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában az iszlám erőszakos terjeszkedése okán. Közel-Keleten és Észak-Afrikában kisebbségben élnek a keresztények, az üldözésük pedig egyre erőteljesebb. A tendencia azt mutatja, hogy a Közel-Keleten húsz éven belül eltűnhet a kereszténység, ha nem kapnak védelmet. Állandóvá váltak a fegyveres konfliktusok, a keresztények jogainak csorbítása. Irakban például megjelölik azok házát, akik keresztények, így az iszlám erőszakos híveinek prédájává válnak. A statisztika szerint az elmúlt száz évben Törökországban 21,7-ről 3,3-re, Libanonban 74-ről 34 százalékra csökkent a keresztény lakosok aránya az országban.

 

Helyben kell segíteni

Magyarország törekvése az, hogy kapcsolatot teremtsen az üldözött keresztény közösségekkel és közvetlen segítséget nyújtson a helyszínen. Erre jött létre a Hungary helps program, amely azt célozza, hogy helyben kell segíteni, nem pedig a bajt idehozni. A magyar kormány a közel-keleti országok üldözött keresztényeinek megsegítésére 4,2 milliárd forint támogatást nyújtott. Szíriában a fegyveres konfliktus előtt 2,5 millió keresztény élt, ma mindössze félmillió. Aleppóban iskolaépítést, keresztény családok visszatérését támogatták. A szír ortodox egyháznak nyújtott anyagi segítség oktatási intézetek és családok támogatását jelenti. Libanonban saját keresztény menekülthálózatot hoztak létre az iszlámok ellenében, mert a keresztényeket kirekesztették. Templomokat építettek újjá, lassították a migrációs folyamatot.

Irakban szintén súlyos következményekkel járt az Iszlám Állam terrorja. A keresztények száma a korábbi másfél millióról kétszázezerre csökkent. A magyar kormány támogatja az infrastruktúra helyreállítását, a Szent József Klinika működését, iskolaépítést Erbílben, ahol menekültek oktatása folyik. A Szent György templom felújítása szintén a feladatok között szerepel. Tell-Aszkuf városát szinte a földig lerombolták az Iszlám állam katonái, és ezerháromszáz keresztényt elüldöztek. Most a város újjáépítése van soron, az elüldözöttek közül pedig ezer keresztény már visszatért szülőhelyére. A keresztények nem akarják elhagyni szülőföldjüket, ragaszkodnak otthonukhoz; ebben kell őket segíteni. Jordániába sok menekült érkezett; a feladat most a munkahelyteremtés és az iskoláztatás megszervezése. Egyiptomban a terrortámadások sorozata teszi lehetetlenné a békés életet. Magyarország vállalta a súlyos sérültek rehabilitációját magyar egészségügyi intézetekben. Nigériáról alig esik szó, pedig ott is hátrányos megkülönböztetést szenvednek a keresztények. Magyarország két iskola és egy kórház felújítását, szemináriumok újjáépítését végzi.

 

Ösztöndíjprogram keresztény fiataloknak

A magyar kormány ösztöndíjprogramot indított keresztény fiataloknak, akik hazájukban kiszorulnak a felsőoktatásból. Magyar felsőoktatási intézményekben tanulhatnak főként olyan szakmákat, tudományokat, amelyekre szükségük van hazájukban, amikor visszatérnek és megszerzett tudásukat országuk javára fordítják. Idén kétezer-ötszázan jelentkeztek az ösztöndíjprogramra.

Budapest ad otthont a keresztényüldözés nemzetközi konferenciájának, amelyen az érintett keresztények találkozhatnak és hírt adhatnak egymásról. Sajnálatos módon a nemzetközi sajtó alig számol be a keresztényüldözésről, noha nagy számban ők szenvedik el napjaink legtöbb erőszakos cselekményeit – mondta Kiss Bertalan államtitkár-helyettes.

 

Cs. A.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !