Megemlékezés Lengyelország függetlenségének 100. évfordulójáról

Csepel.hu

Lengyelország függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából emlékplakettet helyeztek a Csepeli Sport,- Szabadidő és Rendezvény Központ területén november 12-én.

Az eseményen megjelent Szalay-Bovrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese, Borbély Lénárd polgármester, Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Bátori Zsolt, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, Tupcsia Éva, az Országos Lengyel Önkormányzat Hivatalának vezetője, valamint Csepel elöljárói. Az emlékplakett alkotója Ducki Krzysztof képzőművész. Az ünnepségen elhangzott, hogy a lengyel parlament emlékévvé nyilvánította az idei esztendőt.

Borbély Lénárd örömét fejezte ki, hogy a fővárosi önkormányzat Csepelen tartja Lengyelország függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából a megemlékezését. A kerületben található a legtöbb lengyel emlékmű, a rendezvényközpont területén helyezték el a vértanúként meghalt boldog Jerzy Popieluszko emlékművét és a haranglábat. Lengyelország számára jelentős esemény a mostani, hiszen valóra vált számos lengyel hazafi álma, hogy országuk az első világháború után újra független lett. A szabad Lengyelország visszakerült a világ térképére. Magyarország és Lengyelország az elmúlt időkben számos alkalommal segítették egymást, a közös értékek megőrzése pedig ma is fontos feladat. Csepel felelőssége is, hogy ápoljuk a két ország közötti jó kapcsolatokat. Ennek jegyében a csepeli önkormányzat az évforduló alkalmából levélben fejezte ki jókívánságait lengyel testvérvárosainak, Kielcének, Wolominnak és Szczecinnek.

Szalay-Bovrovniczky Alexandra arról beszélt, hogy Lengyelország 123 év után vált újra függetlenné. Miközben Lengyelország önálló és egységes ország lett, Magyarország szétszakadt az első világháború után. A két nép barátsága azonban szoros maradt. Országaink sorsa több mint ezer éve fonódik össze a történelemben. Összekapcsoltak bennünket a közös uralkodók, a függetlenségért vívott harcok. Báthory István egyszerre volt erdélyi fejedelem és Lengyelország királya, a lengyel Bem József tábornok pedig a magyarokkal együtt harcolt a 1848-49-es szabadságharc idején. Az 1956-os forradalom alatt elsőként a lengyelek siettek a magyarok segítségére, amikor emberek sokasága adott vért. Budapestnek Krakkó a testvérvárosa, és közös kiállításon mutatják be a két város történelmét. Budapesten található a katyni vérengzés áldozatainak emlékparkja. A magyar fővárosban összesen tizenegy lengyel vonatkozású emlékhely található.

Németh Szilárd emlékeztetett rá, hogy Csepel kiemelten ápolja a lengyel-magyar barátságot. A száz évvel ezelőtt történtek Magyarország számára az összeomlást jelentette, Lengyelországnak pedig a nemzet újjászületését. A két nép közötti legendás barátság hosszú időre nyúlik vissza, s ez az idők folyamán nem változott, inkább erősödött. A 20. században is kölcsönösen számíthattunk egymásra. Magyarország szállított fegyvereket a függetlenségéért harcoló Lengyelországnak, ők pedig mellettünk voltak, amikor 56-ban a magyar forradalmárok vívták harcukat a bolsevizmus ellen. A jövő is összekapcsol bennünket, mert mindketten békés és erős Közép-Európát akarunk, ami lendületet adhat az Európai Uniónak is. Egyik nemzet számára sem könnyű a függetlenségért való harca, de csak a független nemzetek közössége hozhat sikert Európában. Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök mondta, hogy népeinket a személyes jó kapcsolatokon túl összeköti a közös hagyomány és civilizáció.

Az ünnepségen Szentkirályi Aladár hegedűművész adott elő klasszikus darabokat, zongorán kísért P. Kozma Anikó.

A lengyel-magyar barátság emlékhelyénél koszorút helyezett el a fővárosi önkormányzat részéről Szalay-Bovrovniczky Alexandra; a csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, valamint Szeles Gábor jegyző; a Honvédelmi Minisztérium részéről Németh Szilárd államtitkár; az Országos Lengyel Önkormányzat nevében pedig Bátori Zsolt. Mások egy szál virággal emlékeztek.

Cs. A.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !