„A veszély nem múlt el”

magyarhirlap.hu

A jövő évi EP-választáson végre azok kerülhetnek többségbe, akik nem az emberek feje felett, hanem az ő akaratuknak megfelelően döntenek a migráció kérdésében, akárcsak Magyarország tette ezt – mondta lapunknak Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Magyarországon nincs mit megerősíteni, Európában egyedül mi teljesítjük kezdettől a schengeni kötelezettségeinket, és védjük kezdettől a határt – jelentette ki lapunknak Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki a továbbiakban a Fidesz-frakció bevándorlásellenes kabinetjét is vezeti.

–   Bevándorlásellenes kabinet jön létre a Fidesz-frakción belül az ön vezetésével. Miért van szükség még erre a testületre is az eddigi intézkedéseken túl?

–   A migrációs válság csúcspontja 2015-ben volt, és az akkor kialakult helyzetre a magyar kormány megfelelő választ adott. Folyamatosan konzultáltunk az emberekkel, kikértük a véleményüket, és ennek megfelelően meghoztuk a döntést, hogy Magyarországra sem a déli, sem a nyugati határon keresztül nem lehet bejönni. A déli határon – ahol 2015-ben csaknem négyszázezren rohantak le minket – kerítést építettünk, műszaki határzárat hoztunk létre, odarendeltük a határvadászokat, és a magyar honvédség is részt vett a feladatban. Ráadásul egy olyan jogi környezetet is megteremtettünk, amely még tovább erősítette a biztonságot. Lényegében – az Alaptörvény módosításával – ugyanezt a jogi határzárat meg kellett húznunk a nyugati országhatárnál, miután azok, akik meghívták Nyugat-Európába a migránsokat, mostanra már szabadulni szeretnének tőlük. Ezt nem hagyhatjuk, hiszen a magyarok már kétszer szavaztak a kötelező kvótáról és az illegális migránsok megállításáról, egyszer a 2016-os népszavazáson, legutóbb pedig az országgyűlési választáson. Ugyanakkor a veszély nem múlt el, elég csak megnézni a balkáni országokban a helyzetet, ahol komoly problémát jelent a már bent lévő több ezer illegális bevándorló. Ők csak arra várnak, hogy a magyar határzárat valakik lebontsák. Van is erre most jelentkező bőven, elég csak a Sargentini-jelentésre gondolni, amely bosszúból azért született, mert mi bebizonyítottuk, hogy a bevándorlás a határoknál megállítható.

–   Kik vesznek majd részt a kabinet munkájában?

–   Azoknak a térségeknek az országgyűlési képviselői, akik átélték a 2015-ös rohamot, egészen biztosan részt fognak venni a munkában, illetve azok is, akik a rendészeti, katonai kérdésekkel foglalkoznak. Szükség is van rájuk, hiszen óriási biztonsági kockázatot jelent a migráció, elég csak abba belegondolni, hogy hány terrorcselekményt hajtottak végre kontinensünkön bevándorlók az utóbbi időben. Ezekben háromszáznegyvennyolc európai ember vesztette életét.

–   Ismét meghosszabbították a válsághelyzetet, ugyanakkor sokan azt hiszik, a migráció már nem valós veszély, a hírek szerint vannak napok, amikor nem is fognak el illegális bevándorlót a határon. Miért van még erre szükség?

–   Hazugság, hogy nem jönnek, sőt, a határsértés trendje ismét emelkedő. Például a múlt hét végén ötvenhárom migránst fogtak el. Ha nem lenne kerítés, határvédelem, a megteremtett műszaki-jogi határzár, sokkal többen érkeznének. Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet nemcsak akkor van, amikor lerohannak bennünket. Pontosan azért nem jönnek most ezrek, mert védjük a határt, ez tehát egy megelőző jogi intézkedés Magyarország védelmében, amely speciális jogosítványokat ad az állami szervek kezébe, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudjanak fellépni az illegális bevándorlással szemben.

–   Angela Merkel német kancellár szerint az illegális migráció elleni harc jegyében meg kell erősíteni az EU külső határainak védelmét. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök is ennek a fontosságát hangsúlyozta, most azonban azt mondja, elfogadhatatlan a javaslat. Miért változott az álláspontjuk?

–   Egy cseppet sem változott az álláspontunk. Mi mindig a határok megvédése mellett voltunk, s maradunk is. Ezért minden, az európai határvédelem megerősítését szolgáló intézkedést eddig is támogattunk volna, de az EU vagy a franciák és németek vezetése részéről egyáltalán nem volt ilyen. Sőt, Orbán Viktor a dublini rendszer reformjával összefüggésben azt javasolta, hogy a Frontex, az uniós határvédelmi ügynökség segítsen azoknak az országoknak, akár anyagi támogatással, akár közös hadsereggel, amelyeknek arra szükségük van. Most azonban Brüsszel és a bevándorláspárti erők határvédelem fedőnév alatt valójában azt „nyomatják”, hogy a Frontex vegye át a határok védelmét a schengeni határokon. Vagyis meg akarnak fosztani bennünket attól a jogunktól, hogy megvédhessük magunkat, továbbá, hogy mi mondjuk meg, kik jöhetnek be hazánkba. Az egészet meghirdető Merkel mellett Macron francia elnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár is támogatja ezt a szörnyű javaslatot. Magyarországon nincs mit megerősíteni, Európában egyedül mi teljesítjük kezdettől a schengeni kötelezettségeinket, és védjük kezdettől a határt. Ne legyen kétségünk, ha elveszik tőlünk ezt a jogunkat, a következő lépés az lesz, hogy a kötelező kvótát is ránk akarják erőltetni.

–   A Sargentini-jelentésre országgyűlési határozatban válaszolnak. Mit tudnak ezzel elérni?

–   Ez egy politikai válasz lesz egy politikai jelentésre, válasz a brüsszeli bevándorláspárti politikusoknak. Komoly üzenete van annak, ha annak az országnak a parlamentje megszólal, amelyet hazugságok alapján akarnak elítélni. A kormány pedig jogi lépésekre készül, mert ezt a jelentést az EP-ben csalással fogadták el, ez önmagában a jogállamiság megcsúfolása. Egyébként nem először ad ilyen jellegű választ a magyar parlament, a legutóbb 2013-ban, a Tavares-jelentésre reagált így, amely szintén egy bosszúhadjárat volt Magyarország ellen. Akkor Brüsszel a rezsicsökkentést nem nézte jó szemmel, hiszen megakadályoztuk, hogy a külföldi közműszolgáltatók pofátlanul folytathassák a magyar családok kizsebelését. Ugyanez volt a bankadó esetében is. Most pedig mivel nem engedjük be a bevándorlókat, és nem teljesítjük a Soros-tervben foglaltakat, megszületett a Sargentini-jelentés. Ez egy hazugsághalmaz, amelyet ráadásul csalással fogadtak el, hiszen az EU alapszerződésében foglaltakkal ellentétesen jártak el a képviselők. Természetesen ezt jogi úton is megtámadjuk.

–   Ki fogják zárni a Fideszt a Néppártból?

–   A Fidesz a Néppárt családjának legerősebb és legsikeresebb pártja, de itt nem ez a lényeg, hanem hogy mi lesz Európával, és mi lesz Magyarországgal. Jól érzékelhető, hogy elkezdődött az EP-kampány, a hatalmi helyezkedés, és a Néppártnak azok a tagjai, akik a bevándorláspárti politikát folytatják, a baloldallal és a liberálisokkal akarnak összefogni a bevándorlás kérdésében. Ma a választóvonalat ugyanis kizárólag a bevándorlás jelenti az uniós politikában. Így például a migrációhoz való viszonyulás döntő abban is, hogy ki az, aki a nemzetállamok mellett áll ki, és ki az, aki az európai egyesült államok híve. Mi szeretnénk, és azon dolgozunk, hogy a Néppártban is a határvédelem és a migráció megállítása legyen a fő szempont.

–   Mégis nem lenne jobb a Fidesznek egy olyan frakcióban ülni, ahol csak bevándorlásellenes erők vannak?

–   Várjuk ki, hogy az emberek mit mondanak jövőre. A mai európai vezetők között ugyan még több a bevándorláspárti, de éppen ezért fontos lehetőség a 2019-es EP-választás. Végre azok lehetnek többségben, akik nem az emberek feje felett, hanem az ő akaratuknak megfelelően döntenek a migráció kérdésében, akárcsak Magyarország tette ezt.

–   A kihelyezett frakcióülésén téma volt-e a Honvédkórház sürgősségi osztályán kialakult helyzet?

–   Nincs helyzet, ezt csak az ellenzék fújja fel. A Honvédkórház parancsnoka saját hatáskörében gondoskodik arról, hogy a lehető legjobb legyen az ellátás. A sajtó tele volt hazugsággal ebben az ügyben, például azzal kapcsolatban, hogy nem fizetnek túlóradíjat a kórház alkalmazottainak. Ez nem igaz, a sürgősségin minden orvos megkapja a túlóráért járó pénzét, ahogyan Zacher Gábor is megkapta. Kérdezzék meg tőle, hogy mennyi pénzt vitt haza havonta. A Honvédkórházban a háromezer forintos túlóradíjat hétezerre emelték fel néhány hónapja, ami jelentős növekedés. Tehát csak műbalhé van, amit az ellenzéki politikusok és a sajtójuk együtt gerjesztett. Mellesleg ma azok óbégatnak a leghangosabban, akik annak idején tönkrevágták a magyar egészségügyet. A DK egészségpolitikusa, László Imre abban az időszakban dolgozott a Honvédkórházban, amikor a gyógyítás helyett széfeket akartak beszerelni a kórtermekbe jó pénzért. Említhetnénk akár azt is, hogy a kórházi napidíjat, a vizitdíjat is akkoriban fundálták ki, vagy hogy elvettek egyhavi fizetést az orvosoktól és nővérektől. Bezártak négy kórházat, megszüntettek ezerhatszáz kórházi ágyat, alaposan megterhelve ezzel többek közt a Honvédkórház működését. Ezzel szemben mostanra hatszázmilliárd forinttal több van a 2019. évi költségvetés egészségügyi fejezetében, mint 2010-ben.

–   Zacher Gábor nem így látta a Honvédkórházban a helyzetet, a távozása után többek között arról beszélt, hogy elavultak az eszközök.

–   Gyakorlatilag nincs olyan nap, hogy a fővárosban ne adnánk át valamilyen új, modern műszert. Az Egészséges Budapest Program keretében a Honvédkórház is 3,4 milliárd forintos eszközfejlesztésben részesül ez év végéig. A vidéki kórházak felújítása, modernizálása azért volt sikeres, mert oda lehetett uniós forrásokat vinni, ugyanakkor a központi régió egyetlen fillért sem kapott az EU-tól. Most – kizárólag kormányzati forrásból – hétszázmilliárd forintos fejlesztést hajtunk végre. Így a térség összes kórházát és sok rendelőjét is fel fogjuk újítani, és modern gyógyítóeszközökkel el fogjuk látni. Ennek az egyik legnagyobb nyertese a Honvédkórház lesz.

–   Az orvoshiányra milyen megoldást kell találni?

–   A legnagyobb kórházunk a Honvédkórház, 1,2 millió ember ellátásért felel, a sürgősségi centrumán évente hatvanötezer embert látnak el. Ennyi beteghez bizonyára szükség lenne több orvosra, és az is tény, hogy a dolgozók leterheltek. Az orvoshiány általános az egészségügyben Nyugat-Európa és az Egyesült Államok munkaerőszívó hatása miatt. Ugyanakkor mostanra itthon megállt az orvosok elvándorlása, mert jelentősen nőtt az anyagi és erkölcsi megbecsülésük. Mi azon vagyunk, hogy az egészségügyi dolgozók béremelését tovább tudjuk folytatni.

–   Orbán Viktor bejelentette, hogy alkotmányrevízió kezdődhet az ősszel, és sajtóhírek szerint önre is számít a kormányfő. Valóban részt vesz a munkában?

–   Nem vagyok sem jogász, sem kodifikátor, így ilyen formában egészen biztosan nem fogok részt venni a munkában. Ugyanakkor – mint a Fidesz-elnökség tagjának, a frakció bevándorlásellenes kabinetvezetőjének – nekem is lesz majd javaslatom.

magyarhirlap.hu

8 hozzászólás “„A veszély nem múlt el”” bejegyzésre

  1. Jobban szerint:

    ” a mi határainkat senki más nem fogja megvédeni, csak mi.”
    http://mindenszo.hu/bayer-zsolt-regi-es-uj-arulok/

  2. Jobban szerint:

    “Lánczi Tamás liberális koncepciós eljárásnak nevezte a Sargentini-jelentést. Szerinte a dokumentum olyan nem létező alapjogokat kér számon Magyarországon, amelyekről nem született európai döntés. „Egy kis agresszív politikai közösség, amelyik nagyon jól megszervezte magát Brüsszelben, arra használja fel az erejét, hogy egyébként tízmilliós országokat elítéljen. Ez teljes abszurditás” – fogalmazott.”
    http://mandiner.hu/cikk/20180908_kobza_miklos_a_sargentini_jelentes_a_nyugat_europai_politikai_rasszizmus_megnyilvanulasa

  3. Qqriq szerint:

    A migráció pozitív hozadéka, hogy csökken az orvosok elvándorlása is. Ezért sem szabad ide beengedni a koszos söpredéket, hogy az ilyen előnyöket kiélvezhessük.

  4. Jobban szerint:

    “Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt
    Magyarország és az Európai Unió vitájában Csehországnak a saját érdekében ki kell állnia Magyarország mellett – írta szerdán a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap”
    http://mindenszo.hu/cseh-lap-az-eu-liberalis-demokraciaja-pont-olyan-mint-a-szovjet-nepi-demokracia-volt/

  5. Jobban szerint:

    “A sajtó nem kényszeríthet Orbán Viktor kidobására. Pártunkban demokrácia és jogállamiság uralkodik, megvannak a szabályaink”

    – nyilatkozott a néppárti tagállami vezetők egyeztetése előtt a francia politikus.

    Sajtóértekezletén közölte, hogy az EPP meg fogja várni a hetes cikk szerinti eljárás eredményét, valamint azt, hogy az Európai Bizottság értékelje a jogállamiság magyarországi helyzetét. Leszögezte: következményeinek kell lennie annak, ha valaki nem felel meg a jogállamisági elveknek.

    Hozzátette, más tagországokat is ugyanezzel a mércével kellene mérni, például a szociáldemokrata kormányzású Máltát, Romániát és Szlovákiát, amelyekben ugyancsak aggodalmakra ad okot a helyzet.

    Az EPP több tagpártja a Fidesz kizárását szerette volna elérni, Daul szavai azonban világossá tették, hogy a vezetés ezt egyelőre nem akarja. Szakemberek szerint ezen nyilatkozat után szinte bizonyos, hogy a magyar kormánypárt legalábbis a jövő évi európai parlamenti választásig tagja marad a néppártnak, a jogállamisági eljárás ugyanis addig semmiképp nem fog lezárulni.
    (forrás: Horváth József György, 888.hu)”
    http://mindenszo.hu/na-ugye-az-europai-neppart-nem-zarja-ki-a-fideszt/

  6. Jobban szerint:

    “Juncker megpróbálta kizáratni a Fideszt a Néppártból, de nem sikerült.”
    http://mandiner.hu/cikk/20180920_juncker_megprobalta_kizaratni_a_fideszt_a_neppartbol_de_leszavaztak

  7. Jobban szerint:

    “NÓGRÁDI: ORBÁN VIKTORNAK IGAZA VAN
    Az uniós országok zöme nem fog lemondani szuverenitásáról a Frontex javára – mondta a Karc FM Hangoló című műsorában Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő.”
    A teljes cikk elolvasható itt: https://magyaridok.hu/belfold/nogradi-gyorgy-merkel-es-macron-belpolitikai-sikertelenseget-akarja-kompenzalni-3506180/

  8. barvagarbalarka szerint:

    Hazaáruló szemetek

Itt lehet hozzászólni !