Mikrometeorit csapódott be, sci-fi filmbe illő jelenetek voltak az űrállomáson

Blikk

Ujjával fogta be a lyukat a Nemzetközi Űrállomáson Alexander Gerst (42) német asztronauta, miután mikrometeorit ütötte át a Szojuz-űrhajó falát. Így néhány percig speciális védőruha nélkül érintette meg az űrt, ilyet előtte még senki nem csinált.

– Hirtelen jó ötletnek tűnt, de nem gondoltam, hogy ez lenne a legjobb megoldás – közölte később nevetve a földi irányítással Gerst.

A balesetre és a nyomában fellépő szivárgásra pár órával korábban az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) földi irányítóközpontjában figyeltek fel, mialatt a hatfős legénység aludt.

– Rendellenes helyzet alakult ki, esett a légnyomás és szivárgott az oxigén az állomással nemrég összekapcsolt Szojuz személyszállító űrhajón keresztül, ahol a lék keletkezett – nyilatkozta a NASA repülésvezetője. – A mindössze két milliméteres repedést valószínűleg egy meteor vagy űrszemét okozta. Jó, hogy észleltük a problémát, ha nem fedezik fel a szivárgás eredetét, tizennyolc nap alatt elfogyott volna a levegő az állomáson.

Az űrhajósok házi barkácsmódszerekkel nekiláttak a repedés befoltozásának, először szigetelőszalaggal fedték be, amire később egy ronggyal Epokit ragasztót is rákentek, most azt várják, hogy ez teljesen megszáradjon.

– A szivárgás lassult, a repülésirányítók most azon dolgoznak, hogy a hibát megnyugtató módon kija-vítsák

– közölte egy tisztviselő.

Jelenleg Gersten kívül a NASA űrhajósai: Drew Feustel (53) fizikus, Ricky Arnold (54) tanár és Serena Aunon (42) mérnök és két orosz asztronauta, Oleg Artyomtyev (47) és Szergej Prokopjev (43) tartózkodik a kutatási feladatokkal megbízott állomáson, amely mintegy 400 kilométer magasban kering a Föld körül.

Többször volt már baj

A 2000. óta a Föld körül keringő bázist állandóan veszélyezteti az űrszemét. Nem az első eset, hogy ilyesmi történik a 150 millió dollárt (41,9 milliárd Ft-ot) érő Nemzetközi Űrállomáson. Már 2007-ben is volt hasonló, akkor a kutatólabor hibásodott meg.

Forrás. Blikk

Itt lehet hozzászólni !