Csúcslovakat lovagoltak a honfoglaló magyarok

Index

Csúcslovakat lovagoltak a honfoglaló magyarok, és ezek a ma élő, Türkmenisztánban kinemesített akhal teke fajtával mutatnak leginkább genetikai hasonlatosságot – közölte Raskó István professzor, az MTA Szegedi Biológiai Központja Genetikai Intézetének az igazgatója.

A tudós abból az alkalomból nyilatkozott, hogy a kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány a Genetics című szaklap szeptember 30-i számában látott napvilágot. Raskó a kutatás előzményeiről elmondta, hogy a Genetikai Intézet az MTA Régészeti Intézetével közösen honfoglalás kori temetőkből származó csontvázak anyai és apai ági öröklődési vonalait vizsgálta, összehasonlítva az adatokat a ma élő magyarokéval és székelyekével. A vizsgálat során az úgynevezett klasszikus honfoglalás kori temetkezési helyeket kutatták, amelyekre a gazdagon díszített régészeti leletanyag és lócsontvázak jelenléte volt jellemző. Emellett feltártak ugyanezen korból, de átlagos, köznépi temetőből származó sírokat is.

„Úgy gondoltuk, hogy ha genetikailag elemeztük a lovasokat, vétek lenne kihagyni a lovaikat, annál is inkább, mert a korabeli nyugati írásos források szerint a magyarok alacsony termetű póniszerű lovakat lovagoltak, és meg akartuk nézni, hogy ezek milyen típusú lovak voltak. A lovakkal is el lehet ugyanis végezni ugyanazt a vizsgálatot, amelyet az embereknél, és megnézni, hogy milyen anyai vonalból származnak a lovak” – magyarázta Raskó István. A tudósok összesen 26 olyan lócsontvázat vizsgáltak meg, amely a honfoglaló magyarok sírjaiból került elő. Ezenkívül vizsgáltak avar kori lovakat, valamint a modern hucul és akhal teke fajtákat.

Nem póni

Mint kiderült, a honfoglaló magyarok távolról sem póniszerű lovakat lovagoltak. „Voltak olyan lovaik, amelyek a ma élő, Türkmenisztánban kinemesített akhal teke fajtával mutatnak leginkább genetikai hasonlatosságot. Ezek voltak a csúcslovak, ma is azok” – mondta Raskó. „Az akhal teke lovakat úgy edzik, hogy vastag nemeztakarót helyeznek rájuk.

A sivatagban magas a hőmérséklet, s a nemeztakarónak köszönhetően ezeknél a lovaknál egy specifikus élettani változás megy végbe, a bőrük alatt lévő hajszálerek nagyon kitágulnak, ami biztosítja a megfelelő hőleadást. Ezzel az edzésmódszerrel kiválogatják azokat a lovakat, amelyek hihetetlenül nagy távolságokat képesek megtenni, akár ügetve is. Lovas szakemberek szerint naponta akár 100-130 kilométert is képesek haladni.” Az avarok lovai sokkal inkább keveréklovak voltak. Voltak keleti származású lovaik, de európai lovak is voltak a birtokukban.

Forrás: Index

10 hozzászólás “Csúcslovakat lovagoltak a honfoglaló magyarok” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Érdekes kutatás, több ilyen cikket is kirakhatnátok.

  2. Földhözragadva szerint:

    Admin vmi gond van a rendszerrel, mindig Viktor van elöl…:)

  3. Papi szerint:

    Földhözragadva!
    Nem vagy te egy kicsit fóbbiás? Ebben az érdekes cikkben nem volt semmi politika.
    Admin! nem lehetne több cikket felrakni a Magyar történelemmel kapcsolatban?

  4. Kovács Ernő szerint:

    Ma Magyarország emlékezik! Kommentalok.hu

  5. admin szerint:

    Lehet, hogy a jövőben egy kicsit többet foglalkozunk a történelemmel, kultúrával.

  6. Kovács Ernő szerint:

    Kettős ünnep a mai napon! Jobbik a magyar parlamentben ma!!!!!!!!!! k.hu

  7. Gordon szerint:

    A vörös csillag rajongó Ernő itt is csak ezt tudja nyomni?

  8. .... szerint:

    ez tök jó mi is erről fogunk nemsokára tanulni:

  9. Lovas szerint:

    Köszi!
    Ebböl fogok nemsokára kiselőadást tartani 🙂 Sokat segített

  10. Teri szerint:

    admin szerint:
    2009. október 06., kedd – 07:47
    Lehet, hogy a jövőben egy kicsit többet foglalkozunk a történelemmel, kultúrával. – Szetetném kihangsúlyozni a KÚLTÚRA szót.

    …hááát ez nem így lett. 🙁
    Csak szájaskodó pasik csirkeboxolnak egymással itt a neten! Bár sok érdekes hozzászólás van és muris is elnézni, de gyerekek, messziről jött ember azt mond, amit akar.
    Könnyebb beszélni is, mint cselekedni és a másikra obszcén jelzőket használni (és persze hibáztatni, ha valamit nem jól mond v tesz)!

Itt lehet hozzászólni !