Száz éve alakult meg a csepeli tűzoltóság

Csepel.hu

Családi nap keretében ünnepelték meg a csepeli tűzoltók első laktanyájuk létrehozásának 100. évfordulóját a Katona József utcában található csepeli tűzoltólaktanyában augusztus 25-én. 1918-ban épült meg Csepelen az első tűzoltószertár, amely helyet biztosított a felszerelések elhelyezésére és védelmére. Az eseményen megjelent Borbély Lénárd polgármester, Palotai Zs. Gábor tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Bakos Gyula tűzoltó ezredes, tűzoltósági felügyelő, Galgócz Deák Antal tűzoltó alezredes, a csepeli laktanya parancsnoka, valamint Nyertes Zsuzsa színművész.

Borbély Lénárd köszöntőjében gratulált a csepeli tűzoltóknak, akikre büszke, mert mindig megállják a helyüket. Elmondta, hogy korábban kilenc éven át maga is a katasztrófavédelemnél dolgozott, és a nagyapja önkéntes tűzoltó volt.  A gratuláció mellett a csepeli önkormányzat díszoklevelét nyújtotta át a csepeli tűzoltó-parancsnokságnak.

Nyertes Zsuzsa korábban több évig Csepelen élt. Nagymamáját Niederkirchner Ferencnének hívták, aki 63 évig élt Csepelen. Zászlóanyaként tisztelik, mert 1925-ben ő adta át a tűzoltóság csapatzászlaját a csepeli laktanyának. A 93 éves történelmi csapatzászlót a mai napig nagy tiszteletben tartják. A zászlót a tűzoltó múzeumban őrzik, de a mostani ünnepségre kölcsön adták.

Galgócz Deák Antal a laktanya történelméről beszélt. Ő maga 28 éve dolgozik a csepeli tűzoltóságon: annak idején tizedesként kezdte, 2009 óta parancsnokként szolgál. Csepelen először 1891-ben alakult egy önkéntes tűzoltó mozgalom, majd 1904-től egyesületbe tömörülve dolgoztak és fejlődtek tovább Feuer Ádám parancsnokságával. Akkor tizennyolcan teljesítettek szolgálatot, majd a feladatok bővülésével a létszám is emelkedett. 1918 fordulópontnak számít, mert ekkor építették fel az első laktanyát a Király utcában, amelyet most Petz Ferenc utcának hívnak. Az önkormányzat épületének falán emléktábla őrzi az egykori laktanya helyét. Később új helyre, a Táncsics Mihály utcába költöztek, ahol egészen 1991-ig működtek. Jelenleg ott középiskolai oktatás zajlik. A Katona József utcai laktanyába 1991 tavaszán költöztek. Az épület karbantartásához, fejlesztéséhez a csepeli önkormányzat – noha a tűzoltóság nem önkormányzati fenntartású – évek óta rendszeresen jelentős támogatást nyújt. Az önkormányzat jóvoltából újították fel a konyhát, a főbejárati lépcsőt, két teraszt, tették rendezetté a környezetet. A mostani rendezvény költségeit is viselte. Az önkormányzat minden évben jutalmakat ad a kerület tűzoltóinak.

Galgócz Deák Antal elmondta, hogy évente átlagosan 450 vonulásuk van, ezek túlnyomó része Csepelen történik. Szükség esetén más kerületekbe és a környező településekre is kivonulnak riasztáskor. Vannak olyan különleges szerelésű járműveik, amelyeket az egész országban bevethetnek. A korábbi esztendők egyik legsúlyosabb balesete a MOL bázistelepén történt 2010-ben, ahol egy 5000 köbméteres benzintartály felrobbant. Komoly anyagi károk keletkeztek, de a tűzoltók gyors és szakszerű beavatkozásának köszönhetően sikerült megfékezni a tűz terjedését. Csepelen előfordulnak lakástüzek, amikor embereket kell kimenteni a házakból vagy panelépületek esetén a magasból. A tűzoltókra mindig számíthatnak a bajba jutott emberek.

A családi napon a tűzoltók a hozzátartozóikkal együtt töltötték el a napot, délben bográcsgulyást szolgáltak fel.

Cs. A.

Csepel.hu

 

2 hozzászólás “Száz éve alakult meg a csepeli tűzoltóság” bejegyzésre

  1. Lennox szerint:

    “1918-ban épült meg Csepelen az első tűzoltószertár, amely helyet biztosított a felszerelések elhelyezésére és védelmére. Az eseményen megjelent Borbély Lénárd polgármester, Palotai Zs. Gábor tűzoltó ezredes stb….”
    Vicces ez a két mondat így egymás után! Olyan, mintha a felsorolt személyek az 1918-as szertárépítésen tették volna tiszteletüket 😂. Nem kötözködni akarok. Vagy mégis? 🤔😂😂

  2. Nagyapó szerint:

    Kiegészítésképpen: a WM Művekben 1896 óta működött tűzoltóság (ami egy lőszergyárban természetes).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !