Tavaszi hó – még több nyárfa

hirado.hu/MTI

gyunnek

Több mint háromezer hársfa, juhar, nyárfa, kőris és egyéb fafélét telepítenek a Csepel-szigetre – számol be a Hirado.hu Fellélegezhet a Duna – de az allergiások nem c. cikkében. A Csepeli Szennyvíztisztító kivitelezési munkálatai miatt kivágott fákat az eredetinél nagyobb számban, őshonos fafajták – barkócaberkenye, ezüstfa, hársfa, korai és mezei juhar, szürke nyárfa, vadkörte, virágos kőris – ültetésével pótolják a Csepel-szigeten 2009 nyaráig. Az újratelepítés előkészítési munkálatai már elkezdődtek.

A Csepel-sziget északi csúcsán az elmúlt félévben is nagy ütemben haladt előre az építkezés. Az egyes alprojektek munkálatai miatt, a leendő tisztítótelep területén és körülötte nyárfákat kellett kivágni, melyeket az erdészeti hatóság előírásának megfelelően az eredetinél is nagyobb mennyiségben pótolnak. Az augusztus végi adatok alapján a szennyvíztisztító kivitelezése során felhasznált szerkezeti beton mennyisége 66 600 köbméterre emelkedett, míg a beépített betonvas mennyisége meghaladja a 8000 tonnát.

A központi műtárgy mellett a telepen már elkezdődött további, a tisztítási folyamatban szerepet játszó technológiai egységek – szagtalanító gépház, pasztörizáló iszaprothasztó – építése is. A szennyvíztisztító telep megépülésének köszönhetően 2010-től a főváros szennyvizének – a jelenlegi 50 százalék alatti értékkel szemben – 95 százaléka már biológiai tisztítást követően folyik majd a Dunába.

 

nyarfa

A pihét jól ismerjük – innen jön

A központi tisztítómű építésével párhuzamosan, a projekt részeként a napokban elindul a XI. kerületben a Budai Duna-parti Főgyűjtőcsatorna kivitelezése is. A beruházáshoz tartozik a budai főgyűjtő csatorna ferencvárosi, albertfalvai, valamint kelenföldi átemelő telepe, a folyó alatti átvezetések, a csepeli árvízvédelmi mű, a komposztáló telep, valamint külső közlekedési infrastruktúra megépítése is.

A teljes beruházás Európai Unió által elismert költsége mintegy 428,7 millió euró (107 milliárd forint), amelynek 65 százalékát az unió finanszírozza a Kohéziós Alapból, 20 százalékát a magyar állam, 15 százalékát pedig a főváros állja.

hirado.hu/MTI

3 hozzászólás “Tavaszi hó – még több nyárfa” bejegyzésre

 1. Robi szerint:

  Így is kell !
  Erdőt, fákat kell telepíteni, ahova csak lehet ! Ne pusztítsuk ki az erdőket!

 2. […] kapcsolódó munkálatok miatt kezdődtek el. A témához kapcsolódó cikkeink: Tavaszi hó – még több nyárfa Közút és aluljáró épül a […]

 3. Chita szerint:

  Az ezüstfa(olajfűz) ázsiában őshonos….
  A képek szépek.
  Fehér nyáraknak jobban örülnék…..
  lényeg hogy végre ültetnek is nem csak vágnak. 🙂

Itt lehet hozzászólni !