Díszpolgári címeket adományoztak

Csepel.hu

Díszpolgári címeket és Csepel Örökség Díjakat adományoztak Csepel napján, július 18-án. A Szent Imre téren rendezett díjátadó után a Bon-Bon együttes adott koncertet.

A képviselők a júniusi testületi ülésen döntöttek az idei díszpolgári címekről és a Csepel Örökség Díjakról. Díszpolgári címet kapott Jenei János pedagógus és Sára Ernő tervezőgrafikus. A testület posztumusz díszpolgári címben részesítette Dr. Koncz Jánost, kerületünk egykori főjegyzőjét. Csepel Örökség Díjban részesült Mahó Andrea színésznő, énekesnő és Dr. Szentkirályi Aladár, a Fasang Árpád Zeneiskola Igazgatója.

Az ünnepélyes díjátadó előtt Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a Polgármesteri Hivatal nagytanácstermében köszöntötte a díjazottakat. Emlékeztetett rá, július 18-a Csepel újratelepítésének fontos dátuma. 1712-ben e napon írták alá azt az úrbéri szerződést, amely lehetővé tette Csepel újranépesítését. A kerület 2012 óta július 18-át Csepel napjaként ünnepli. A fogadáson jelen volt Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, Szilágyi Sándor rendőr alezredes, a csepeli rendőrkapitányság vezetője és több csepeli díszpolgár.

A díjakat Borbély Lénárd polgármester a Polgármesteri Hivatal előtti színpadon adta át, ahol a rossz idő ellenére is sokan gyűltek össze. Az ünnepélyes díjátadás után a Bon-Bon együttes koncertje szórakoztatta a résztvevőket.

A díszpolgári cím az önkormányzat legmagasabb elismerése, amely annak adományozható, aki a kerület gazdasági, társadalmi, tudományos vagy művészeti életében maradandót alkotott, életművével, kiemelkedő munkásságával szolgálta az egyetemes haladás, a kultúra, a művészet ügyét, és hozzájárult a kerület tekintélyének, hírnevének növeléséhez.

Jenei János, a Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Általános Iskola pedagógusa több mint négy évtizede tanít Csepelen. Hitvallása szerint a sport nemes eszköz az ember egészséges és minden területen kiteljesedő életéhez. Az elmúlt évtizedekben közel 350 kerületi és 120 Budapest-bajnok nevelkedett a kezei alatt. 1995-től a Királymajor Diáksport Egyesület elnöke, 2004 óta a kerületi testnevelési munkaközösség vezetője.

Sára Ernő tervezőgrafikus. Ferenczy Noémi- és Csepel Örökség Díjas, a Magyar Művészeti Akadémia levelező, majd rendes tagja, Magyarország Érdemes Művésze. Munkásságának fő területe az emblémák, címerek tervezése, de otthonosan mozog a kisnyomtatványok, katalógusok, oklevelek és zászlók tervezésében. Nevéhez fűződik Csepel címerének, zászlajának és egyéb arculati elemének megtervezése. Igazi lokálpatriótaként mindig fontos volt számára a kerület sorsa.

Dr. Koncz János, kerületünk egykori főjegyzője 27 éven át, a II. világháború befejezéséig töltötte be ezt a tisztséget.1944-ben megtagadta a nyilasok parancsát, amely Csepel kiürítését írta elő. Miután letartóztatták, több ezres tömeg gyűlt össze a Szent Imre téren, hogy megakadályozzák a városrész kiürítését. A tömeg nyomására a kiürítési parancsot visszavonták. Példamutatása, hite, bátorsága, a közösségért érzett felelősségtudata zsinórmértékként szolgál korunk számára.

Csepel Örökség Díj azoknak a személyeknek / szervezeteknek adományozható, akik/amelyek a kerület értékeinek növelése érdekében maradandó eredményt értek el.

Mahó Andrea, színésznő, énekesnő. Iskoláit Csepelen végezte, majd a Győri Nemzeti Színházban kapta első énekes szerepét. A következő évben az Operettszínháznál kapott főszerepet a West Side Storyban. Az igazi sikert az Operaház Fantomja c. musicalben nyújtott alakítása hozta el számára. 2003-ban az év musical énekesnőjének választották. Artisjus-díjas, három lemeze jelent meg.

Dr. Szentkirályi Aladár, a Fasang Árpád Zenei Iskola intézményvetője. A Kolozsváron diplomázott hegedűművész 2012-től irányítja a nagy múltú intézményt. A hangszerét virtuóz módon megszólaltató zenész valódi közösségi, csapatteremtő ember. Kitartó munkájának köszönhetően mutatkozhattak be a Csepeli Szimfonikusok, akik már számos nagyszerű koncerttel ajándékozták meg a csepelieket. Idén szakmai irányításával rendezték meg a Csepeli Művészeti Szemlét, amely sok tehetséges gyermek bemutatkozását segítette elő.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !