Ülésezett az egyeztető fórum az új Jedlikről

Csepel.hu

Újabb ülésen vitatták meg a Jedlik Ányos Gimnázium felújításával kapcsolatos kérdéseket az Új JÁG Társadalmi Egyeztető Fórum tagjai július 12-én a polgármesteri hivatalban. A kormány ötmilliárd forintot biztosít az intézmény teljes körű felújítására. A beruházást előreláthatólag jövő nyáron kezdik el, és két évig tart majd. A diákok átmenetileg az egykori Fodor József Szakközépiskola épületébe költöznek.

A fórumon Borbély Lénárd polgármester köszöntötte a résztvevőket. Németh Szilárd parlamenti államtitkár, az egyeztető fórum elnöke azt mondta, hogy az ország legjobb, legkorszerűbb iskoláját akarják létrehozni Csepelen. Mindezt közös akarattal valósítanák meg, ezért vonták be az egyeztetésekbe a gimnázium oktatóit, diákokat, közéleti személyeket.

A fórum tagjai csaknem ötven javaslatot, észrevételt, kérést terjesztettek elő a beruházással kapcsolatban, amelyeket megvizsgáltak és lehetőség szerint figyelembe vesznek a tervezés során – mondta Reznicsek Zoltán építészeti tanácsadó, aki ismertette az építkezési koncepció jelenlegi állását. A felújított épületben mintegy kilencszázan tanulhatnak majd korszerű körülmények között, de az új aulában egyszerre akár ezerkétszázan is elférnek. Itt rendezhetnék meg az iskolai ünnepségeket. Figyelembe veszik a régi épület és a természet kapcsolatát. Ennek jegyében alakítják ki az udvari részt a sportolásra alkalmas területekkel, az épületen belül pedig a természetes anyagokat, főleg a fát részesítik előnybe. Az új főbejárat a József Attila utcáról nyílik, az utcát pedig egyirányúsítják a piac irányába. Az intézményi parkolókat hátul alakítják ki csaknem negyven autó számára. Elvetették az uszoda létrehozását egyebek között azért, mert működtetése túlságosan költséges. Lesz viszont kápolna. A mostani tornacsarnokot lebontják, de helyette lesz több új tornaterem. Az udvaron két műfüves pályát hoznak létre. Újdonság, hogy egy 100 méteres futópályát is készítenek. A mozgássérültek számára külön mosdót és öltözőt építenek. A földszinten lesz főzőkonyha, noha felmerült, hogy talán elegendő lenne egy melegítőkonyha kialakítása. A második emelet hasonlítana a mostanihoz, a harmadik emeletet pedig érintetlenül hagynák.

Süle László, a Csepeli Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója az egykori Fodor József Szakközépiskola felújításáról beszélt, ahová a gimnáziumi diákok átmenetileg költöznének. Az intézményt úgy újítanák fel, hogy az épületet a visszaköltözés után is lehessen használni oktatási célra. Előny, hogy a Fodornál van sportpálya és zöld terület. A szomszédos Móra Ferenc Általános Iskolával ugyanakkor szükséges az együttműködés. Felújítják majd az egykori szakközépiskola főbejáratát, tantermeit, irodáit, szakoktató termeit, átalakítják a vizes helyiségeit, felülvizsgálják a gépészetet, korszerűsítik a tornatermet és az öltözőt, rendbe teszik az udvart. A lapos tető szintén felújításra szorul.

Rapatyi Anna, a Jedlik Ányos Gimnázium Diákönkormányzatának elnöke érdeklődésünkre elmondta: „Amiket kértünk, megvalósul. Az előadótermet például úgy alakítják ki, hogy a hátul ülők is jól lássanak és halljanak. A konferenciaterem elég nagy lesz ahhoz, hogy sokan elférjenek benne. Kértük, hogy legyen elegendő tornaterem – ezt a javaslatunkat is figyelembe vették. Összességében pedig jól haladnak a tervezési munkálatok.”

Cs. A.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !