Németh Szilárd kapta a 2018. évi Prokop Péter-díjat

Csepel.hu

Prokop Péter-díjban részesült Németh Szilárd honvédelmi államtitkár, országgyűlési képviselő, aki maga is jelentősen hozzájárult a katolikus pap, író, festőművész emlékének fenntartásához, a csepeli Prokop-kultusz megteremtéséhez.

Az emlékplakettet és az oklevelet Borbély Lénárd polgármester adta át a polgármesteri hivatal nagytanácstermében június 28-án. Az ünnepélyes díjátadón közreműködött Győrffy Gergely hegedűművész.

Az ünnepélyes díjátadón Erdei Kvasznay Éva művészetszervező képzőművész, a Prokop Péter-díj alapító kurátora a vendégek között köszöntötte még Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármestereket, valamint Samna Gábor kabinetfőnököt. Beszédében a mestert az egyetemes festészet óriásának nevezte, aki 42 évi emigráció után Csepelt választotta otthonául, élete utolsó éveit a csepeli Szent József Otthonban élte le. Legnagyobb freskói Itáliában és az Egyesült Államokban találhatók – ismertette a képzőművész.

Ezután megköszönte a csepeli önkormányzatnak, hogy több éve élteti ezt a kezdeményezést és segíti e jeles kultusz fennmaradását a kerületben. 2019-ben például egy szép reprezentatív könyv kiadását támogatja a városvezetés magyar festészet kiemelkedő személyiségének száz éves évfordulója emlékére.

Ezt követően dr. Prokopp Mária művészettörténész, a kuratórium elnöke a díjazott tevékenységét méltatta. Elmondta: a politikus barátként is felismerte, hogy Prokop Péter példakép lehet Csepel és az ország magyarsága számára, hiszen Európában egy keresztény kultúrkörnek a részesei vagyunk.

„Megható, hogy idén én vehettem át ezt a díjat. Azt tettem, amit kellett, pártfogásom alá vettem egy olyan kezdeményezést, amelyet Erdei Kvasznay Éván keresztül ismertem meg. Úgy gondolom, hogy a kultúra a gazdaságon, az egészségen, a szociális érzékenységen túl és mellette összeköt, összetart bennünket” – mondta el Németh Szilárd a díjátadón.

Továbbá a képviselő megemlítette: a tervei között szerepel még, hogy a Magyar Művészeti Akadémia centenáriumi programjává tegyék Prokop munkájának emlékét, valamint a Csepeli Munkásotthonban állandó kiállítást szervezzenek.

Csepel.hu

3 hozzászólás “Németh Szilárd kapta a 2018. évi Prokop Péter-díjat” bejegyzésre

  1. propaganda szerint:

    Hát ez mennyire megható már, hogy Borbély Lénárd díjat ad át Németh Szilárdnak! Könnybe lábad a szemem!

  2. Lennox szerint:

    Épületes! Komolyan! 🤔

  3. Jobban szerint:

    Savanyú a szőlő…ki más adja át ha Borbély Lénárd a kerület polgármestere, Németh Szilárd pedig a díjazott.

Itt lehet hozzászólni !