Csepelen nyílt meg a fogyatékosokat segítő első életviteli centrum

Csepel.hu

Az országban először Csepelen adták át az értelmi fogyatékos emberek életvitelét segítő önálló életviteli centrumot a Kassai út 36. szám alatti házban június 25-én. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) uniós projektjének intézménye az értelmi fogyatékossággal élő emberek mindennapjait segíti. Az érdekvédelmi szervezet az egész országban összesen húsz hasonló szolgáltató központ létrehozására 851 millió forintot kapott.

A csepeli lakóingatlant Janovicsné Sipőcz Mária adományozta örökségként az értelmi fogyatékkal élők számára. Az ünnepélyes átadón megjelent Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke, Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek és Szuhai Erika, a csepeli önkormányzat szociális, egészségügyi és fogyatékosügyi bizottságának elnöke.

Fülöp Attila arról beszélt, hogy minden ilyen intézmény támaszt jelent majd nemcsak a fogyatékos emberek, hanem családjuk számára is. A kormány minden hasonló beruházást támogatni akar. Az ÉFOÉSZ 851 millió forintos projektje a kormányzat 4 milliárd forintos uniós fejlesztési programjának része. Elmondta, azt kérték a szervezettől, hogy projektjükkel segítsék a kiváltási programot, amelynek lényege, hogy a nagy létszámú intézetekben élő fogyatékos embereket kis létszámú intézményekbe költöztessék.

Gyene Piroska azt mondta, hogy az értelmi fogyatékossággal élő embereknek három dologra van szükségük ahhoz, hogy ugyanolyan jogokkal élhessenek a közösségben, mint mások. Ezek között említette a támogatott lakhatást, a gondnokságot kiváltó támogatott döntéshozatal lehetőségét, valamint a választójog biztosítását. Régóta ismeri a csepeli fogyatékos emberek ellátását és jó kapcsolat alakult ki a kerületi önkormányzattal. A centrum konkrét tevékenységei közé tartozik az egyéni esetkezelés, a közösségi életvitel támogatása, különféle képzések szervezése, felkészítés a digitális eszközök megismerésére és használatára. Ehhez 760 telefont, tabletet bocsátanak a centrumok rendelkezésére. A programba 1200 értelmi fogyatékos személyt kívánnak bevonni. A csepeli centrumhoz hasonló intézmények az ország 19 megyéjében kezdik meg működésüket 2020 januárjáig.

Borbély Lénárd arról szólt, hogy a csepeli önkormányzat hat évvel ezelőtt indította el a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását egy önkormányzati cégénél. Kezdetben harmincan, jelenleg több mint hetven embernek adnak munkát, akik családjuknak is nagy segítséget jelentenek. Ezen túl megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak a polgármesteri hivatalban, a Csepeli Városgazdánál és más önkormányzati intézménynél is. A csepeli polgármesteri hivatal már kétszer, míg az önkormányzat humán szolgáltatások igazgatósága egyszer elnyerte a fogyatékosbarát munkahely címet. Az ÉFOÉSZ és a kerületi önkormányzat jó kapcsolatának is köszönhető az első önálló életviteli centrum létrehozása éppen Csepelen.

Szuhai Erika szintén nagy jelentőségűnek nevezte az eseményt, mivel a fogyatékkal élők körülményeit javítják. Egyben felolvasta az egyéb elfoglaltsága miatt távollevő Németh Szilárd honvédelmi államtitkár köszöntő levelét. Ebben egyebek mellett az állt, hogy meghatározó esemény Csepel, Budapest és az ÉFOÉSZ együttműködése az értelmi fogyatékosok támogatása terén. A kormány kiemelt figyelmet fordít ezeknek az emberek a segítésére. Ennek egyik bizonyítéka, hogy 2011 és 2017 között 20 százalékkal nőtt a rájuk fordított anyagi támogatások összege.

Cs. A.

Csepel.hu

4 hozzászólás “Csepelen nyílt meg a fogyatékosokat segítő első életviteli centrum” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    Úgy látom, Szabó sajnos már megint nem ért rá jelen lenni az átadáson. Valahogy mindig lemarad a hasonló eseményekről a bizonyára halaszthatatlan közfeladatai miatt. Mert olyan sokat dolgozik a választóiért.

  2. propaganda szerint:

    Qqriq: Szabó Szabolcs a Parlament ülésén tartózkodott. Lévén, hogy ez a dolga, nem pedig az, hogy mindenféle ilyen-olyan átadásokon villogjon.

  3. Strici2 szerint:

    Itt az infon mondtak a seggnyalok a belorusz vendegekkel kapcsolatban azert nem volt Szabo Szabolcs ott mert nem hivtak semmi koze hozza.

  4. Horváth János szerint:

    Ahhoz képest, hogy egy magánszemély adományozott egy épületet, egy szó sem esik
    arról, mennyit is rakott bele a kormány vagy az önkormányzat. Beszédet mondani azt
    viszont tudnak, sőt még a rezsimalac levelét is felolvssák!

Itt lehet hozzászólni !