Játékos sportnap a Csepeli Szurkolói Arénában

Csepel.hu

Most minden a foci vébéről és a testmozgásról szólt: ennek jegyében rendeztek sportnapot a Mozdulj Gamer Mozgalom szervezői a Csepeli Szurkolói Arénában és közvetlenül mellette június 24-én. Miközben az óriás kivetítőn a világbajnokság éppen esedékes mérkőzéseit figyelték a nézők, mások különféle ügyességi vagy szórakoztató programokon vehettek részt.

A különleges események főleg a gyerekeket és a fiatalokat vonzották, akiknek minden ingyenes volt. A programokat a csepeli önkormányzat támogatta.

Puskás Márton szervező elmondta, hogy a Mozdulj Gamer csapata először jár Csepelen, egyébként rendszeresen tartanak sportnapokat szerte az országban. Olyan különleges szórakoztató eseményekkel szolgálnak, amivel sokan csak most ismerkednek Magyarországon, de a nyugati országokban már jó ideje népszerűek. Ilyen például az e-sport, amely számítógépes játék, és a küzdő felek egymás ellen vívhatnak izgalmas csatákat. A témában beszélgetést is folytattak a színpadon, ahol az MTK és a Honvéd profi e-sportolói lenyomtak pár meccset is. Igaz, az online sportolás semmiféle testmozgást nem kíván meg, de szórakoztató időtöltés, és arra hív, hogy mégiscsak menjünk ki a szabadba focizni és futkározni. A Mozdulj Gamer Mozgalom célja eleve az, hogy ne csak a számítógép előtt üljünk. Tévhit, hogy – ahogy Puskás Márton fogalmazott – a „gamerek” tunyák, éppen ellenkezőleg!

Hát lássuk csak! Lehetett lézerharcot vívni, amelyben két csapat küzdött egymással. Játékpuskákkal lövöldöztek úgy, hogy a kijelző jelezte, mikor volt találat. A harcosok közben terepszemléztek, fedezékbe vonultak, mint egy igazi háborúban – de ez játék volt. Odébb buborékfoci volt napirenden. A játékosok luftballonra emlékeztető gömbökbe bújtak, úgy próbálták meg rugdosni a labdát. Kimerítő ütközetek folytak a sok eséstől és keléstől, mert könnyen lehetett hanyatt esni, bukfencezni. Az élőcsocsó ismertebb játék: gyerekek álltak be a csocsó terepre, és a számukra megszabott szűk területen kellett beügyeskedni a labdát az ellenfél kapujába. Ez is elég fáradságos mulatság. Népszerűnek bizonyult a sebességmérő kapu: itt azt mérték, hogy a vállalkozó kedvűek mekkora erővel képesek megrúgni a labdát. Komoly vetélkedés és erőfitogtatás alakult ki a fiúk között. Különféle számítógépes játékokat is bemutattak, és kipróbálhattak az érdeklődők. A nap végén díjazták a résztvevőket és a legjobbakat: nyerhettek sapkát, pólót, napszemüveget, fej- és fülhallgatót, tornazsákot.

A színpadon fellépett Gabinho profi e-sportoló, aki online foci tudásával vívott ki elismerést. Szász Kitti labdazsonglőr bemutatóján mindenkinek tátva maradt a szája: a világbajnok zsonglőr olyan bravúrosan tette-vette a labdát egyik lábáról a másikra, majd a fejére, vállára, homlokára, hogy azon csak ámulni lehetett.

 

Szilágyi Gergely egy lézerháború után szólalt meg:

Nekem rövid ideig tartott a meccs, mert hamar „kilőttek”, de nagyon élveztem a játékot. Szerencsére én is eltaláltam másokat. Most először próbáltam ki a lézerharcot. A többi játék is élvezetes, de legjobban az élő csocsó tetszett.

 

Farkas Natália az öccsével vívott számítógépes csatát:

Online focizunk, és úgy néz ki, hogy nyerni fog. De közben nagyon figyelni kell a játékra, mert az ellenfél kihasználja a hibámat. Egyébként az igazi focit még jobban szeretem, mert izgalmasabb. A Karácsony Sándor utcánál lévő aszfaltos pályán szoktam futballozni fiúkkal, lányokkal.

Így ért véget a sportnap, miközben a kivetítőn már az esti vébé meccs tartotta izgalomban a közönséget.

 

Cs. A.

Fotó: Vermes Tibor

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !