Különleges meghallgató szoba a rendőrségen

Csepel.hu

Egy különleges meghallgató szobát mutattak be a csepeli rendőrkapitányságon június 12-én, amelynek létrehozását a csepeli önkormányzat is támogatta. A helyiség arra szolgál, hogy a 14. életévüket be nem töltött gyermekeket terheltként vagy tanúként olyan szobában hallgathassák meg, amely erősíti a lelki és fizikai biztonságérzetüket.

A helyiséget a különleges bánásmódot igénylő sértettek vagy idős emberek meghallgatására is használhatják. A szoba kialakításáról szigorú szabályok rendelkeznek.

Budapesten eddig négy helyen (az V., X., XV. kerületben, valamint a rendőrségi igazgatási központ épületében) volt különleges meghallgató szoba, a csepelivel együtt ez a szám ötre nőtt. A gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények ugyan nem jellemzőek Csepelre, de ha akadt ilyen, eddig más kerületi rendőrkapitányságra kellett szállítani a sértett gyermekeket, ahol már kialakítottak ilyen speciális helyiséget. Ez a probléma megszűnik, és mostantól Csepelen is fogadhatják más kerületek különleges bánásmódot igénylő sértettjeit.

A különleges meghallgató szobának minimum tizenhárom négyzetméter alapterületűnek kell lennie, megfelelő magassággal és legalább 1,3 négyzetméter természetes megvilágítást biztosító ablakkal is szükséges rendelkeznie. A falak, a függönyök és a bútorok színe nyugtató hatást kelt, a helyiség nélkülözi a figyelmet elvonó díszleteket, képeket. Berendezés tekintetében kerülték a harsány színeket és a kirívó bútordarabokat.

A csepeli rendőrök barátságos környezetet teremtettek a helyiségben, ahová többek között olyan bútorokat helyeztek, melyek elősegítik majd, hogy a gyermekek otthonosabban érezzék magukat. A kanapé, a gyermekszék, az asztal, valamint a játékok segítik az áldozattá vált gyermekek meghallgatását, akik játék és rajzolás közben így kevésbé érzékelik, hogy kihallgatás zajlik. A hangszigetelt ajtajú szobában kép- és hangfelvétel készítésére és rögzítésére alkalmas eszközöket is felszereltek, amelyeknek felvételeit a későbbiekben akár a bírósági tárgyalásokon is fel lehet majd használni. Ez azért célszerű, mert a gyermeknek nem kell újból átélnie a vele megtörténteket, nem teszik ki újabb traumának.

A csepeli különleges meghallgató szobát egyedivé teszi, hogy egy azonosításra alkalmas tükröt is tartalmaz. A sértett vagy tanú egy olyan speciális üvegfalon keresztül azonosíthatja a bűnelkövetőt, amelyen visszafelé nem lehet átlátni, ez tehát a sértett érdekeit védi.

Cs. A.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !