Újabb csepeli villanyszerelő lett országos bajnok – Kövér László gratulált a győztesnek

Csepel.hu

A 21 éves Krehely István pár éve még matematika tanár akart lenni, mert az emelt szintű érettségi vizsgán kiemelkedő eredményt ért el matematikából és fizikából, aztán gyorsan megváltozott az élete. Szülőhelyéről, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gávavencsellőről Szigethalomra költözött a nagybátyjához, majd a csepeli Weiss Manfréd iskolában kitanulta a villanyszerelő szakmát, és egyből felért a csúcsra: az áprilisban megrendezett Szakma Sztár Fesztivál döntőjében első lett a villanyszerelők között.

Krehely Istvánnak és felkészítő tanárának, Takács Jánosnak, valamint a többi szakma ifjú bajnokának a Parlament épületében gratulált és adott állófogadást Kövér László, az Országgyűlés elnöke május 25-én.

Néhány hónapja számoltunk be Leidl Péter sikeréről, aki szintén a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSZC) Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma villanyszerelő tanulója és országos bajnoka volt, aki később a szakmák világbajnokságán is megállta a helyét Abu-Dhabiban. Leidl Pétert nemcsak jó barátság fűzi Krehely Istvánhoz, hanem a szakmai felkészítésében is segített. Ráadásul vállalkozóként közös cégben dolgoznak, amelynek máris jó híre van Szigethalmon és környékén. A két fiatal kiugró teljesítménye köszönhető annak a támogató szakmai háttérnek is, amelyet Valló Péter, a BKSZC főigazgatója és Herczeg Mária, a Weiss Manfréd iskola intézményvezetője nyújt.

„Azért költöztem szülőfalumból Szigethalomra, mert a főváros közelében több lehetőség kínálkozik a kibontakozásra – emlékszik vissza Krehely István. – A nagybátyámnál egy építkezésen láttam, hogyan dolgoznak a villanyszerelők, és rögtön megtetszett a munka. Érettségi után kitanultam a villanyszerelői szakmát a Weiss Manfréd iskolában. Nagyon jó érzés megtapasztalni, hogy a munkám eredményeként az épülő házakban működnek a villamos berendezések, kigyulladnak a lámpák. Felvetődött, hogy részt vegyek a villanyszerelők Szakma Sztár versenyén. A selejtezőben 86 százalék felett teljesítettem, a középdöntőben szintén sikeresen szerepeltem. A két napig tartó döntőben gyakorlati feladatokat kellett megoldani, nyolcan versenyeztünk. Végül 99 százalékos eredménnyel első lettem” – mondja Krehely István.

Takács János így jellemzi tanítványát: „István olyan, mint egy elszabadult versenyló, akit csak támogatni kellett. Már az elején látszott rajta, hogy nem az a belvárosi játszótéren nevelkedett fiatalember, akinek nincsenek céljai. Jó felfogású, szorgalmas, aki nagy szakmai alázattal folytatta tanulmányait. Eleve voltak céljai, szeretett tanulni. A tanulmányi átlaga 4,7-4,8 volt. A siker elérése ugyanakkor sok emberen múlik. Kezdve az iskola portásától, aki kedvesen mosolyog és segítőkész, egészen az intézmény vezetőiig, akik feltétel nélkül támogatják a szakmai munkát, és velünk együtt örülnek a közös sikernek. Ennek az ösztönző háttérnek is köszönhető, hogy jelenleg is van hat-nyolc olyan diákunk, akik esélyesek lehetnek a következő versenyeken.”

A BKSZC valóban nagyra értékeli Krehely István és felkészítő tanára teljesítményét. Leidl Péter nemrég vívta ki a jogot, hogy a szeptemberben megrendezendő szakmák Európa-bajnokságán képviselje Magyarországot — és természetesen Csepelt — a legjobb villanyszerelők között.

Krehely István számára pedig nem áll meg az élet az országos bajnoki címe után, hiszen készülnie kell a szakmák világbajnokságára, amelyet az oroszországi Kazanyban rendeznek meg jövőre. A folyamatos tanulás mellett pedig dolgozik, mert pénzt kell keresnie, hiszen egy másik célja is van: egy saját otthont, egy szép családi házat akar építeni Szigethalmon.

Csarnai Attila

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Újabb csepeli villanyszerelő lett országos bajnok – Kövér László gratulált a győztesnek” bejegyzésre

  1. Tóth kati szerint:

    Gratulálok!

Itt lehet hozzászólni !