Facsemetéket ültetnek az elöregedett nyárfák helyére

Csepel.hu

2017 őszén testületi döntés született róla, hogy a kerületben lévő elöregedett nyárfákat kivágják, helyükre fiatal facsemetéket ültessenek. A kerületben nagyjából egyszerre ültetett nyárfák kivágása mostanra időszerű is lett, mivel a nyárfa puhafának számít, ami azt jelenti, hogy gyorsan nő, de gyorsan is öregszik.

Az öreg fák ágai könnyen letörhetnek, törzsük elkorhad és balesetveszélyessé válhat, illetve a tavasszal meginduló virágzásuk is nagy „szemeteléssel” jár, melyre sok panasz érkezik a lakosság részéről.

A Csepeli Városgazda munkatársai már megkezdték a munkálatokat, eddig összesen 19 öreg fát vágtak ki. A kivágott nyárfák környezetében az őszi és tavaszi faültetések alkalmával 132 db új facsemetét ültettek, szükség esetén kicserélték a talajt is. A városi körülményeket figyelembe véve jellemzően szil-, hárs-, kőris-, gömbakác-, gömbkőris-, gömbhárs-, galagonya-, díszalma- és díszkörtefákat telepítenek a kerületben.

A kivágott fákat a megszokott módon tüzelőként osszák szét a rászorulók között.

A frissen ültetett csemeték mellett Budapesten összesen tízezer új fát ültetnek, melyből Csepel is kiveszi a részét, ezen felül a csepeli önkormányzat 2020-ig kétezer új fa ültetését tűzte ki célul, melyből hétszázat már el is ültettek.

Csepel.hu

10 hozzászólás “Facsemetéket ültetnek az elöregedett nyárfák helyére” bejegyzésre

 1. DiamondsExtra szerint:

  *osztják, basszameg, általános iskola 2. osztály…

 2. Nagyapó szerint:

  “Egy lombköbméter levélfelület tavasztól őszig 440 gramm oxigént termel, 590 gramm szén-dioxidot dolgoz fel és 4500 gramm szennyező anyagot képes kiszűrni a levegőből. Egy 50 éves fa 405 kg szennyezést tud kiszűrni a levegőből egy év alatt. Egy autó viszont évente 7000 kg oxigént fogyaszt, és utaskilométerenként 200 gramm szén-dioxidot bocsát ki. Erre is gondoljunk, amikor a nyárfára haragszunk allergiás tüneteink miatt!
  Ki lehet vágni az összes nyárfát, de a problémát ez nem oldja meg. A gépjárművek által kibocsátott szennyezőanyagok ugyanis mindenféle pollenre rátapadnak, amivel sokkal agresszívebbekké teszik a polleneket.”
  https://gardenista.hu/2017/08/31/kanadai-nyar-pesten-is-ennyi-volt/
  Sajnos a közvélemény hangolását nem a szakemberek, hanem föstők, költők, jogászok végzik, úgy is nézünk ki.

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 3. csak úgy ... szerint:

  “A kivágott fákat a megszokott módon tüzelőként osszák szét a rászorulók között.”

  Admin !

  Na erre is (Mr. Gabee-re ?) ráférne a moderálás!

 4. Larsen-Nielsen szerint:

  Ez nem itteni cikk, a csepel.hu-ról emelték át. Az ottani szuperdilettáns balfa@szok sem tudnak magyarul, csak magyarkodni.

 5. Pilsner Urquell szerint:

  Az elültetett csemetéket gondozni is kéne. Ez pedig már rendszerint jobban fáj az illetékeseknek…
  Arról nincs fővárosi és csepeli statisztika, hogy hány kiültetés szárad-rohad ki a fasorokból (nem beszélve a frusztrált választópolgárság vandál kitöréseiről)?

 6. lolka szerint:

  A Nyuszi sétány és Szabadság-ú közötti “grundra” elültettek kb 16 facsemetét tavaly előtt, 12 kiszáradt…a db szám megvan csak árnyék nincs…

 7. Pilsner Urquell szerint:

  Tehát fizetve 16, túlélt 4 – az 75%-os veszteség (kidobott pénz és favesztés) – egyelőre. Most már csak a maradék 4-nek kell kisülnie a nyárban.

 8. Johnny szerint:

  na, ugyan mi a f.szt írtam?
  Mi fájt már megint? 😛

 9. Johnny szerint:

  Johnny szerint:
  A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik.
  2018. május 05., szombat – 07:16
  A lényeg, hogy a Béke téren még a gazt is öntözik!
  Azt még tegyük hozzá, hogy Csepelen nem csak ezeket a fákat ritkították meg, hanem minden fajtát. Az eredmény kivágás / ültetés, biztosan még mindig a kivágottak száma a több.

 10. Pilsner Urquell szerint:

  Nyugi. Engem is kimoderáltak tegnap, kétszer is. Hallani sem akarnak fákról. (Egyebek között…)

Itt lehet hozzászólni !