Retro majális a Királyerdei Művelődési Házban, tájházat avattak az udvaron

Csepel.hu

Retro majális ünnepséget rendeztek május elsején a Királyerdei Művelődési Ház udvarán, amelynek keretében átadtak egy harmincas évekbeli korhű királyerdei tájházat és egy hozzá tartozó gazdasági udvart. Az egész napos csepeli majálison még soha ennyi ember nem vett részt.

Borbély Lénárd polgármester a tájház átadásán jelentette be, hogy Csepel Örökség Díjjal tüntetik ki Molnár Krisztiánt, a Királyerdei Művelődési Ház intézményvezetőjét, aki a tájház ötletét felvetette és létrehozását munkatársaival együtt megvalósította. A majális programjait a csepeli önkormányzat támogatásával a Csepeli Városkép Kft. rendezte.

Borbély Lénárd úgy értékelte az eseményt, hogy évről évre sikeresebb május elsejei ünnepségen vehetünk részt. Lassan már kicsi is a hely, hiszen egyre több a látogató. A királyerdei tájház átadásán méltatta Molnár Krisztiánt, aki intézményvezetőként sokat tett a művelődési ház fejlesztéséért. A Csepel Örökség Díjat méltán szavazta meg neki a csepeli képviselő-testület. Megújult a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény, új kiállítások várják az érdeklődőket, népszerű a Tamariska-dombon található Csepeli Büszkeségpont, összességében jó kezekben van a helyi történeti értékek kezelése. Egy éve helyezték el a tájház alapkövét, most pedig felavathatták azt. A ház két évvel ezelőtt a Szentmiklósi úton állt; bontása után építették itt újjá. A tájházzal Csepel múltjának egy szeletét akarták megőrizni.

Molnár Krisztiánt a díjáról kérdeztük:

Mit szól az elismeréshez?

Meglepett, mert csak itt, a helyszínen tudtam meg, hogy Csepel Örökség Díjjal tüntetnek ki. Igazán megtisztelő a gesztus.

Mit emelne ki saját tevékenységéből az utóbbi években?

A Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény négy éve megújult; közben folyamatosan arra törekszünk, hogy új kiállításokat hozzunk létre. Ilyen az iskolatörténeti vagy a gyártörténeti kiállítás. Jövőre egy kovácsműhellyel bővülne a tájház . A királyerdei tájházzal erősíthetjük az ökoszemléletet, a nemzeti öntudatot, terjesztjük a néprajzi ismereteket. Az alkotás örömét és a gyakorlatiság hasznosságát érzékeltetjük.

Mik a további célok?

Egy nagy múzeumot kell létrehozni Csepelen. Elgondolásom szerint ennek a Csepel Művek területén lenne a legjobb helye, ahol megmentenénk és felújítanánk egy műemlék épületet.      

Az érdeklődőket, köztük rengeteg gyereket igazán szép idő fogadta. A művelődési ház épületében a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény múltidéző kiállítását tekinthették meg a látogatók. Az udvaron retro érdekességek, veterán járművek sorakoztak fel. Volt mini vidámpark, kisvasút, körhinta, céllövölde, ugróvár, állatbemutató, logikai játszóház. A színpadon egymást követték a pergő műsorok. A Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar retro slágereket adott elő. A Fogi Színház előadásában a Süsü, a sárkány darabot mutatták be. Zenés időutazás keretében a táncdalfesztiválok világába csöppent a közönség. A dalokat az Operett Musical Voices Társulat tagjai énekelték. Ezt követte a népszerű Maksa híradó. Kora délután sör-virsli versenyt rendeztek, amelyre a helyszínen jelentkezhettek a résztvevők. Estébe nyúlóan a Maraton Band zenélt, fellépett Gergely Róbert énekes.

Nagy sikert aratott az Ukrajnából érkezett Fresh táncegyüttes, amelynek tagjai 7 és 18 év közötti lányok voltak. Stefuca Viktória, a Csepeli Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy harminc táncos érkezett Krivoj Rogból és Dnyipropetrovszk megye más részéből. Az együttes korábban komoly eredményeket ért el színes produkcióikkal különféle fesztiválokon. Ezúttal ukrán és klasszikus modern táncokat mutatott be. Az együttes tagjai először járnak Magyarországon és négy napot töltenek el nálunk.

A királyerdei tájház tárlata díjmentesen megtekinthető a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény nyitvatartási idejében, illetve egyeztetés után más időpontokban is.

Cs. A.

Csepel.hu

 

11 hozzászólás “Retro majális a Királyerdei Művelődési Házban, tájházat avattak az udvaron” bejegyzésre

  1. Strici2 szerint:

    Pozitivu,hogy tenyleg jo volt.
    Negativum az ontomjenezes.
    Nem lattam a kapunal szamlalo biztosokat. Kevesebb a hely. Retro… A kadar korszak emleket is felentsuk el de mindig az az igazi. A fahidnal es most is gyerekekkel pozol a vezer.

  2. Jobban szerint:

    Dr. Szabó Szabolcs személyi kultuszt idéző módon függeszti ki képét irodájuk falán, évek óta…és mit tett Csepelért?

  3. Strici2 szerint:

    Ez a hsz. ugy illik ide mint sennahoz vagy a kiserdei madarnaphoz.

  4. Jobban szerint:

    Az előző kommentben említett Kádár korszakhoz kapcsolódik…Dr. Szabó Szabolcs…személyi kultuszt idéz, hogy fényképe folyamatosan ki van függesztve… Miért is? De legalább tenne valamit Csepelért….

  5. Lovas szerint:

    Szabó azzal tesz Csepelért, hogy az értelmesebb embereket elriasztja a baloldaltól.

  6. Strici2 szerint:

    Kadar nem rakosi.
    Ha megis akkor miert retrozni?
    Erdekes en nem voltam szabo szabolcs irodajaban. Nem is tudtam,hogy ott van a sajat kepe.
    Ha 10 fotot rak ki magarol az sem erdekel.

  7. Jobban szerint:

    Való igaz, értelmesebb emberek nem szavaznának olyan képviselőre aki bizonyította, hogy nem szolgálja a polgárok érdekeit, csak felveszi a fizetését és az albérleti támogatását gyulai lakosként, “Csepelt” (?!?) képviselve… Tényleg, kit is képvisel? Mivel? Érzékel valaki valamilyen előrelépést neki köszönve?
    Azért is személyi kultuszt idéz a fényképét kirakó kultuszával, mert a megszűnő pártiroda utcai falán van kifüggesztve a képe… Értelmes politikus nem tenne ilyesmit. Viszont dolgozna a kerületért.

  8. Horváth János szerint:

    Ez az igazi fideszes stílus! Összekaparunk egy marék hazugságot és mondjuk, és mondjuk,
    és mondjuk. Elég szerény képzelőereje lehet annak /vagy elég szolgalelkű/, aki a sminkelést
    fejlődésnek látja!

  9. Jobban szerint:

    Horváth János is csak mondja, mondja, mondja, agresszív, kirekesztő, támadó és vádló hozzászólásai nem egy demokratára vallanak, csak egy irány van, ami ön szerint elfogadható, diktatúra, csakis az létezzen ami önnek megfelel…köszönjük ezen már túl vagyunk.

  10. Horváth János szerint:

    Kezd az a gyanúm támadni, hogy fogalom zavarban szenved, de tudja ez a magánügye.
    Ahogy a korábbi vitákban sem volt képes a legapróbb bizonyításra, most is csak járatja a
    lepénylesőjét.

  11. Jobban szerint:

    Nettó 100%-ig projektál (kivetít).

Itt lehet hozzászólni !