Jobb, mint a BKV: milliós kórházi fizetések!

Heti Válasz

A legjobban fizetett fővárosi kórházigazgató bruttó bére 1,7 millió forint havonta – derül ki a Heti Válasz birtokába jutott “bérlistáról”. Három kórházi vezető bére is meghaladja a BKV-vezérnek a Budapesti Közlekedési Vállalattól felvett 1,5 millió forintos illetményét.

A tíz fővárosi tulajdonú budapesti fekvőbeteg-intézmény vezetője közül nyolc tartozik a „milliomosok” klubjába, vagyis havi illetménye eléri, vagy meg is haladja az egymillió forintot.

A legjobban a Szent László és a Szent István kórházból létrehozott 1837 ágyas óriás ispotály vezetője keres: a főigazgató bruttó bére 1,7 millió forint. Holtversenyben második helyen a Szent János és a Péterfy Sándor utcai kórház áll 1,6 millió forintos bérrel. A Heti Válasz értesüléseit Szolnoki Andrea, a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottságának szabad demokrata elnöke is megerősítette.

A listán az egymilliós vagy a fölötti bérrel rendelkezők közé tartozik még az Uzsoki, a Bajcsy-Zsilinszky, az újpesti Károlyi és a Szent Imre kórház főigazgatója. A legrosszabbul kereső kórházigazgató a Heim Pál vezetője, aki havi bruttó 900 ezer forintot kap. Szolnoki Andrea szerint ezek „nem kis pénzek”, ám érdemes megválasztani, hogy mihez hasonlítjuk őket.

Az egyik lehetséges összevetési pont a dolgozók száma. A legnagyobb fővárosi kórház közel 2700 embert foglalkoztat, ezzel talán Magyarország legnagyobb „üzeme” – érvel az egészségpolitikus. Ám, ha azzal vetjük egybe, mennyit keresnek az orvosok, akkor szembeötlő, hogy egyes intézményvezetők akár tízszeres bruttó bért is kaphatnak.

A Heti Válasz birtokába éppen akkor jutott a lista, amikor az ország az egészségügyi vezetők tiltakozásától hangos, mivel októbertől a kormány az eddigi 44 milliárd forintról 36 milliárdra csökkenti a fekvőbeteg-intézményeknek juttatott havi apanázst. A közel húsz százalékos elvonás pedig megbénítaná a betegellátást.

A háttérben jól kitapintható kommunikációs küzdelem folyik: a kormány egyelőre 4,5 milliárd forinttal hajlandó enyhíteni az év utolsó három hónapjára jutó megvonást, és igyekszik megállapodásra jutni erről a kórházi vezetőkkel. Az öt érdekvédelmi szervezet – amelyek vezetésében több befolyásos fővárosi kórházigazgató is jelen van – viszont nem enged a követelésekből, a megszorítások visszavonását kéri. A kórházigazgatók bérét persze nem maguk határozzák meg, ez a főváros hatásköre.

hetivalasz.hu

4 hozzászólás “Jobb, mint a BKV: milliós kórházi fizetések!” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Ez pofátlanság! És az orvosok meg a nővérek áldatlan állapotban dolgoznak. Gipszre és kötszerre nincs pénz. A gyógyszerek árával is tartoznak a beszállítóknak. Ez ma volt a Lánchíd rádióban.

  2. CsepeliXXI szerint:

    Ez pofátlanság?
    Az a pofátlanság,hogy itt lerohasztották az egészségügyet,miközben Indonéziában és Vietnámban kórházakat épitenek.

  3. Kovács Ernő szerint:

    Cigányok verték a magyart a Határ úti aluljáróban k.hu

  4. én szerint:

    Nem hallottam még.

Itt lehet hozzászólni !