Rossz hír a tüntetőknek: bármelyik választási rendszerben a Fidesz nyert volna

Pesti Srácok

Az ellenzék most olyan, nem létező választási rendszert követel, amely a vesztest emeli győztessé

Bármelyik klasszikus választási rendszert nézzük, mindegyikben nyert volna a Fidesz-KDNP, a 49,6 százalékos pártlistás eredmény ugyanis azt jelenti, hogy a Fidesznek biztosan sikerült volna legalább a mandátumok felét megszerezni és így önállóan kormányozni, ami nagyon erős legitimitást ad számukra – nyilatkozta a PestiSrácok.hu-nak Mráz Ágoston Sámuel.

A Nézőpont Intézet vezetője szerint az április 8-i választási eredménnyel a Fidesz Nagy-Britanniában a mandátumok 86 százalékát nyerte volna el, de Németországban is kényelmes többsége lenne. 1994-ben az MSZP 33 százalékot kapott és a mandátumok több mint felét elnyerte, az SZDSZ-szel együtt pedig kétharmadot kapott, de az persze nem volt problémás – hívta fel a figyelmet Mráz Ágoston Sámuel. Szerinte a választással kapcsolatos ellenzéki kifogásoknak nincs alapjuk, azok hátterében valójában a harag és a csalódottság áll.

Több mint egy héttel a 2018-as országgyűlési választás után az ellenzéki pártok vezetőinek egy része még mindig nem gratulált Orbán Viktornak és a Fidesz-KDNP-nek ahhoz, hogy ismét elsöprő győzelmet arattak. Sőt, nemhogy nem gratuláltak, egyenesen választási csalást kiáltottak: új választások kiírását, de minimum a szavazatok újraszámolását követelik. A magukat civilnek nevező aktivisták pedig egy alapjaiban új ellenzék azonnali megszervezését kérik, és abban bíznak, hogy egy elnyújtott tüntetéssorozattal majd megváltozik a voksolás végeredménye. Az a végeredmény, amely teljesen legitim módon született.

Ezeknek az üzeneteknek nem a tartalma a fontos, hanem a kiváltó oka, a kiváltó ok pedig nem más, mint a keserűség, a csalódottság és a harag

– mondja Mráz Ágoston Sámuel, akivel a legfontosabb ellenzéki kifogásokat vettük sorra. A szombati ellenzéki demonstráció egyik jelmondata az volt, hogy „Mi vagyunk a többség!”.

Ez nem igaz, mert a parlamenti ellenzéki pártok nem kaptak több szavazatot, mint a Fidesz-KDNP

– véli a politológus. Mráz Ágoston Sámuel ugyanakkor hozzátette: tény, hogy a választási rendszer felnagyítja az arányokat, tehát a parlamenti többség aránya, a kétharmad, nagyobb, mint a Fidesz-KDNP támogatottsága.  A felnőtt társadalom 35 százaléka, a pártlistás szavazók majdnem 50 százaléka kifejezetten Fidesz-KDNP szavazó volt, és ez a magyar választási rendszerben kényelmesen elég az alkotmányozó felhatalmazáshoz – tette hozzá.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a mostani parlamenti ellenzéki pártok számára az sem lett volna jó megoldás, ha teljesen összefognak, ugyanis még akkor is kevesebb szavazatot kapnak és kevesebb mandátumot szereznek, mint a Fidesz-KDNP.

Ez az egységkoalíció ráadásul nehezen lett volna működőképes. Ilyenre egyébként, hogy a teljes ellenzék egy pártot alkosson, még soha nem is volt példa a magyar választástörténetben.

Egy másik sokat hangoztatott „érv” az ellenzéki oldalról az, hogy a szavazatok kevesebb mint 50 százalékának elérésével hogyan lehet abszolút többséget, sőt egyenesen kétharmadot szerezni. A politológus szerint választási rendszer függő, hogy a szavazatarányból hogy lesz mandátumarány. Magyarország választási rendszere valahol az angolszász és a német választási rendszer között félúton helyezkedik el.

Az angolszász választási rendszer alapja a relatív többség: aki a legtöbb szavazatot szerzi, az kapja meg a mandátumot. Ha Angliában rendezték volna meg a vasárnapi választást, akkor a Fidesz 86%-ot kapott volna. 

A magyar választási rendszernek azonban van egy kompenzációs része (hogy lakosság-arányosan és földrajzi szempontból is mindenki képviselve legyen), így lett „csak” 67% a Fidesz támogatottsága. De a német választási rendszerben is 52% körül lenne a Fidesz támogatottsága, tehát akkor is egy kényelmes többségük lenne – tette hozzá.

A politológus szerint azért is megalapozatlan és történelmietlen ez a kritika, mert az 1994-es országgyűlési választáson az MSZP országos listán 32,99 százalékos támogatottságot ért el, amivel a mandátumok közel 54 százalékát szerezték meg.

Akkor nem volt probléma, hogy az MSZP az összes szavazat 33 százalékával elhozta a parlamenti mandátumok több mint felét, most probléma számukra, hogy a Fidesz még ennél is nagyobb támogatottsággal tette ezt meg.

Mráz Ágoston Sámuel hozzátette: 1994-ben az SZDSZ a szavaztok 20 százalékát szerezte meg és a két párt, az MSZP és az SZDSZ együtt az összes leadott szavazat nagyjából 52%-val szerzett egy kényelmes, 70 százalék fölötti mandátumarányt.

A harmadik legtöbbet hangoztatott kifogása az volt az ellenzéki pártoknak és szavazóknak, hogy Magyarországon megszűnt a demokrácia.

Az ellenzéki pártok vasárnap, április 8-án, este fél 10-ig – ameddig úgy gondolták, hogy ők fognak nyerni – nagy népfelhatalmazásról, egy teljesen legitim felhatalmazásról beszéltek. Amikor azonban fordult a kocka, akkor megváltoztatták a véleményüket és előhúzták a jó öreg demokrácia-vitát

– véli Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint ez a kifogás ma sem jelent többet, mint az elmúlt 30 évben jelentett valahányszor előhúzták ezt a kártyát. Mindent összevetve tehát akárhonnan nézzük a dolgot, bármelyik választási rendszert vizsgáljuk, mindenhol nyert volna a Fidesz-KDNP. Ez a 49,6 százalékos pártlistás eredmény ugyanis azt jelenti, hogy a Fidesznek biztosan sikerült volna legalább a mandátumok felét megszerezni és így önállóan kormányozni, ami nagyon erős legitimitást ad számukra – vélekedett a szakértő.

Forrás: Pesti Srácok

5 hozzászólás “Rossz hír a tüntetőknek: bármelyik választási rendszerben a Fidesz nyert volna” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Azért egyet ne felejtsünk el, azt, hogy ismét köszönet a 2/3-ért Gyurcsány(i)-nak. Éljen soká, hogy 2012-ben is polgári kormány alakuljon!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Szabó Imre szerint:

    Nagypapócska, keresse meg az elgurult gyógyszert a sezlony alatt és lehetőleg ne igyon rá.
    Vagy legalábbis ne annyit, hogy ilyen hülyeségeket írjon: “2012-ben is polgári kormány alakuljon”

  3. breki szerint:

    Lesz új választás 2022 ben hacsak Ferkó 2020 ban nem rendez előrehotottat

  4. Kaschauer szerint:

    Nagyapó jól beszél.
    Valóban a böszmeségek és a többi “kormányváltó” semmitmondó zavaros acsarkodása okozza, hogy marad a jelenlegi koalíció.
    Egy értelmes, konstruktív ellenzék tudna csak labdába rúgni, de olyan itt nincsen.

  5. Vazul néni szerint szerint:

    CSALÁS ,megkérdeztem ismerőseimet és mind a FIDESZRE szavaztak ,újra kell számolni a szavazatokat a FIDESZ -nek nem kétharmada van hanem három harmada van és ha nincs igazam akkor le kell váltani a választókat.Igaz a munkahelyemen ezt félve suttogtam el a kollégámnak a diktatúra miatt miközben az ellenzék demokratikusan balhézott a Kossuth téren.

Itt lehet hozzászólni !