Senior Akadémia a csepeli Olajág Otthonban

Csepel.hu

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzatának támogatásával, a Zsigmond Király Egyetem professzorának előadásában került megrendezésre az első akadémiai előadás a csepeli Olajág Otthonban, ahol az otthonban lakó érdeklődők mellett a csepeli nyugdíjasok is szép számmal jelentek meg. A hallgatóság soraiban mintegy 100 senior ült.

A Senior Akadémia immár 37 helyszínen működik Magyarországon, ebbe kapcsolódott be az Olajág Otthon csepeli, zuglói, újpalotai és törökbálinti intézménye is. Március 13-án, az eddigi 5500 hallgató kiegészül a csepeli nyugdíjasokkal, éljenek azok az otthonok falain belül vagy kívül.

Az Olajág Otthonok vezetősége két fontos elvet követve indítványozta a Senior Akadémiába integrálni az otthonokat, s kereste meg a helyi önkormányzatokat is. Az egyik elv, az idősek, éljenek azok az otthonokban, vagy azok falain kívül, mentálisan és fizikailag hosszabb ideig maradnak épek, ha folyamatos aktivitásban van részük. A másik elv, hogy egy kerület senior lakói egy közösséget alkotnak és rendkívül fontos közöttük a kapcsolattartás, hiszen így maradnak a közösség részei, nem magányosodnak el. Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzatának részéről a kezdeményezés támogatásra talált, sőt az együttműködés keretein belül immáron több hasznos kezdeményezés működik a fenti elvek mentén. Ennek része az Óvodai Projekt, ahol csepeli óvodások rendszeresen együtt töltik hasznosan, tartalmasan az időt az otthonok lakóival, de ide tartoznak a közös ünnepek, rendezvényeken, hajókirándulásokon való részvétel is.

Az első akadémiai előadás a hosszú tervezést követően 2018.03.13-án, 15 órakor kezdődött az otthonban.

Csepel polgármestere Borbély Lénárd és alpolgármestere Ábel Attila is megtisztelte jelenlétével a közös rendezvényt. Polgármester Úr elmondta, hogy az önkormányzat eddig is igyekezett támogatni az idősotthonban élők idejének tartalmas eltöltését, az egészségük megőrzését, ennek keretében az hajókirándulásoktól kezdve, a strandon át, a sókamra használatát is lehetővé tették a lakók számára is. Egy újabb lehetőség a Senior Akadémia, mely az Olajág Otthonokkal közös együttműködésben, rendszeresen megrendezésre kerül a jövőben.

Az első előadás keretében Dr. Jászberényi József kultúrtörténész, tanár, gerontológiai kutató előadásában meggyőzően érvelt az élethosszig tartó tanulás, szellemi és fizikai aktivitás élethosszabbító hatása mellett, illetve statisztikai adatokkal is alátámasztotta érvelését. A Zsigmond Király Egyetem felnőttképzési igazgatója, aki 2009 óta szervezi és vezeti az egyetem senior képzését, hangsúlyozta továbbá, hogy mennyire fontos az élethosszig tartó tanulás, információszerzés.

A következő találkozó – 2018.04.10., 15 óra – témája is nagy érdeklődésre tarthat számot, mely a „Svindlerek hálójában, avagy az idősek átverési kísérletei” címmel kerül majd megrendezésre. A téma azokat a pszichikai folyamatokat tárgyalja, melynek segítségével a csalók beférkőznek az idősek bizalmába, így próbálván megszabadítani őket a vagyonuktól. Kovács György geronto-andragógus tanár, viselkedés kutató, a Zsigmond Király Egyetem oktatója bemutatja majd, hogy milyen módszerekkel dolgoznak ezek a bűnözők, hogyan lehet védekezni ellenük. Az előadás nem a hétköznapi bűnmegelőzési formákat tárgyalja, hiszen ezekről a média, a rendőrség és egyéb hivatalos szervek segítségével információkat kaphatnak az idősek, míg az előadás egy egészen sajátos megközelítési módot alkalmaz.

 

Forrás: Olajág Otthonok

Fotó: Tóth Beáta

Csepel.hu

2 hozzászólás “Senior Akadémia a csepeli Olajág Otthonban” bejegyzésre

  1. Johnny szerint:

    )))LOL(((
    Van ott 100, nem demenciával küzdő ember?

  2. csak úgy ... szerint:

    van, nem is egy, akár 200 is
    A demens részleg külön van.

Itt lehet hozzászólni !