Ellenzéki együttműködés – maguk a résztvevők sem hisznek benne?

InfoRádió

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint koordinált indulással legyőzhetők a kormánypártok, de utána káosz lenne a jelenlegi ellenzéki oldalon. Gyurcsány Ferenc úgy véli: az elhúzódó koalíciós tárgyalásoknak előrehozott választás lenne a vége.

Az elmúlt hónapokban lényegében a baloldali pártok, de leginkább az MSZP szorgalmazta a közös ellenzéki listát és egyéni képviselőjelölteket. Részben ennek kudarcába bukott bele a szocialisták korábbi miniszterelnök-jelöltje, Botka László.

A koordináció híve volt a Demokratikus Koalíció és az Együtt is.

Utóbbinak azonban még 50 jelöltet sem sikerült állítania, a DK pedig csak a Szolidaritás mozgalommal szövetkezett.

Az MSZP módosította korábbi álláspontját,

és a közvélemény-kutatók többsége által mérhetetlen támogatottságú Párbeszéddel állapodott meg, és egyik társelnökök, Karácsony Gergely lett a miniszterelnök-jelölt. A közös listájukon kapott helyett a Liberálisok néhány képviselője is. Ezután az MSZP és a DK felosztotta egymás közt a 106 egyéni választókerületet.

Az LMP lényegében az elmúlt 8 évben mindig az önállóságát hangoztatta,

a zöldpárt mégis tavaly a Gémesi György fémjelezte Új kezdettel vágott neki a felkészülésnek. Nem sokkal a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás előtt azonban arról döntöttek, hogy együttműködnének az MSZP–Párbeszéd-szövetséggel és a Jobbikkal. Az együttműködésről kongresszusi határozatban kell dönteni, a testület összehívásához 8 napra van szükség – jegyezte meg Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. Az ellenzéki politikus újságírói kérdésre válaszolva hozzátette: egyelőre nem tervezik a kongresszus összehívását.

Szél Bernadett, az LMP másik társelnöke a Momentummal is összefogna.

A fiatal párt elnöke azóta már többször találkozott a zöldpárt miniszterelnök-jelöltjével. Fekete-Győr András az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerdán azt mondta, hogy addig nincs is értelme visszalépésekről beszélni, amíg a Jobbik és a baloldali pártok nem állapodnak meg. A politikus szerint a kormányváltás a jobb- és a baloldal együttműködése nélkül nem lehetséges.

Karácsony Gergely az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott: ha lesz olyan település, ahol a választók úgy látják, hogy a Fidesz–KDNP-t csak jobbról lehet leváltani, akkor nem fogják magukhoz terelgetni ezeket a szavazókat. „A Jobbikkal való nyílt, szervezett együttműködés nagyon megosztó lenne a mi táborunkon belül” – hangsúlyozta. A Jobbik is jelezte, hogy erre nem nyitott – tette hozzá.

Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje az InfoRádió Aréna című műsorában nem kívánta kommentálni Karácsony Gergely kijelentését, de azt megismételte: a szocialistákkal nem szövetkeznek.

„Az LMP és a Momentum, vagyis a 21. századi új pártok azok, amelyek irányába a Jobbik nyitott”

– emelte ki.

Voltak informális konzultációk a lehetséges együttműködésről az LMP, az MSZP és a Demokratikus Koalíció között – mondta nemrégiben Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A volt kormányfő a minap a Civil Rádióban azt nyilatkozta, hogy az ellenzéki összefogás következtében a jelenlegi kormánypártok könnyen elveszíthetik a többségüket. Ugyanakkor szerinte utána sem nyugszik meg a közélet.

„Elhúzódó koalíciós tárgyalások, aminek a végén azt feltételezem, hogy új választás lesz”

– erre számít a pártelnök. A DK vezetője érdeminek tartja annak az esélyét is, hogy amennyiben a Fidesz-KDNP szerzi meg a legtöbb mandátumot, de nem kerül többségbe, akkor egy átmeneti parlamenti kormányzás jöhet. Ezt követően pedig szerinte egy új választásra már vert helyzetből menne neki a jelenlegi kormánypárt.

Forrás: InfoRádió

 

11 hozzászólás “Ellenzéki együttműködés – maguk a résztvevők sem hisznek benne?” bejegyzésre

  1. királyerdei szerint:

    A Gulyás Márton neve által fémjelzett Közös Ország Mozgalom nem először, és vélhetően nem is utoljára szervezett kampányrendezvényt az ellenzéki pártok és szimpatizánsaik számára, azon célból, hogy a koordinált jelöltállítást népszerűsítsék. Így történt ez a szerdai napon is, a Csepeli Munkásotthonban, ahol össze is gyűltek és egymás mellett felsorakoztak a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd, az Együtt és a Momentum helyi jelöltjei, és persze a vélelmezett szavazók is. A rendezvénysorozat alapvető célja egy teljes körű ellenzéki összefogás megvalósítása lett volna, de a közel kétórás, a személyeskedő vitáktól sem mentes “politikai műsor” nagyon jó lakmuszpapírnak bizonyult abban az értelemben, hogy egyértelműen megmutatta, hogy milyen messze is állnak még az illuzórikus együttműködéstől. Végül kiderült, hogy Csepelen is jobban utálják egymást az ellenzéki jelöltek, mint a Fideszt.

  2. csak úgy ... szerint:

    https://négynégynégy.hu/2018/03/07/szerda-este-kepviselojelolti-vita-lesz-csepelen

    18 ezer megtekintés, ha ők, mi, egy jelöltre szavaznánk!

  3. Nagyapó szerint:

    Túl királyerdei

  4. Nagyapó szerint:

    folyt. által írottakon, ami Csepelről szól, van országos gond is. A koordinált indulás jelentősége abban van, hogy ha nyer is a Fidesz-KDNP szövetség, ne tudjon egyedül kormányt alakítani, legyen káosz és akkor a Soros által vezényelt Brüsszel nyugodtan küldheti ide a nekik nem kellő migránsokat. A migránsokat akiket nekünk kell fizetni (370 000 Ft/hó/migráns), ha nem tudjuk kölcsönt kell felvennünk. Így Soros visszanyeri pénzét, Amerikának pedig sikerül Európát meggyengíteni.
    Az összefogás hajaz a Világ Proletárjai Egyesüljetek jelszóra, amiből nekünk elegünk volt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. propaganda szerint:

    királyerdei, te egy hülye vagy! Ez nem ellenzéki kampányrendezvény volt, hanem a csepeli-soroksári jelöltek bemutatkozása-vitája, Németh Szilárdot is meghívták, csak persze ő nem ment el. Fenn volt neki tartva a hely. De mivel neki nincs programja, csak az, hogy “soros”, így nyilván nem tudott volna semmi érdemit mondani.

  6. Tóth kati szerint:

    Kisbuzi szabónak mi a programja?Csepelre migránsokat telepíteni?Négy év alatt semmit nem tett Csepelért,csak a lóvét és a költségtérítést tette zsebre.Bagónénak meg az a programja,hogy csepel legyen megint vörös.Szép tervek mondhatom.

  7. Tóth kati szerint:

    Egyébként szép kis gyülekezet,a hideg ráz ki tőlük.

  8. propaganda szerint:

    Mi is a problémád, királyerdei? Nem láttál még parkban piknikező, grillező embereket?

  9. Johnny szerint:

    Kati!
    Nem kell csípned a csávót, én sem csípem, de, ha Téged valaki lekurvázna, gondolom, hogy visítanál, mint a disznó, akit elkapott a böllér?

Itt lehet hozzászólni !