Tűzoltó kiállítás nyílik pénteken a sétáló utcai könyvtárban

Mr.Gabee, Csepel.info

Debrecenben a diákok közreműködésével oltják először szervezetten a városban keletkező tüzeket. Magyarországon az 1800-as évek kezdetén már létezik lóvontatású kézi fecskendő pumpa és 1866-ban megalakul az első önkéntes tűzoltó egyesület is, Sopronban. 150 évvel ezelőtt 1868-ban a város polgárainak be is mutatják nagy nyomó erejű fecskendőjüket, amely vízsugara a Tűztorony tetejéig is felért.

A magyarok több találmánnyal járultak hozzá a hatékony tűzoltáshoz. Köszeghy-Mártony Károly légzőkészüléke, Szabó Pál és fiai gőzfecskendője, Szilvay Kornél szárazoltó készüléke és az algyői kőolaj kitörésnél alkalmazott MÍG 15-ös vadászrepülő hajtómű „házasítása a ZIL 131-es teherautóval és T34-es lánctalpas harci járművel hozott nemzetközi sikert.

A XIX. században több tucatnyi fecskendő és lajtos kocsi gyártó volt, az Osztrák-Magyar Monarchia autógyáraiban először a Stift & Graf és az Austro-Daimler cég készített tűzoltáshoz járműveket. Az első világháború után a Mávag, a Weiss Manfred Művek, a Rába és néhány kisebb cég szerelt fel vagy készített komplett „szereket”. A II. világháború után beindult ismét a hazai gyártás. Csepel tűzoltók ma már ikonikus járművek, amelyekhez az Ikarusz, a Rába, a Labor MIM, a Jászberényi Hűtőgépgyár , a Ganz Mávag, a Gamma Művek, a Taurus és még sokan mások is beszállítottak. Ma is van hazai gyártás, amelyet a BM Heros ZRT végez.

Szinte az igazi autók gyártásával egyidejűleg már a gyerekek számára is készültek fából és fémből tűzoltó játékautók, óraműves működő modellek. Németországban a Märklin és Schuco cég, Angliában a Corgi és a Lledo volt az úttörő, és a mai napig is gyártanak korhű modelleket.

Kiállításunkon angol, amerikai, cseh, spanyol, francia, kínai, magyar, olasz, orosz, és német gyártók modelljeiből állítottunk össze egy kis betekintést a nagyvilág termésébe, léptékarányos és valós autókat mintázó modellekből, amelyek 99%-ban a valóságban is léteznek.

A kiállítás anyagát Ivánkovics Zoltán hozta el nekünk. Itt van az első tűzoltó Matchbox” autója is, egy Ford ütött-kopott tűzoltó parancsnoki autó, amit több mint ötven évvel ezelőtt itt szemközt, a Rákóczi úti HÉV megállóban, az egykori játékboltban vett a csepeli búcsúra kapott zsebpénzéből.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt kiállításunkra!

Egy hozzászólás “Tűzoltó kiállítás nyílik pénteken a sétáló utcai könyvtárban” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Át lettem verve. Olvasva címet “Tűzoltó kiállítás nyílik pénteken…”, azt hittem, hogy snájdig tűzoltók, különböző ruhákban lesznek kiállítva, azután kiderült, hogy tűzoltó eszközöket nézhetek.
    De további meglepetést is tartogatott a cikk, megtudtam, hogy nemcsak kétlábú tűzoltó van, hanem kerekes is “Csepel tűzoltók ma már ikonikus (sic! ) járművek”. Sőt létezik törpe, kerekes tűzoltó is “Itt van az első tűzoltó Matchbox” autója is”, bár ennek megfejtése nehézkes.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !