Sólyom: “tévhit, hogy az emberek nem akarnak dolgozni”

Hírszerző

A Befogadó Falu programról és vidéki kistelepüléseket sújtó gondokról tájékozódott Sólyom László a Heves megyei Tarnabodon. Az államfő azt mondta: országjáró körútjának tanulsága, hogy újra kell gondolni a pályázati rendszert és minden fejlesztés előtt meg kell gondolni, hogy valóban szükség van-e rá.

A jelenlegi pályázati rendszer nem kedvez az ezer lakosnál kisebb lélekszámú falvaknak, csak a gazdagabb települések képesek profitálni belőle – jelentette ki a köztársasági elnök szombaton a Heves megyei Tarnabodon.

Ebben a helyzetben ésszerűbb volna egy keretösszeg létrehozása kistelepülések számára, amelynek forrásait a helyi viszonyoknak megfelelően tudnák felhasználni az önkormányzatok – közölte Sólyom László, amikor a Bükki Nemzeti Park illetékességi területén tett látogatás keretében ellátogatott a hajléktalanokat befogadó faluként ismertté vált Tarnabodra.

Az államfő elmondta: azt követően jutott erre a következtetésre, hogy együtt ebédelt 23 település vezetőjével, akik arra panaszkodtak, hogy mire egy-egy pályázatból pénz lesz megoldhatatlanná válik az eredeti probléma.

Modellérték

A köztársasági elnök a továbbiakban modellértékűnek nevezte azt a programot, amit Tarnabod önkormányzata, illetve a Magyar Máltai Szeretetszolgáltat működtet a településen, részben állami támogatással.

A Szeretetszolgálat által indított program során olyan hajléktalan családoknak segítenek letelepülni vidéki falvakban, akik vállalják, hogy a házat, amit vásárolnak nekik, rendben tartják, művelik a ház körüli földeket, állatokat tartanak, gyermekeiket iskoláztatják, és a befogadó közösség normái szerint élnek.

A program Sólyom László szerint jól példázza, hogy szociális szolgáltatásokkal miként lehet egy elöregedő falut élő közösséggé változtatni. Ez nem csak a betelepülőknek, illetve a helyi cigányságnak hasznos, hanem a község egészének – szögezte le.

Ugyanakkor az államnak le kell vonnia azt a tanúságot, hogy ezt a tevékenységet nem lehet pusztán civil szervezetekre bízni, vagyis aktívan részt kell vállalnia ebben. Ugyanis a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, miközben számos településen van érdeklődés hasonló kezdeményezések iránt, nem vándorolhat a program megvalósításával községről községre – fűzte hozzá.

Éppen a tarnabodi példa bizonyítja, hogy közlekedés híján egy olyan falubuszra volt szüksége a településen élőknek, amelynek segítségével a helyben élők eljuthatnak a környéken kínált munkahelyekre.

Az emberek pedig meg is ragadták az alkalmat, vagyis el kell oszlatni azt a tévhitet, hogy az emberek nem akarnak dolgozni, hiszen Tarnabodon éltek a kínálkozó lehetőséggel – vélekedett.

A játékgépek vége

Az államfő Tarnabodon látogatást tett egy helyben létesített elektronikus hulladékbontó üzemben, amely nem a profitért működik, hanem azért, hogy munkaalkalmat szolgáltasson a helybelieknek.

Ennek kapcsán feltette a kérdést: miért nem lehet a hulladékipart úgy szabályozni állami szinten, hogy azt ne néhány erre szakosodott nagyvállalkozó uralja. Az ágazatot, a segélyezést kiváltandó össze lehetne kötni szociális programokkal – fűzte hozzá.

Sólyom László annak kapcsán is elismerését fejezte ki, hogy a községből sikerült száműzni a játékgépeket. A kocsmáros fagylaltozót működtet, a kocsma helyén pedig játszóház működik – sorolta.

A köztársasági elnök több vidéki települést is meglátogatott. Mint mondta, célja az, hogy ne áttételesen, levelekből, papírokból, cikkekből tájékozódjon a települések helyzetéről. Felsőtárkányban, a Bükki Nemzeti Park oktatóközpontjának megtekintése után azt mondta, a köztársasági elnökség szép és fontos célja az, hogy ráirányítsa a figyelmet az ország természeti értékeire.

Az államfő Visontára, a Mátrai Erőmű Zrt.-be is ellátogatott, ahol a társaság vezetői tájékoztatást adtak számára az ország második legnagyobb áramtermelő üzemének működéséről. Vasárnap egyebek mellett a Nógrád megyei Ipolytarnócra illetve Bánkra megy az államfő.

Forrás: MTI, FH, Hírszerző

5 hozzászólás “Sólyom: “tévhit, hogy az emberek nem akarnak dolgozni”” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Az embebek AKARNAK dolgozni! Csak munkahely NINCS!
    Az emberek AKARNAK dolgozni, de TISZTESSÉGES FIZETÉSÉRT!
    Amiből meglehet élni, eltartani a családot.
    Amiből kilehet fizerni a rezsit, és nyaralni is ellehet menni!

  2. miska72 szerint:

    Szerintem a romák között is sokan vannak akik akarnak dolgozni, csak munkát nemkapnak!
    1., Az előítéletek miatt.
    2., A válság miatt.
    3., A munkanélküliség miatt.

  3. miska72 szerint:

    Miért tartunk itt!
    A KORMÁNY MIATT!
    MAFFIA AZ ÁLLAM!
    Gazemberek vezetik az országot!

  4. miska72 szerint:

    Rendszerváltást!

  5. miska72 szerint:

    Aki meg nemakar dolgozni azt lelőni!

Itt lehet hozzászólni !