Elképesztő tudatlanság: 74 éve szivárgó olajtartályokról számolt be az RTL Klub

Csepel.info

1944. július 2-án került a szennyezés a földbe

Több lap is tudósítást adott egy rejtélyes csepeli olajszivárgásról. Az RTL Klub olyan riportot készített róla, amiből csak az nem derül ki, hogy pontosan lehet tudni a szennyezés okát, helyét és még az idejét is.

A valóság az RTL Klub riportjával kapcsolatban az, hogy 74 éve lehet tudni, mitől van időszakonként olajszennyezés Csepelnél. A riportból egyébként lehet rá következtetni, hogy pontosan elmagyarázhatták az RTL Klub riportereinek is a szennyezés okát, de azok – vélhetően szándékosan – nem értették meg.

Az RTL Klub rejtélyes tudósítása egy jól ismert tényről

Ezért van a szennyeződés

A második világháború történetében 1944. július 2-án érte Magyarországot a legerősebb  szövetséges légitámadás. Az amerikai 15. légi hadsereg 620 négymotoros B-17 „Flying Fortress” és B-24 „Liberator” típusú nehézbombázója támadást intézett Budapest két rendező pályaudvara, a Weiss Manfréd Művek csepeli gyáregysége, két olajfinomító, valamint Győr ipari célpontjai ellen.

Az első lehulló bombák 10 óra 10 perckor borították lángba a csepeli szabad kikötő közelében fekvő Shell és Steaua olajfinomítók tartályait. A hatalmasra hízó koromfekete füstfelleg miatt a második hullámban érkező bombázók már nem is látták a célpontot; bombáikat becslés alapján oldották ki. A pontatlan célzás miatt a bombaszőnyeg egy része Soroksár, Pesterzsébet, illetve Nagytétény házaira esett – írja a bombázásról az Origo egyik cikke.

A bombázás miatti olajszennyezés nem csak rendkívül nagy volt, de a talajvíz tetején mozgó olajlencse formájában 74 éve ott van a talajban. Minden alkalommal, amikor a talajvíz szintje lecsökken annyira, hogy eléri a tetején úszó olajlencse a Duna vízszintjét, szemmel látható szennyezést okoz.

A Csepel Művek teljes területén szennyezett a talaj: máshol nem (csak) az olaj, hanem az egykor feltöltésre használt kohósalak a szennyező anyagok elsődleges forrása. A szennyezés Dunába kerülésének mértéke ugyanakkor csekélynek tekinthető, a talaj kicserélése pedig olyan mérhetetlenül sokba kerülne, hogy becslések sincsenek rá.

Az RTL Klub dolga most a politikai hangulatkeltés a kormány ellen, ezért próbálják hülyének mutatni az állami szervezeteket. A balliberális újságírók egyébként a Google keresőjéből is megtalálhatták volna a kérdéseikre a választ, de az is lehet, hogy az internetet sem tudják vagy akarják használni.

Csepel.info

5 hozzászólás “Elképesztő tudatlanság: 74 éve szivárgó olajtartályokról számolt be az RTL Klub” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    “A Csepel Művek teljes területén szennyezett a talaj: máshol nem (csak) az olaj, hanem az egykor feltöltésre használt kohósalak a szennyező anyagok elsődleges forrása.”
    Árulják el a Csepel Művekben hol volt kohó?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Kisapó szerint:

    Nagyapó!

    Weiss Manfréd Acél- és Fémművekről nem hallottál? Kohó szó jelentése: 1. Henger alakú olvasztókemence, amely fémek érceinek kiolvasztására épített nagyméretű, ipari olvasztó. Fémérc, koksz és mészkő keverékét töltik bele felülről; alulról levegőt befúvatva magas hő olvasztja ki a fémet.
    “Az 1890-es évek végére Weiss Manfréd kohóval, öntödével, hengerdével, még később acélművel egészítette ki az üzemet”.

  3. Csepel szíve szerint:

    Ennek a cikknek legalább ugyan annyi politikai töltete van mint az RTL riportjának. (ha nem több)
    Egy híroldal maradjon meg annak ami, és ne próbáljon seggetnyalva politizálni. I think.

  4. Nagyapó szerint:

    Kisapó! Örülök kiollózott “doktori” értekezésének a kohóról, írhatott volna a traktorról is, mivel nem ezt kérdeztem. Hogy értse:”Árulják el a Csepel Művekben hol volt kohó?”
    Kisapó! Amit kiollózott nem igaz, mert a WM-ben 1911-ben, vashulladék feldolgozására Martin kemencét építtek (nem kohót), majd később áttértek az elektro-acélgyártásra. (Nézzen utána működésüknek!!)
    A kérdésemet azért tettem fel, mert nem mindegy – szennyezettség szempontjából – hogy erőművi-, kohó-, vagy martin-salakról van szó.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. ineedprayernow szerint:

    Negant próbálják egyre emberibbé,szerethetőbbé tenni. Ricket meg hülyévé. Ilyenkor szokott feltűnni egy harmadik übergonosz,aki ellen összefognak.Képregényt nem olvasom.

Itt lehet hozzászólni !