Dominanciaharc zajlik a baloldalon

Hirado.hu

Nem kormányváltást akarnak, csak azt, hogy frakciójuk legyen – ezt mondta Botka László, az MSZP egykori miniszterelnök-jelöltje az ellenzékről.

Arról az ellenzékről, amelynek pártjai és politikusai egymást sem kímélik: Gyurcsány Ferenc évértékelőjében kapott az LMP, az MSZP is, aztán Gyurcsány Ferenc az LMP-től, a csepeli körzeten az Együtt és a szocialisták szólalkoztak össze, és még ott van a Jobbik is, amelyik nyitna balra, de ott egyelőre csak zárt ajtókat talált.

Egyértelműen dominanciaharc zajlik a baloldali ellenzéki pártok között, melyek nem a kormányváltásra készülnek. Az LMP ki is jelentette, a harmadik hely a cél, a Momentum pedig azt mondta, parlamenten kívüli ellenzéki pártként akarnak viselkedni, valamint az MSZP szájából is elhangzott, nem készülnek kormányváltásra – mondta Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa az M1 Szemtől szembe című műsorába. Hozzátette: a pártok célja, hogy egymást legyőzzék, illetve, hogy a választások után átvegyék az ellenzék vezető szerepét.

Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója azt mondta, ezek a pártok nem tudnak semmilyen olyan témával kitörni, mely a népszerségi mutatójukon változtatna. Úgy vélte, Gyurcsány Ferenc, valamint a DK az egyetlen baloldali párt, akinek van valamiféle mondanivalója, ám ez majdhogynem vállalhatatlan mindenki számára: radikálisan baloldali, egyházellenes és a határontúliakat ellenségképként állítja be, így gyűlöletet kelt – magyarázta a szakértő.

Deák Dániel emlékeztetett az őszi időszakra, amikor még a DK és az MSZP között zajlott a vita arról, állítsanak-e közös listát. Gyurcsány Ferenc egyértelművé tette, nem akar közösködni a szocialistákkal. Gyurcsány Ferenc tudja, hogy ha nem vesz részt egy ilyen összefogásban, akkor az MSZP 1-2 százaléknyi szavazóját „le tudja majd csípni” – magyarázta az elemző.

Törcsi Péter egyetértett abban, hogy Gyurcsány Ferenc komoly veszély az MSZP-nek és a Párbeszédnek, és mivel közös listát alakítottak ki, ezért a választási törvény szerint 10 százalékos küszöböt kell elérniük.

Ez valószínűleg hibás döntés volt, mert így lehet, hogy nem tudják megugrani a küszöböt, ha pedig nem kerülnek be a választásokon, akkor a markánsan baloldali szavazókat fel fogja tudni szívni és meg fogja tudni megszólítani Gyurcsány Ferenc, illetve a DK. Utóbbi a 7-8 százalékot el fogja tudni érni – mutatott rá, kiemelve, hogy kérdés, hogy az MSZP hová pozícionálja magát, ha kiesik az országgyűlésből.

Gyurcsány Ferenc neve a választók körében egy olyan negatív branddé vált, melyet az idő múlásával nem lehet teljesen elkoptatni – fogalmazott Törcsi Péter.

Deák Dániel hozzátette: az újonnan belépő generációk jól tudják, hogy Gyurcsány Ferenc mit követett el, és az új szavazók tisztában vannak azzal, hogy nevéhez olyan súlyos dolgok fűződnek, hogy nem fognak rá szavazni, hiszen a DK-ra a fiatalok egyáltalán nem szavaznak – fűzte hozzá.

Napokon belül lemond Vona?

A Jobbik hosszú ideje nem tudja áttörni a 11 százalékos plafont. Politikai ellenfelei a médiában sorra szembesítik azzal, milyen kijelentéseket tett például Törökországban – ezek sokat ártanak a Jobbiknak – mondta.

Deák Dániel hozzáfűzte azt is, hogy Vona Gábor lemondása napok kérdése, hiszen megígérte, hogy ha a választáskor nem nyernek, vagy rosszabb eredmény születik, mint 2014-ben, akkor lemond. Jelenleg a párt rosszabbul áll, mint 2014-ben – hangsúlyozta a szakértő. A Jobbik és Vona Gábor komolytalanná vált az elmúlt időszakban – mondta Deák Dániel.

Forrás: hirado.hu

Itt lehet hozzászólni !