Ígéretcunami az Együtt rendezvényén

Alig százan voltak kíváncsiak a magát korszakváltó pártnak hirdető Együtt csepeli kampánynyitó rendezvényére a Munkásotthonban. Szabó Szabolcs egyszázalékos pártja az ígéretek ellenére is csak ígérgetni tudott, miközben Csepel-Soroksár balliberális országgyűlési képviselőjének négy évvel ezelőtti vállalásai is csak üres lózungok maradtak.

Már messziről hallatszott, hogy valami nem stimmel. A csepeli szocialisták bázisa, hírhedt kiképzőközpontja inkább hasonlított valamiféle diszkós, 21. századi bulihelyszínre, mint a mozgalmi pártgyűlések hangulatához szokott munkásőrök hétvégi találkozójára. Persze semmi sem véletlen.

A „buli” résztvevői – leginkább Szabó Szabolcs – mostanában nincsenek valami jó viszonyban a XXI. kerületi szocialistákkal, akik megegyezés (és jobb) híján Bangóné Borbély Ildikót küldik harcba Németh Szilárd ellen. Hogy pontosan miért engedték a csepeli szocik, hogy az MSZP-s fellegvárnak számító Munkásotthonban legyen az Együtt kampánynyitója, nem tudni, de ez akár jelzésértékű is lehet az MSZP részéről: továbbra is készek az együttműködésre, és a közös jelöltállításra.

Ennek azonban egyelőre semmi jelét nem lehetett látni a rendezvényen. Első körben Juhász Péter, az Együtt pártelnöke hergelte a nagyérdeműt, majd megnézhettük a párt „mindent elsöprő” kampányvideóját, amelyben a drogügyeiről elhíresült pártelnök egyfajta modernkori Zorroként arról beszél, hogy a kormány hazug, az igazság pedig mindig győzedelmeskedik. Már majdnem elhittük neki, amikor hívásra a színpadra lépett Szigetvári Viktor. Az Együtt miniszterelnök- jelöltjéről láthatóan ömlött a víz, miközben vérmes beszéddel próbálta hadba hívni Orbán Viktor rendszere ellen a kevés számú közönséget. Mindezek után pedig felkonferálta a párt női üdvöskéit – pártnevükön szakértőit –, büszkén hangoztatva, hogy pártjának 50 százaléka hölgyekből áll. Akikről persze feltűnően látszott, hogy úgy hiányzik nekik ez a rendezvény, mint léggömbárusnak a nyílzápor. A párt „külügyi szakértője” inkább kelti egy unott bolti pénztáros benyomását, mint egy komoly politikusét, aki hallhatóan jól előre betanulta a szövegét. Azt pedig, hogy az izgalmak még ekkor sem hágtak a tetőfokára, jól bizonyítja, hogy mellettünk egy idős asszony ásítozni kezdett, végül elbóbiskolt.

Ezután a párt szociálpolitikusa, nyugdíjszakértője következett. Repkedtek a szavak, a súlyos milliárdok. Lesz itt elszámoltatás, börtön a kormánypártiaknak és persze tejjel-mézzel folyó Kánaán. Végül a párt környezetvédelmi referensét hívták a színpadra, aki a haza vízkészletek fontosságáról, no meg a paksi atomerőmű káros voltálról beszélt – láthatóan mindenféle hozzáértés nélkül.

A nap fénypontja azonban kétségtelenül Szabó Szabolcs, az Együtt csepeli – soroksári országgyűlési képviselőjelölt volt. A politikus szerint azért kell rá szavazni, mert az elmúlt három és fél évben bebizonyította, jól képviselte Csepel és Soroksár érdekeit. Hogy ezt mire alapozta, nem derült ki, az eredményeket sehol sem találjuk. Legújabb választási programjából pedig csak annyit tudtunk meg, hogy kiszélesítené Csepelen a II. Rákóczi Ferenc utat, a Corvin csomópontot pedig átépítené. Ezeket a koncepciókat egyébként érdekes módon a Németh Szilárd nevével fémjelzett és a csepeli önkormányzat által már évekkel korábban kidolgozott Weiss Manfréd Terv is tartalmazza.

Hogy a feltűnő hasonlóságnak mi az oka, nem tudni, az viszont biztos, hogy a rendezvény viharos gyorsasággal ért véget. Mennénk már mi is, előtte azonban szerettünk volna megkérdezni a képviselőt az elmúlt közel négy év munkájáról, vállalásainak eredményeiről. Lapunk olvasóit bizonyára érdekelte volna, hogy miért Németh Szilárd országgyűlési képviselőn kéri számon a Csepelt érintő problémákat, miközben Szabó a térség egyéniben megválasztott országgyűlési képviselője. Aki mellesleg gyulai lakcímmel rendelkező lakosként mindenhol arról beszél, hogy az 54 éve Csepelen élő Németh Szilárdnak semmi köze a kerülethez.

Szabó Szabolcs azonban arra való hivatkozással, hogy sietnie kell, nem válaszolt a kérdéseinkre. Mi pedig szomorúan ballagunk hazafelé, s eszünkbe jutottak Jakab intelmei a Bibliából: „Látjátok tehát, hogy az embert a tettek teszik igazzá, nem a hit egymagában.”

Itt lehet hozzászólni !