Sajtóbeszélgetés a Dél-Pesti Tankerületi Központ eredményeiről

Csepel.hu

A Dél-Pesti Tankerületi Központ január 12-én sajtóbeszélgetés keretében mutatta be az elmúlt év eredményeit, gazdálkodási tevékenységét, összegezte tervezett fejlesztéseit. A Jedlik Ányos Gimnáziumban megrendezett eseményen részt vett Tóth János tankerületi igazgató, Kreisz Erzsébet a Grassalkovich Antal Általános Iskola vezetője, Gajdócsi Nóra a Mészáros Jenő Speciális Általános Iskola intézményvezetője, Dr. Szentkirályi Aladár a Fasang Árpád AMI igazgatója, valamint Bese Benő a Jedlik Ányos Gimnázium intézményvezetője.

A Dél-Pesti Tankerületi Központ 2016. november 30-án a csepeli és a soroksári tankerület összevonásával jött létre, területén 23 köznevelési intézmény található. A Központ munkájának bemutatása során Tóth János elmondta, fontos cél, hogy a tankerület fenntartásában lévő intézményekben biztosítsák a minőségi oktatási környezetet. Az integráció és a tehetséggondozás támogatásán túl fontos, hogy a felzárkózást végző intézményekben tanulók számára is elérhető legyen a művészetei alapképzés.

A költségvetésről szót ejtve Tóth János kiemelte a Tankerületi Központ önállóan gazdálkodó szerv, melynek éves költségvetése 5,5 milliárd forint. A gazdálkodás középpontjában a pénzügyi keretek hatékony és az intézmények számára is optimális felhasználása áll.

Felújításokra és karbantartási munkálatokra az elmúlt évben összesen több mint 40 millió forintot költött a Tankerületi Központ. Például iskola bútorok, padlótisztító gépek vásárlására, udvar és sporteszközök felújítására vagy éppen pianínók beszerzésére. A korszerűsítéseken túl azonban sikerült folytatni az eszközbeszerzéseket is, amelyek lehetővé teszik a megfelelő szakmai munka támogatását. A Közép-Magyarországi Régióban a Klebelsberg Központ által beszerzett informatikai eszközök jelentősen modernizálták az iskolák digitális eszközparkját. A tankerület intézményei összesen 560 számítógépet, ugyanennyi monitort, 218 laptopot, és 217 projektort kaptak tavaly decemberben. A beruházás összértéke 230 millió forint volt.

A Nemzeti Tehetség Program esetében a tankerület tervei között szerepel a pályázati aktivitás növelése, mely jó lehetőséget nyújt a pedagógiai programok színesítéséhez. A tanítás és tanulás minőségének javulását célzó Erasmus-pályázatok pedig segítik a pedagógusok szakmai fejlődését, tapasztalatszerzését. A Határtalanul programot említve az intézményvezető egyúttal hangsúlyozta a 90 %-os részvételi arány a csepeli önkormányzat támogatásának köszönhető.

A tervezett és a folyamatban lévő beruházások, – így pl. a Jedlik Ányos Gimnázium felújítása, mely Németh Szilárd országgyűlési képviselő közbenjárásának köszönhető, és a Napelemes pályázat elindítása – kapcsán Tóth János végül kiemelte: „a kormányzati finanszírozás nemcsak a gimnáziumnak, hanem minden csepeli iskolának hasznára válik. A Tankerület és elsősorban a Jedlik pedagógusai olyan tudásközpont létrehozásához adhatnak szakmai segítséget, amely a középfokú oktatásban mintát jelenthet.”

 

Potondi Eszter

Fotó: Tóth Beáta

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !