Ünnepi rendezvény a kerületi nyugdíjasoknak

Csepel.hu

Idősbarát díjban részesült Csepel önkormányzata. E jeles alkalomból november 3-án, ünnepi rendezvényen vehettek részt a kerületi nyugdíjasok az ÁMK tornacsarnokában, ahol kellemes programok, és fülbe mászó zene gondoskodott a jó hangulatról.

Az ünnepségen beszédet mondott Borbély Lénárd polgármester és Németh Szilárd országgyűlési képviselő, jelen volt Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármester, Noé László idősügyi tanácsnok, Pintér József Gáborné családügyi tanácsnok, Zupkó János és Czibulyáné Szonday Szilvia önkormányzati képviselő és Babics Sarolta, a Nyugdíjas Közösségi Ház vezetője.

Az Idősbarát Önkormányzat díjat az Idősügyi Tanács javaslatára a szociális miniszter és a belügyminiszter alapította 2004-ben. Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy segítse a helyi szintű aktív önkormányzati időspolitika megerősítését, egyúttal méltányolja az önkormányzatok idősekért vállalt felelősségét, jutalmazza e téren elért eredményeiket. Az Idősbarát Önkormányzat Díjra bármely helyi önkormányzat pályázhat, ha alapfeladatán túl példaértékű kezdeményezéseket tesz az ott élő idősek érdekében, aktív tevékenységével elősegíti az időskorúak életminőségének javulását, helyi szervezeteinek működését, illetve hozzájárul szabadidős programjaik szervezéséhez, valamint a helyi közéletbe, annak alakításába széleskörűen bevonja a nyugdíjasokat és szervezeteiket. Idén 95 önkormányzat pályázott az elismerésre, de csupán 12 helyhatóság, köztük Csepel nyerhette el a megtisztelő címet.

Programok, támogatások

Borbély Lénárd polgármester köszöntőjében kiemelte: az Idősbarát Önkormányzat díj egyfelől büszkeségre ad okot, másfelől pedig azt mutatja, mit tehet még az önkormányzat a szépkorúak érdekében, hogyan teheti kellemesebbé hétköznapjaikat. „Az önkormányzat az elmúlt években számos olyan intézkedést hozott, amely alapján – a minisztériumok és a magyar kormány – érdemesnek ítélték Csepelt e díjra”- mondta Borbély Lénárd. Majd hangsúlyozta: 2014-ben az Idősek Világnapján nyitotta meg kapuit a Nyugdíjas Közösségi Ház, melynek sokszínű programjai a kezdetek óta igen népszerűek az idősek körében. A rendszeres hajókirándulások is a nyugdíjasok mindennapjait kívánják szebbé tenni, de az ingyenes strandbelépő, az 5 alkalmas sóterápia-bérlet, a tűzifa akció, a burgonya- és almaosztás is az idősek érdekeit szolgálja. Ugyanakkor az önkormányzat a gyógyszertámogatásban is igyekszik segítséget nyújtani a rászorulóknak. „Minden intézkedés arról szól, miként tudjuk még jobbá és szebbé tenni a nyugdíjasok életét. Az elismerést két évre ítélik oda, de az idősek segítségével, iránymutatásával az önkormányzat továbbra is azon munkálkodik, hogy két év múlva is méltók lehessünk a díjra.” Beszéde végén Borbély Lénárd bejelentette: az önkormányzat a Csepeli Nyugdíjas Közösségi Ház segítségével nyugdíjas szövetkezetet hoz létre, melyhez a kerület jelentős anyagi támogatást is nyújt.

Csepel az elsők között csatlakozhat a Modern Városok programhoz

Németh Szilárd országgyűlési képviselő az Idősbarát Önkormányzat díj kapcsán kiemelte, a kerület vezetése szeretné, ha minden generáció jólétben élne, jól érezné magát ebben a közösségben. A kitüntetést sem a múltbéli eredményekért ítélték oda a díj alapítói, bíznak az önkormányzatban és abban, hogy az elkövetkezendő években még többet fognak tenni a nyugdíjasokért. Majd Németh Szilárd bejelentette: Csepel a fővárosi kerületek közül elsőként csatlakozhat a Modern városok programhoz. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkezendő 10 évre komoly, több mint 200 milliárd forintos fejlesztési programot dolgozott ki a kerület. „Ebben szerepel a Gubacsi híd teljes felújítása, a gerincút megépítése, az összes lakótelep, a Jedlik Ányos Gimnázium, valamint a Munkásotthon teljes felújítása is. A sportéletben is további beruházások várhatók, az összes út és a járda is megújul, de a gyárfejlesztési programok is idekapcsolódnak. A dunai hajózás megteremtése Csepel és egy metró központ között is fontos célkitűzés.” Az országgyűlési képviselő beszédében szót ejtett még többek között a Nők 40 program sikeréről, nyugdíjasszövetkezetek fontosságáról, a nyugdíjkorrekcióról, a nyugdíjprémiumról is.

Az ünnepi beszédek után Koós János lépett színpadra és szórakoztatta közönséget. A műsort követően ebédet szolgáltak fel a vendégeknek. A programot a 2005-ben alakult Operett-Musical Voices énektársulat előadása zárta. A nagysikerű együttes népszerű operett és musical slágerekkel adott elő.

Potyondi József feleségével és húgával érkezett a rendezvényre. „Szívesen jövünk a kerületi programokra, már voltunk hajókiránduláson is, és nagyon jól éreztük magunkat. Nem régiben volt az 50. házassági évfordulónk, amit az önkormányzat is megünnepelt: szép és megható volt. A kerület sokat tesz az idősekért és a családokért”

Balázs Árpádné Zsuzsa: „Szeretem a kerületi nyugdíjas-programokat és szívesen veszek részt ezeken. A Nyugdíjas Közösségi Házba tornára járok, de szeretem a filmvetítéseket, és az útibeszámolókat is. A jó hangulatú hajókiránduláson is voltam már, s heti egyszer nyugdíjas énekkarba is járok. Sajnos egyedül élek, de ezeken a programokon társaságra találok.”

Csepel.hu

 

 

4 hozzászólás “Ünnepi rendezvény a kerületi nyugdíjasoknak” bejegyzésre

  1. csak úgy ... szerint:

    T. Admin!

    Hol hirdették meg?

  2. robi szerint:

    Talán a listán lévők kaptak név szerinti meghívót?

  3. Kérdező szerint:

    Csak a fix szavazók voltak meghivva

  4. csak úgy ... szerint:

    Törzsgárda, mint a hajókirándulásokon.

Itt lehet hozzászólni !