Az együttműködés egyenlete megbukott

Vélemény – Csarnó Ákos (LMP)

Pár egyszerű egyenlettel be lehet bizonyítani, hogy a választási összeadósdi de még a koordináció sem fog választási győzelmet hozni. Gyurcsány és több székét féltő baloldali azt a képet próbálja felvázolni, hogy az LMP a Fidesz legyőzésének akadálya. Nem programpontokról, elképzelésekről, a Fidesz utáni világról beszélnek, hanem választási matekoznak! Ez maradt nekik mert csak ezzel tudják magyarázni a várható vereséget és már előre bűnbakot találhatnak. De ha legalább a számok segítenének neki!

Nézzük a tényeket, vagyis a közvélemény-kutatások eredményeit – itt összegyűjtve megtalálhatók. Igaz, hogy ezek a számok a teljes népességre vetített adatok, de ez is épp elég jó lesz. Átlagolunk, szeptembert vesszük kiindulópontnak és nem csak egy intézet adatait használjuk illetve figyelembe vesszük a vezető politikusok megszólalásait is összefogás ügyben.

A Fidesz 30,1 %-os átlageredményével szemben az MSZP 8,6%-os, a Jobbik 11,3 %-os, az LMP 4,1 %-os, a DK 4%-os az Együtt 1%.os, a Momentum pedig 2%-os eredménye áll.  Az első képlet alapján, ha csak a számokat összeadjuk, akkor egy kicsit jobban állnak az ellenzéki erők. A Fidesz 30,1%-os eredménye nem lenne elég a győzelemhez mert az ellenzék 31%-ot tudna felmutatni. Csakhogy itt érkezik az első pofon. Ha tudjuk ugyanis, hogy legalább két párt (az LMP és a Momentum) nem fog részt venni az összefogásban, akkor máris 24,9%-ra esik az ellenzék támogatottsága. Igen ám, csakhogy ott a Jobbik.

Többen nem akarnak együttműködni a Jobbikkal (például Horn Gyula pártja biztosan nem fog) és nincs is olyan információ, hogy egyeztetések lennének a Jobbikkal. Szóval akkor a Jobbikot, ami saját magát a legerősebb ellenzékinek hívja úton-útfélen, el kell venni a közösködésből. Így a kilátások még reménytelenebbre zsugorodnak, ugyanis már csak 13,6% maradna. Ez kevesebb, mint a fele a Fidesz tábornak és ha hozzáadnánk a Momo és LMP pár %-át akkor is csak kétharmadát érné el ez a virtuális tömb. Vagyis ez sem vezet győzelemre.

Ha mégis valami módon összefognának a választók Orbán ellen, akkor szembe jön egy kínos probléma. Elkötelezett liberális szavazna-e Jobbikos összefogásra vagy Orbán ellen mindent kell? Egy Jobbikos szavazna-e az MSZP-re vagy Orbán ellen mindent meg kell tenni? Egy LMP-s szavazna-e Gyurcsány Ferencre? Elképzelhető, hogy ez ilyen összefogás tömegeket mozgatna meg (bár nem látom hogyan, ki lenne a vezetője, kinek milyen szerep jutna ebben a forgatókönyvben) de éppen annyi támogatót veszítene is. Leegyszerűsítve tehát ami bejönne a réven az a vámon elveszne.
Gyurcsány Ferencnek marad az összefogás erőltetése, holott tudja, hogy még a számok sem neki kedveznek. A viselkedésének az a magyarázata, hogy mivel nem tud reális győzelmet ígérni, nem hihető a forgatókönyve csak az eleve bukásra játszás és másokra áthárítás marad neki. No meg az, hogy az összefogás romjain saját pártja pecsenyéjét sütögesse. Kényelmes és még el is játszhatja szerepét.

Gyurcsány azonban tovább emeli a tétet. Azon túl, hogy egyszer az LMP-t kárhoztatja a 2014-es kétharmadért, képes máskor a határontúli magyarokra kenni a kétharmadot. E utóbbival képes volt arra, hogy egyszerre rúgjon bele a kulturális jobboldalba és a határon túli magyarokba. Lehet, hogy értelmes lenne a vita a határon túliak szavazójogának megvizsgálásáról esetleg visszavonásáról (tetszett volna mondjuk megadni korábban az állampolgárságot mondjuk szavazati jog nélkül, ugye) de maga is bevallja, hogy nincs esélye a választójogi törvény módosítására. Így a téma erős megosztó jellege miatt tökéletes kampányelem és tökéletesen alkalmas arra, hogy az összegyurcsányozott baloldaltól folyamatosan elriassza a választókat. Ez az ember egyszerűen képtelen a kiegyenlítésre, a jobb és bal közötti szakadék áthidalására, ez az ember hiába fog várni egy db jobboldali – de lassan már baloldali – szavazatára Orbán ellen. Ez az ember, ha kormányfő lenne, akkor sem lenne képes túllépni árnyékán.

Ezzel a kiszámíthatatlan, megosztó viselkedésével kell megbarátkoznia a vele együttműködőknek. És emiatt a viselkedése miatt esélye sem lesz soha a vele gy színpadon szereplőknek a kormányváltásra.

Forrás: Csarnó Ákos, Reflektor Blog

2 hozzászólás “Az együttműködés egyenlete megbukott” bejegyzésre

  1. Nagyanyó szerint:

    Nincs is szükség a pártok összefogására! A Fidesz anélkül is legyőzhető!

  2. Nagyanyó szerint:

    Nagyapó meg a többiek erre nem is reagáltak! Ők is tudják hogy így van, ezért nem akarják hogy ez a nép körében széles körben elterjedjen!

Itt lehet hozzászólni !