Újranyit egy bezárt, különleges fővárosi fürdő

Inforadio, Mr.Gabee, Csepel.info

A 12 éve bezárt, különleges vizű gyógyfürdő többek közt új medencéket, fürdőépületet és szolgáltató egységeket kap, új állapotában 14 medencével üzemel majd.

A Pesterzsébeti Jódos Sós Gyógyfürdő és Strandfürdő rekonstrukciójára és bővítésére kiírt közbeszerzés TED-en való megjelenéséről adott hírt korábban a Magyar Építők. A Soroksári-Duna bal partján az 1920-as évek végén épült fürdő korábban Budapest egyetlen olyan gyógyfürdője volt, melynek gyógyvize a jódos, brómos vizek csoportjába tartozik.

Veszteséges működése miatt a XX. kerületi intézményben a strandot 2001-ben, a gyógyfürdőt 2005-ben zárták be.

A kihasználatlan épületek az elmúlt több mint tíz évben gyakorlatilag teljesen tönkrementek.

A jódnak egyrészt azért van jelentősége, mert az ország nagy részén jódhiányos ivóvíz miatt sokan szenvednek jódhiányban. Ráadásul a jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról ismert.

  • A most elindított projektben a régi medencéket felújítják, új medencék épülnek, a régi épületeket teljes körűen újjáépítik, emellett új szolgáltató blokkok jönnek létre.
  • A korábbi tervek szerint a jövő tavasszal induló munkák egy évig tartanak, a fejlesztésnek köszönhetően egész évben működő létesítménnyel bővül a fővárosi termálfürdők köre.
  • A felújított állapotában a kiírás szerint 14 medencéje lesz a fürdőnek, az épületben 11, míg a külső térben 3 medence üzemel majd.
  • A felújítás során megtartják az kupolás áltörökfürdővel is rendelkező, helyi védettség alatt álló főépületet, továbbá a hajdanán nagy népszerűségnek örvendő szabadtéri hullámfürdőt.
  • A felújított fürdőben alapvetően négy egységre fog működni: téli-nyári élményfürdő, téli-nyári terápiás fürdő, szaunavilág és szezonálisan üzemelő strandfürdő.

Itt lehet hozzászólni !