Ismerik, tudják, teszik

Jobbklikk, Csepel.info

MSZP: félnek a nép szavától helyben, és félnek országosan

Csehországban közvetlenül a Topolánek-kormány bukása után megállapodtak az előrehozott választások kiírásában. Csak a megegyezés után hoztak létre egy valóban pártok felett álló ideiglenes és szakértői kormányt.

Pártokfelettiségét jól jellemzi, hogy a statisztikai hivatal volt irányítója vezeti. Fölmerült azonban egy akadály: ahhoz, hogy az eredeti terveknek megfelelően októberben előrehozott választásokat tarthassanak, alkotmányt kell módosítani. A probléma felismerése után a pártok összeültek és úgy döntöttek, hogy annak érdekében, hogy meg tudják tartani a választásokat, konszenzussal módosítják az alkotmányt. Ennyire egyszerű.

Görögországban a miniszterelnök – noha a közvélemény-kutatások szerint rosszul áll – váratlanul előrehozott választásokat kezdeményez, mert úgy gondolja, hogy a válságkezeléshez új mandátumot kell kérnie a választóktól. Mindenki természetesnek tartja, hogy egy új szakasz a politikában csakis a választópolgárok döntésével kezdődhet. Ennyire egyszerű.

Egyik esetben sem a haza horizontján fodrozódó végveszélyként jelenik meg az előrehozott választás, hanem a hatalom, a megbízatás, bizalom, erő forrásaként. Ők ismerik a demokrácia alapvető szabályait. Tudják, hogy hogyan cselekszik egy demokrata. Teszik, amit egy demokráciában tenniük kell.

Navracsics Tibor

jobbklikk.hu

2 hozzászólás “Ismerik, tudják, teszik” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Ennyire egyszerű, de nem nálunk.

  2. Prendick szerint:

    Demokratikus országokban demokratikus megoldást lehet találni, antidemokratikusban meg antidemokratikus kell.
    A magyar modell /ti. nyavalygás/ még sosem oldott meg semmit.

Itt lehet hozzászólni !