Jelentős kormányzati forrásból újulhat meg a Kertvárosi Bölcsőde

Csepel.hu

Új bölcsődei férőhelyek kialakítására, valamint eszközök beszerzésére több mint 307 millió forintos állami támogatásban részesült a Kertvárosi Bölcsőde. Az intézmény a támogatásnak köszönhetően 36 bölcsődei férőhellyel bővül majd.

Az újonnan kialakítandó épületrész három, 12 fős csoportszobának, átadó- és fürdőhelyiségeknek, megfelelő kiszolgáló- és tárolóhelyiségeknek, só-szobának, valamint egy torna-és fejlesztőszobának ad helyet. A projekt keretében az új épületrészhez szükséges eszközök beszerezésére is sor kerül, a bölcsőde elhasználódott eszközeit is lecserélik. Ugyanakkor a zöldfelületek is fejlesztésre kerülnek, a korszerű udvari játékok elhelyezésével a játszóudvar is megújul, a meglévő bölcsődei épület rossz állapotban lévő világító udvara is újjáépül.

A Kertvárosi Bölcsőde ünnepélyes projekt-megnyitóján részt vett Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Borbély Lénárd, a kerület polgármestere, valamint Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek is.

 

Új csoportszobák, több férőhely

Borbély Lénárd elmondta: a Csepeli Gyermeksziget program újabb állomásához ért, hiszen a több mint 307 millió forintos kormányzati forrás felhasználásával ma egy újabb lépés tehető a gyermekek, a családok támogatásáért. Ennek keretében a kerület kiemelt figyelmet fordít a csepeli oktatási intézmények fejlesztésére. 2019-ig felújítják az összes bölcsődei és óvodai kertet, 2019 után, pedig szeretnének hozzákezdeni iskolák korszerűsítéséhez is. „A kerületben összesen 446 bölcsődei férőhely áll rendelkezésre, jelen pillanatban 300 beiratkozás van folyamatban. Csepel nem csak bölcsődei férőhelyekkel segíti a családokat” – emelte ki Borbély Lénárd polgármester. „A bölcsődei ellátásért nem kell gondozási díjat fizetni, ezt az összeget teljes egészében az önkormányzat vállalta át, a tisztasági csomagról is a kerület gondoskodik, de a gyerekek óvodai, bölcsődei fényképezése is ingyenessé vált. Ugyanakkor a kormány támogatásával a bölcsödébe járó gyerekek hetven százaléka ingyen jut napi négy étkezéshez” – sorolta a családokat érintő kiemelt szociális intézkedéseket a polgármester.

Borbély Lénárd hangsúlyozta: a magyar kormány támogatásával elnyert, több mint 307 millió forintos pályázati összeg is az itt élő családoknak nyújt segítséget, hiszen a 3 új csoportszoba építésével nő férőhelyek száma.

 

Visszatérés a munkába

A kormányzat részéről Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a támogatás kapcsán kiemelte: „A gyermekek jelentik számunkra a legnagyobb kincset, ők jelentik a jövőnket. Óriási lépés Csepel életében, hogy új szárnnyal bővülhet e bölcsőde, még több gyermeket tudnak biztonságos környezetben ellátni, gondozni.” Majd hozzáfűzte: azért van szükség bölcsődékre, hogy a szülők visszatérhessenek a munkába. Mindebben számos kormányi intézkedés is segíti őket. A 2014 óta bevezetett Gyed Extrának köszönhetően a munkaerőpiacra visszatérő édesanyák a munkabér mellett a családtámogatásokat is megkapják.

Az államtitkár egyúttal hangsúlyozta, hogy az eddig rugalmatlan, a változó munkaerő piaci követelményekhez kevésbé alkalmazkodó bölcsődei rendszert átalakítják, a dolgozók bérét, pedig több lépcsőben emelik, hiszen fontos, hogy a kisgyermekekre motivált és anyagi értelemben is elismert gondozók vigyázzanak.  2018. január elsejétől a feladat alapú finanszírozással kevésbé lesz ráfizetéses a bölcsődék működtetése az önkormányzatok számára. Ennek köszönhetően a jövő évi költségvetésben 2,5-szer nagyobb összeg áll majd rendelkezésre e célra, mint idén. Végezetül leszögezte: örömteli, hogy a kormányzati forrásnak köszönhetően bővülhet az intézmény, ám ez nem csupán egy fejlesztés, hanem befektetés is a közös jövőnkbe, Csepel jövőjébe.

 

Középpontban a családok

Az ünnepélyes projekt megnyitón Németh Szilárd országgyűlési képviselő beszédében kiemelte: Csepel vezetése a gyerekeket, a családokat állítja középpontba. A kerületnek nem jelent tehertételt az oktatási intézmények fejlesztése. Míg a 2010 előtti időkben szinte lehetetlen volt a bölcsődékbe bekerülni, addig ma nyitott férőhelyek várják a kerületi kisgyermekes családokat. Ugyanakkor hangsúlyozta, üdvözlendők a kormányzat mindazon családpolitikai intézkedései is, amelyek az oktatás teljes szintjén megjelennek, így az adópolitikában, a családtámogatások rendszerében is tetten érhetők. Ahogy Németh Szilárd fogalmazott „Ha azon a vonalon haladunk végig, amit az emberek, a választók kijelöltek számunkra, hogyha a magyar családok szociális biztonságát, jólétét állítjuk középpontba, akkor egyértelművé válik, mennyire megéri ilyen fejlesztésekbe belevágni.”

 

Potondi Eszter

Fotó: Vermes Tibor

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !