Klórgáz a levegőben – katasztrófavédelmi gyakorlat a Vízműveknél

Csepel.hu

Vajon mi történne akkor, ha a Fővárosi Vízművek Zrt. Csepeli Vízkezelőműnél egy baleset folytán mérgező klórgáz szabadulna a levegőbe? Nos, a katasztrófavédők erre az esetre is felkészültek egy kidolgozott protokoll alapján. Erről szólt az úgynevezett komplex külső védelmi terv gyakorlata, amelyet a helyszínen végeztek el, illetve az irányítást végző szakemberek a csepeli közterület-felügyelet központjában követték nyomon a mentési munkálatokat szeptember 15-én. Az eseményen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila alpolgármester, Dudás Zoltán, a Helyi Védelmi Bizottság elnöke, Pócsik Attila tűzoltó ezredes, Galgócz Deák Antal tűzoltó alezredes, a csepeli a tűzoltóság parancsnoka, valamint a csepeli rendőrség, a mentők és közterület-felügyelet vezetői.

Borbély Lénárd néhány mondatban arról szólt: azt kívánja, hogy minden évben csak akkor találkozzanak hasonló eseményen, amikor gyakorlatot tartanak. Legutóbb 2013-ban volt éles helyzet, amikor az árvíz ellen kellett védekezni, és a katasztrófa elhárításában sikeres volt az összefogás. 

A mostani iparbiztonsági és szituációs gyakorlatot a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a csepeli tűzoltóság, a XXI. kerületi önkormányzat, valamint a rendőrség és a mentők vezetőinek részvételével rendezték. A célja az volt, hogy a tervben megjelölt szervezetek felkészültségét és a meghatározott feladatok végrehajthatóságát ellenőrizzék. A külső védelmi terv tartalmazza mindazon szervezetek feladatait, amelyeket egy veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos káresemény során el kell végezni: ebbe elsődlegesen a lakosság életének megóvása tartozik, de fontos, hogy a balesetből származó káros hatásokat csökkentsék és felszámolják.

Az operatív törzsben Czifra Ferenc tűzoltó alezredes, polgári védelmi felügyelő ismertette a feltételezett káreseményt. Azt szimulálták, hogy a vízművek területén egy cseppfolyós klórgázzal megtelt hordó megsérült és mérgező anyagok kerültek a levegőbe. Azonnal megtörtént a kiemelt riasztás. Az üzem területén a kiérkező tűzoltó egységek a gyakorlat keretében megkezdték a káresemény felszámolását. Első lépésként egy sérült embert kellett kimenteni a klórral fertőzött területről, akit a mentők hamarosan elláttak. A tűzoltók ezzel egy időben úgynevezett vízpajzsot hoztak létre a klórgáz terjedésének megakadályozása végett. Azt tudni kell, hogy a klór fajsúlya nehezebb a levegőnél, ezért kis magasságban van jelen. Maga a csepeli vízkezelőmű is egy medencében található, tehát a klór nem tud magasra szökni.

A kiemelt riasztás része, hogy a rendőrség szirénával figyelmezteti a lakókat a veszélyre és hangosbemondókon nyújt tájékoztatást a tennivalókról. Jelen esetben arra kérnék az érintetteket, hogy zárják be lakásaik nyílászáróit. Elrendelnék a terület lezárását, valamint ellenőrző- és áteresztő pontokat létesítenének. A mentőszolgálat egységei 20-25 perc alatt akár tíz mentőjárművel, köztük mentőhelikopterrel is a helyszínre érnének és képesek speciális ellátást nyújtani.

A gyakorlat során az operatív törzsben résztvevő szervezetek képviselői az események alakulását valós időben tudták nyomon követni és a megfelelő intézkedéseket meghozni. A jelenlévők megerősítették, hogy a kellő időben meghozott döntések életeket menthetnek és a károk gyorsan felszámolhatók. A gyakorlatot Pócsik Attila, a Dél-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője megfelelőre értékelte.

 

Cs. A.

fotó: Tóth Bea

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !