Politico: Orbán megnyeri a migrációról szóló vitát

Mandiner

Orbán Viktor: Egyéni ambíció nem kerülhet a haza érdeke elé

A Politico szerint Orbán nyerésre áll a migrációval kapcsolatos EU-s vitákban: egyre több vezető ért egyet a külső határok védelmével és a bevándorlás Afrikában való kezelésével.

Senki sem akarja kimondani Brüsszelben, de Orbán Viktor nyerésre áll a bevándorlásról szóló vitában – írja a Politico. Bár kárhoztatják a magyar miniszterelnök bevándorlásellenes retorikáját, az uniós menekültáthelyezési politika ellenzését, és a határkerítést, ha megnézzük, hogy az EU-s vezetők ma hogyan beszélnek a kérdésről, illetve, hogy milyen intézkedéseket fogadtak el a 2015-ös válság óta láthatjuk, hogy egyre nyilvánvalóbban dominál Orbán integráció helyett korlátozást preferáló hozzáállása.

Visszhangra talált Orbán szigorúbb határellenőrzést szorgalmazó álláspontja Jean-Claude Juncker szerdai, az unió helyzetéről szóló beszédében is. Az Európai Bizottság elnöke ugyanis hangsúlyozta az EU külső határainak hatékony védelmét, illetve állást foglalt a migrációs stratégia egyik fő kérdésében, miszerint már Afrikában meg kell állítani a menedékkérőket. „Azoknak, akiknek nincs joga Európában maradni, vissza kell térniük a származási országukba.” – fogalmazott.

Senki sem hajlandó beismerni ebben a városban, de igen, Orbán narratívája uralkodik.” – mondta egy uniós tisztviselő. A külső határok fokozottabb védelme és a migráció afrikai kezelését célzó központok létesítése egyre népszerűbb program, ez pedig belesimul a magyar miniszterelnök elképzelésébe.

A Politico szerint nem meglepő, hogy a migrációról szóló vita Orbán elképzelései szerint alakul, hiszen amikor Angela Merkel több százezer menedékkérőt engedett be Németországba, rendkívül negatív reakciókkal kellett szembesülnie. Mivel Orbán és több más kelet-európai vezető is ellenáll a kötelező betelepítési kvótának, a többi uniós tagállam vezetői is könnyebben értenek egyet a külső határok szigorúbb ellenőrzésével. A lap Orbán helyzetértékelésével zárja sorait: „Az álláspontunk lassan többségi véleménnyé válik.

Forrás: Mandiner

 

Itt lehet hozzászólni !