Századvég: elsöprő a többség a kvóták elleni harc mellett

Origo

Több száz migráns tart Belgrádból a magyar határ felé

A Századvég Alapítvány friss közvélemény-kutatásából kiderül, hogy a magyar lakosság háromnegyede szerint Magyarországnak tovább kell harcolnia saját igazáért a betelepítési kvóták ügyében. 

A Századvég friss felmérés szerint a magyarok jelentős többségének, 72 százalékának az a véleménye, hogy Magyarország ne adja fel, és harcoljon tovább az igazáért a kvótaügyben. A közvélemény-kutatás eredményéből az is kiderül, hogy 22 százalék mondja azt, hogy Magyarországnak végre kell hajtania a kvótahatározatot.

A Fidesz–KDNP szavazóinak 97, a Jobbik szavazóinak pedig 80 százaléka érvelt amellett, hogy Magyarországnak egy ilyen döntés esetén is tovább kellene harcolnia. 

Az is látható, hogy a baloldali ellenzék táborának többsége ugyan befogadáspárti, ám erős a megosztottság. Háromból egy MSZP-szavazó szerint Magyarországnak tovább kell harcolnia az igazáért a kvótaügyben, és minden harmadik LMP-s is így vélekedik. Emellett a bizonytalanok abszolút többsége sem hajtaná végre az áthelyezéseket.

A mostani számok egyébként összhangban állnak a Századvég legutóbbi, az Európai Unióra kiterjedő Project 28 kutatásának adataival:

a magyarok 77 százaléka akkor úgy nyilatkozott, hogy ellenzi az Európai Unió kvótarendszer tervét. 

A kutatás alapján kifejezetten ismert a kvóták ügye Magyarországon, a válaszadók 88 százaléka hallott arról, hogy Magyarország és Szlovákia korábban az Európai Bíróságon támadta meg a bevándorlók elosztását célzó kvótahatározatot.

Módszertan

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2017. szeptember 1-4. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Forrás: Origo

Itt lehet hozzászólni !