Veterán motorok kiállítása nyílik Nyíregyházán

Népszabadság

Csepel 250, a kép illusztráció

A nyíregyházi Jósa András Múzeum tárlatának legrégebbi darabja egy 1948-ból származó Csepel motorkerékpár lesz, de az igazi szenzációt egy Cross Pannónia jelenti majd, amelyből egyetlen ismert darab van a világon.

Az egykori magyar motorkerékpár-ipar remekeit mutatják be a Múltidéző veterán motorok elnevezésű nyíregyházi kiállításon a Jósa András Múzeumban. A cross motorból annak idején – állítólag – mindössze hat darabot gyártottak, azok közül egy ma is üzemképes darab a híres nyíregyházi magángyűjtő, a 69 éves Mikula László tulajdonában van.

Cservenák László tájékoztatása szerint a Jósa András Múzeumban mintegy 20 régi magyar motorkerékpárt állítanak ki. Látható lesz egy korabeli motorszerelő műhely is, berendezéseivel és szerszámaival együtt.

A motorokat magángyűjtők, valamint a bodrogkeresztúri Magyar Motorok Múzeum bocsátja rendelkezésre. Az október 31-ig látható tárlat a nyíregyházi Vidor Fesztivál idején – augusztus 28. és szeptember 5. között – esténként 23.00 óráig lesz nyitva. Szombatonként a motorokkal kapcsolatos kérdésekből vetélkedőket rendeznek, számítógépes játékokkal is várják az érdeklődőket, sőt a vállalkozó kedvűek régi oldalkocsis motorkerékpáron mehetnek rövid városnézésre a múzeum elől.

A nyíregyházi magángyűjtő, Mikula László portáján egyébként mintegy 100 motorkerékpár típus 200 változata található, főként a magyar motorkerékpár-ipar gyártmányaiból. A Cross Pannónia mellett – amelyet egy angol gyűjtő tetemes összegért próbált sikertelenül megvásárolni a közelmúltban – a legbecsesebb darab egy 1933-ban gyártott Csepel Turán, amely még síkcsapágyas szerkezettel és börtönszelencésen készült. A gyűjtemény félve őrzött darabja egy 1935-ös Jawa és egy 1949-es Cetka is.

A gyűjtő az 1975-ben megszűntetett magyar motorkerékpár-gyártás régi darabjai közül rendelkezik 100-as, 125-ös és 250-es Csepellel, Danuviával, T5-ös, P10-es és P20 Pannóniával, s az 1950 évektől készített robogók több típusával. A régi motorokat tárolók, fészerek mélyéről kerülnek elő, s Mikula László alapos nagyjavítással igyekszik működőképesség varázsolni őket. Eddig több, mint ötven matuzsálemet tett már üzemképessé.

nol.hu

4 hozzászólás “Veterán motorok kiállítása nyílik Nyíregyházán” bejegyzésre

  1. kovács ernő szerint:

    Mindenki hozzon Loki-sálat, magyar zászlót! K.hu

  2. kovács Ernő szerint:

    Görögörszág képekben 2009! Kommentalok.hu
    A képeket a fotóalbumban találod. Saját képek!

  3. alberto Seoane szerint:

    ¡Hola amigos de Hungría ! Un gran abrazo desde Argentina,y los felicito por las bellas motos, que de joven admiré. ¡Lástima que no pude conseguir una en aquellas epocas….¡Que bueno hubiera sido….! Lamento no saber el idioma “Magiar”, espero que se lo traduzcan bien.y que me permitan enviarles estas líneas…. Hasta pronto y mucha suerte para ese país tan bello y romántico.-usen mi correo electronico para responder.- Muchas gracias.-

  4. nyitottkapu szerint:

    I világháborús amerikai és európai motorkerékpárok Hollandiában

Itt lehet hozzászólni !